fbpx
Stoppen met roken en je gewicht

Stoppen met roken en je gewicht

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is misschien raar om voor een fitness gerelateerde website te schrijven over roken en de gevolgen hiervan. Immers, er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen roken en de schadelijke gevolgen voor de algehele gezondheid. Toch willen we in dit artikel wat dieper ingaan over de gevolgen van het stoppen met roken voor je gewicht. Immers, er zijn veel mensen die succesvol gestopt zijn met roken maar die vervolgens enorm aankomen in gewicht. Hoe je daarmee om kunt gaan willen we in dit artikel behandelen.

Roken en de gevolgen voor de gezondheid

In veel Europese onderzoeken zijn er duidelijke verbanden vastgesteld tussen roken en gevolgen voor de gezondheid van de mens. Het roken van sigaretten vergroot de kans op hartkwalen en vaatziekten. Daarnaast kan het leiden tot verschillende vormen van kanker. Genoeg nadelen en daarom een goede beslissing om te stoppen met roken.

Stoppen met roken en je gewicht

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt en hebt besloten voor jezelf dat je gaat stoppen met roken, dan kan dat een impact hebben op je gewicht. Want roken versnelt de stofwisseling en stoppen met roken zou betekenen dat je metabolisme langzamer wordt. Indien je metabolisme daalt, dan verbrandt je feitelijk minder calorieën. Indien je geen aanpassingen maakt op je voeding of bewegingspatroon dan betekent dit dat je kan gaan aankomen in lichaamsgewicht.

Een hefboomeffect onder mensen die stoppen met roken is dat ze vaak ongezonder gaan eten om maar niet te roken. Veel mensen nemen vaker snoepjes of hapjes tussendoor, wat weer extra calorieen betekenen. Dus hoe kan je stoppen met roken zonder aan te komen?

Stoppen met roken zonder aan te komen

Besluit je om te stoppen met roken, dan is dat een opzichzelf staande grote stap. Realiseer dit. Je lichaam schreeuwt om de gewende nicotine en je bent zelf gewend geraakt om na elke maaltijd of bij elk kopje koffie een sigaret op te steken. Neem daarom niet teveel hooi op de vork en stop eerst met roken. De kans is groot dat je dit al moeilijk af zal gaan maar het zal het dubbel en dwars waard zijn.

Om je stofwisseling toch op het oude niveau te houden is een verhoging van je lichamelijke activiteiten aan te raden. Ook hier is het advies: start met beleid. Indien je altijd hebt gerookt en weinig hebt gesport is het niet handig om cold-turkey te stoppen met roken en je activiteistniveau van 0 naar 5 keer per week te verhogen. Start met 2x per week en doe een activiteit die je leuk vindt. Vind je hardlopen leuk, begin hier dan 2x per week mee en bouw dit uit. Je zult merken dat de combinatie, stoppen met roken EN sporten zeer gunstige effecten gaan geven op je algehele conditie.

Een ander aspect wat kan voorkomen dat je kilo’s aankomt is je voeding. Rokers zijn vaak ook ongezonde eters. Eet bewuster en zorg ervoor dat je niet overmatig veel lege calorieen tot je neemt en je gaat merken dat je gewicht niet toe zal nemen.

Conclusie

Wil je stoppen met roken dan is het van belang dat je je bewust bent van het feit dat je stofwisseling daardoor langzamer zal gaan worden. Dit kan je opvangen door sportieve activiteiten te ondernemen en door op je voeding- en calorieinname te letten. Lukt het je niet in een keer om te stoppen met roken dan zijn er verschillende hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn nicotine pleisters, nictone kauwgom of de hulplijn voor mensen die willen stoppen met roken.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Fit worden
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen