fbpx
Hoe kun je het beste een avocado bewaren?

Hoe kun je het beste een avocado bewaren?

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Dat de avocado populair is in Nederland is duidelijk: we zijn het afgelopen 10 jaar meer dan vier keer zoveel avocado’s gaan eten staan op nummer 2 op de lijst van grootste avocado import landen. Maar hoe kun je het beste een avocado bewaren? Dat lees je hier.

avocado bewaren

De avocado is populair

Volgens het voedingscentrum is de populariteit van de avocado te danken aan de veranderende opvatting over wat gezonde voeding is. Vroeger werden slechte vetten vermeden en tegenwoordig kijkt men positiever tegen goede vetten aan. Daaronder vallen de onverzadigde en plantaardige vetten. Dat zijn precies de vetten die in de avocado zitten.

Je kunt het hele jaar door avocado’s kopen in Nederland. De meest voorkomende import landen zijn Mexico, Peru, Chili en Zuid Afrika. Omdat Mexico met name de leverancier is voor de Verenigde Staten, haalt Nederland de meeste avocado’s uit Peru en Chili.

De avocado bewaren in de kast

Een rijpe en goed eetbare avocado is groen van binnen en kun je vaak een klein beetje inknijpen vanaf de buitenkant. Dit is vaak een teken dat de avocado goed eetbaar is. Indien je de avocado open snijdt van binnen is deze dan ook vaak groen. Is de avocado vanaf de buitenkant iets zachter, dan kan het voorkomen dat de avocado ook bruin en vlekken van binnen vertoont en heeft de avocado vaak een bittere smaak.

Daarom is het handig om te weten hoe lang en waar je het beste een avocado kunt bewaren.

Hoe lang is een avocado houdbaar?

De avocado is kort houdbaar. De houdbaarheid hangt af van hoe rijp hij is als je de avocado koopt. Zoals hierboven beschreven is een goede indicatie van wanneer de avocado rijp is om te eten, wanneer je er zachtjes in kunt knijpen met je vinger. Indien je zachtjes in de avocado kunt knijpen dan is deze rijp om te eten. Is de avocado niet in te knijpen, dan is deze nog niet rijp om te eten. Als de avocado heel zacht is vanaf de buitenkant en je kunt er met een lichte vingerdruk makkelijk in knijpen dan is de kans groot dat de avocado overrijp is. Dat kun je dan ook vaak zien aan de verkleuring die bruin is van binnen zodra je de avocado open snijdt.

Als je een rijpe en goed eetbare avocado in huis haalt dan is deze vaak zo’n 4 tot 7 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp deze natuurlijk is. Hoe zachter de avocado is bij aankoop, des te kleiner de houdbaarheidsdatum vaak is. Bewaar de avocado in de voorraadkast op een temperatuur tussen de 12 en 15 graden Celcius. Als ze nog niet eetrijp zijn dan kunnen ze nog narijpen totdat ze wel eetbaar zijn.

Avocado in de koelkast of diepvries bewaren

Als je de avocado in de koelkast wilt bewaren dan kan dat natuurlijk ook. Houdt er wel rekening mee dat het rijpingsproces hierdoor niet stopt, dus bewaar ze wanneer je denkt dat ze bijna eetbaar zijn.

Je kunt de avocado’s ook invriezen in de diepvries. Daarmee weet je zeker dat je altijd een avocado in huis hebt en zijn ze ook nog langer houdbaar. Schil dan wel eerst de avocado en snijd deze in stukken. Doe deze stukken in een schaaltje en voeg er dan een lepeltje citroensap aan toe. Op deze manier heb je altijd avocado op voorraad en hoef je je geen zorgen te maken over de houdbaarheid van de avocado.

Halve avocado bewaren

Er is nog een manier om een avocado te bewaren, namelijk wanneer je deze al open hebt gesneden. Misschien wilde je vanwege de hoge calorieen die in de avocado zitten niet een hele maar een halve avocado. Om deze te bewaren kun het beste de pit erin laten zitten. Hiermee voorkom je dat het vruchtvlees bruin gaat worden. Je zou ook nog het aan vruchtvlees citroensap kunnen toevoegen. Een laatste tip is de avocado in een bakje met rode ui snippers te leggen. Je pakt dan een bakje en vult deze met rode ui snippers en dan leg je de avocado met schil er bovenop. De gassen van de ui houden het oxideren namelijk tegen.

Hoe weet je of een avocado rijp is?

Je kunt heel eenvoudig achterhalen of een avocado rijp is. De eerste manier hebben we hierboven al beschreven en dat is om met je vinger er zacht in te drukken. Geeft deze zachtjes mee dan kun je er vanuit gaan dat je de avocado kunt eten. Is deze te zacht dan is de avocado overrijp. Harde avocado’s zou je beter even kunnen laten liggen.

Een andere manier is het steeltje bovenop de avocado eraf te halen. Is het vlak onder het steeltje bruin? dan is de kans ook groot dat de avocado bruin is. Is het plekje van het steeltje groen? dan is de avocado waarschijnlijk rijp en kun je deze prima opeten.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen