fbpx
5 redenen om meer eiwit te eten

5 redenen om meer eiwit te eten

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wanneer je de berichten op FITsociety hebt gelezen dan weet je dat je kunt afvallen door minder calorieen te eten dan dat je dagelijks nodig hebt en wanneer je wilt aankomen dien je juist meer te eten. Dat je van een crash dieet in combinatie met een overdaad aan cardio training niet strak in je vel komt te zitten weet inmiddels ook iedereen. Immers, de kans is groot dat je er veel spiermassa door verliest het kan er eveneens voor zorgen dat je een mager uiterlijk krijgt. Verre van het ideaalbeeld dat je voor ogen hebt. 

meer eiwit eten

Als je slechts één verandering zou mogen maken in je voedingspatroon, waarmee je geen honger hoeft te leiden en ook niet eens drastisch naar beneden hoeft te gaan qua hoeveelheid calorieën, welke zou dat dan zijn? Deze verandering, waarmee je meer spieren opbouwt en sneller vetmassa verliest, om zodoende een ‘strakker’ lichaam te krijgen dat zoveel vrouwen nastreven, is het eten van meer eiwitten.

Het is best reëel om er vanuit te gaan dat je niet exact weet hoeveel eiwit je dagelijks binnenkrijgt. Vooral onder vrouwen leeft bovendien nogal eens de gedachte dat ze genoeg eiwit eten of aan lage hoeveelheden genoeg hebben. Het werkt ook niet mee dat er veelal gedacht wordt dat nootjes en yoghurt erg eiwitrijk zijn. Met een handje ’s avonds voor de tv en een schaaltje bij het ontbijt líjkt het heel wat, maar de werkelijke hoeveelheid eiwit die het bevat valt erg tegen.

Wanneer je echter meer eiwit gaat eten, heeft dat positieve gevolgen op je prestaties in de sportschool én daarbuiten. Bij dezen de 5 (belangrijkste) voordelen van het eten van meer eiwit:

5 Redenen Om Meer Eiwit Te Eten

1. Je hebt een beter humeur en meer concentratie.

Wanneer je voldoende aminozuren (uit eiwit) binnenkrijgt produceert je lichaam meer neurotransmitters. Deze chemische substanties bevatten boodschappen die lichaamsfuncties aansturen en bepalen welke emoties je voelt. Bovendien zorgen ze voor een goed geheugen, focus en alertheid.

2. Eiwitten hebben een hoge verzadigingsfactor.

Per kcal geeft eiwit meer verzadiging dan de andere macro nutriënten koolhydraten en vet. Eet je een eiwitrijke maaltijd dan zal je dus niet zo snel weer honger krijgen. Dit resulteert in het eten van minder calorieën gedurende de dag.

3. Je verbrandt meer lichaamsvet.

Door je dagelijkse aantal calorieën voor een groter gedeelte uit eiwit te halen vergroot je het thermogenetisch effect op je lichaam. Dat wil zeggen, de energie die je lichaam verbruikt om je voeding te verteren ligt hoger bij eiwit dan bij koolhydraten of vetten. Dagelijks zal je lichaam dus meer vetreserves aanspreken om aan de benodigde energie te komen.

4. Je bouwt meer spiermassa op.

Het eten van voldoende eiwit is nodig voor een hoge eiwitsynthese, het proces waarin je lichaam nieuwe cellen opbouwt uit de eiwitten die je via je voeding binnenkrijgt. Wil je ‘strakke’ spieren krijgen dan is het zaak om naast je vetpercentage te verlagen ook voldoende kwantiteit aan spiermassa te hebben.

5. Je huid, haar en nagels worden mooier en je werkt aan sterke botten.

Net als bij #4 is ook hiervoor de hogere eiwitsynthese verantwoordelijk. Dit helpt immers niet alleen met spieren opbouwen, maar met herstel en opbouw van alle cellen in je lichaam.

Hoeveel eiwit heb ik dagelijks nodig?

Uit onderzoek blijkt dat 1,5-1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht ideaal is voor vrouwen die aan krachttraining doen. De 2 gram die we echter binnen Smartass aanraden is om er zeker van te zijn dat je voldoende binnen krijgt. Weeg je 60 kilo, dan is het dus raadzaam om dagelijks 120 gram eiwit te eten of drinken.

Dierlijke bronnen als vlees, vis, eieren, (wilde) vis, gevogelte en kwark zijn de beste bronnen van eiwit.

Een eiwitshake, ofwel whey proteïne, is bovendien een makkelijke en goedkope bron die je kan helpen om dagelijks voldoende binnen te krijgen. De hier genoemde bronnen hebben een hoge biologische waarde en lijken dus het meest op ons lichaamseigen eiwit, wat een gunstig effect heeft op de eiwitsynthese.

Wellicht heb je de afgelopen tijd nog niet de progressie gemaakt die je voor ogen had? Kijk dan eens goed naar de hoeveelheid eiwitten die je dagelijks eet, naast het totaal aan calorieën. Je zult versteld staan van wat het voor je kan doen wanneer je je inname verhoogt naar de hier aangeraden hoeveelheden!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Aankomen
  • Droog trainen
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen