fbpx
Gezond afvallen

Gezond afvallen

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Als je wilt werken aan je gewicht is het verstandig om dit op de gezonde manier te doen. Hoe kun je gezond afvallen en met welk tempo? Wanneer je artsen en voedingsdeskundigen de vraag zou stellen wat het gezondste tempo is qua afvallen zullen ze allemaal terugkomen met 0,5 – 1 kilo per week.

Waarschijnlijk zou je meer en sneller willen afvallen, maar dit is vanuit je eigen gezondheid niet aan te bevelen. En 20 kg afvallen in 1 week is ook niet mogelijk. Daarnaast is het onverantwoord snel afvallen niet goed voor je lichaam. Je lichaam is ontworpen met 1 doel: jou in leven houden. Wanneer het lichaam constateert dat je te snel gewicht verliest dan zal het meer vet opslaan, om dit in de toekomst te kunnen weerstaan. Het lichaam past zich continu aan, aan de steeds veranderende externe factoren. Dit noemen we ook wel homeostase.

Daarom is 0,5kg tot 1kg per week het ideale tempo om gewicht te verliezen zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je lichaam. En wanneer je dit een jaar doet zou je tussen de 20 – 40 kilo kunnen verliezen. Per maand is dat zo’n 2 tot 4 kilo.

Hoeveel kilo wil je afvallen

Stel jezelf een realistisch doel. Maar misschien is het slim om eerst eens serieus te kijken naar je huidige gewicht. Is het echt noodzakelijk om af te vallen en zo ja, hoeveel kilo wil je maximaal afvallen.

Daarnaast is het van belang dat je langzaam afvalt. Zoals hierboven beschreven is het tempo dat je gezond kunt afvallen 0,5 kilo tot 1 kilo per week. Op deze manier is het ook nog eens beter vol te houden en hoef je jezelf niet uit te hongeren.

Overigens is het wegen van je vooruitgang erg belangrijk. Zo houd je voor jezelf goed in de gaten of je progressie maakt. Als je je voortgang wilt meten is 1 keer wegen per week voldoende. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip. Dus weeg je jezelf elke maandag ochtend om 7 uur in de ochtend op een nuchtere maag? Doe dat dan ook de weken daarna.

Gezond eten

Minder en gezonder eten is de basis om je gezonde levensstijl in te leiden. Minder eten is het belangrijkste bij afvallen. Dit betekent overigens niet dat je maaltijden moet gaan overslaan. Neem de tijd voor je maaltijden en laat je niet verleiden om tussendoortjes te nemen. Dit zijn voornamelijk de boosdoeners en leiden vaak tot dagelijkse calorie overschot op de energiebalans.

Als je minder gaat eten is het moeilijker om aan alle vitamines en mineralen te komen die je lichaam nodig heeft. Maak daarom gebruik van voedingssupplementen en extra multivitamines en mineralen. Vaak zijn deze te verkrijgen in 1 product en hoef je niet 3 verschillende producten te kopen.

Je gewicht behouden

Wanneer je de kilo’s eraf hebt weten te krijgen is de verleiding groot om weer je oude voedingspatroon op te pakken. Het is gebleken dat veel mensen die op een dieet gaan weer aankomen zodra ze stoppen met het dieet. Dus het is van belang om te kiezen voor een gezonde levensstijl dan voor een tijdelijk dieet. Blijf op een gezonde manier leven en bewegen en houd hierdoor je shape vast voor de lange termijn.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen