fbpx
Gojibessen

Gojibessen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Niet lang geleden werd breed in de nationale media uitgemeten dat er mensen ziek waren geworden na het eten van gojibessen. Velen namen het bericht voor kennisgeving aan, maar er was een grote groep van fervent gojibesseneters die tegen het bericht ageerden. Want wat was dat nou weer voor stom artikel.

Gojibessen

Waarom worden gojibessen in een kwaad daglicht gezet? Gojibessen zijn toch juist hartstikke gezond?

Zijn Gojibessen ongezond?

De gojibesseneters hadden volkomen gelijk. Het bericht maakte melding van het feit dat een aantal mensen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en op sociale media melding had gemaakt ziek te zijn geworden door gojibessen.

Ik heb laatst zelf ook een melding gemaakt bij de NVWA. Na het drinken van 12 shots tequila sliep ik bijzonder slecht, werd ik wakker met stekende hoofdpijn en een droge mond en kon mijn eten slecht binnenhouden. Hoewel het gedurende de dag beter werd, was het toch echt die tequila die me ziek maakte.

De NVWA wilde niet reageren op mijn klacht.

U lacht, maar dit is precies de reden waarom het bericht van de NVWA zo ontzettend raar is. Ieder voedingsmiddel waar je teveel van eet zorgt voor een vervelende reactie in je lichaam. Het maakt niet uit of dat nou alcoholhoudende drank, gojibessen, water, pinda’s of vloeibaar frituurvet is.

Het bericht is óók raar omdat de NVWA geen melding maakt van de hoeveelheid klachten die zijn gemeld. Bovendien wordt er niet gezegd wat het gevolg van deze meldingen is en wat de oplossing voor dit probleem is. Daarom had het NVWA ook prima een bericht kunnen schrijven over mensen met een kater.

Ik meen dit serieus.

Maar wat zijn gojibessen eigenlijk?

Voor degenen die nog niet op de hoogte waren, gojibessen zijn bessen van planten die van oorsprong groeien in China. De bessen worden gedroogd gegeten en zijn wat zoet van smaak. De term Chinese rozijnen zou ook zijn plaats kunnen zijn.

Maar we kennen gojibessen vooral omdat het de o zo populaire superfoods zijn. Ze zouden bijzondere eigenschappen bezitten: veel antioxidanten, goed voor de ogen, libido, spijsvertering, slaap, bloeddruk enzovoorts enzovoorts. Al deze claims kunnen niet worden bewezen en zijn bijzonder moeilijk te testen.

Iemand heeft bedacht dat superfoods pas superfoods zijn als ze 12 of meer bijzondere eigenschappen hebben. Blogs en magazines nemen zoiets klakkeloos over.
Maar de waarheid is dat superfoods zowel bestaan als niet bestaan.

Ze bestaan omdat de naam waarde geeft aan iets wat daarvoor geen waarde had. En ze bestaan niet omdat er niets super is en omdat niemand die term controleert. Er is geen definitie. Die 12 bijzondere eigenschappen zijn uit de lucht gegrepen. Want:

 • Wat is een bijzondere eigenschap?
 • Welke bijzondere eigenschappen zijn er?
 • Wie toetst eigenschappen op bijzonderheid?
 • Waarom ligt de grens bij 12 eigenschappen?
 • Wat is überhaupt een eigenschap?

Dus Gojibessen zijn gezond?

Ook gojibessen zijn net zo min een superfood als ze een superfood zijn. De bessen bevatten meer antioxidanten dan vergelijkbare voedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld rozijnen) maar door het eten van 5 tot 25 gram gojibessen krijg je geen algehele positieve levenshouding zoals goji-bes.nl letterlijk schrijft.

Ook hier kun je je weer afvragen: Hoe meet je zoiets? Wat is een algehele positieve levenshouding?
Als we terug gaan naar de melding van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit over gojibessen dan snappen we de commotie. Gojibessen zijn toch superfoods? Gojibessen zijn net als chiazaad toch hartstikke gezond? Waarom kun je er dan ziek van worden?

Het antwoord weten we al: alle voeding is giftig in te grote hoeveelheden. Ook superfoods. Nee, juist superfoods.

De commotie is begrijpelijk: juist omdat gojibessen nutriëntrijker zijn dan andere bessen (en daarom gezonder worden gevonden) is het vreemd dat de NVWA een melding maakt die deze bessen in een kwaad daglicht zetten. Maar aan de andere kant geeft dat ons consumenten weer stof tot nadenken.

En dus

Ook hier geldt weer: alles waar teveel van wordt gegeten is niet goed. Dat geldt ook voor iets dat wordt bestempeld als superfood. Het feit dat je ook van gojibessen ziek kunt worden is voor de één reden om verbaasd te reageren en voor de ander een conclusie dat alle voeding voor- en nadelen heeft.

Gojibessen passen, net als andere onbewerkte voeding, in een gezond en gevarieerd voedingspatroon als je er niet te veel van eet. Wat teveel is is voor iedereen anders. Wat gevarieerd is is voor iedereen anders. En zelfs wat gezond is is voor iedereen anders.

Zorg er voor dat je je blijft informeren over gezonde voeding, maar zorg er vooral voor dat je kritisch blijft over claims. Ook over claims in dit artikel.

Referenties

 • http://www.goji-bes.nl/
 • http://www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2049181/nvwa-gezondheidsklachten-na-eten-van-gojibessen
 • https://www.google.nl/?q=superfood+12+bijzondere+eigenschappen
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen