fbpx
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een Thaise Massage?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een Thaise Massage?

Geschreven door Matthijs Wessels

Geschatte leestijd: 4 minutenStel je voor: je ligt ontspannen terwijl je lichaam zachtjes wordt gerekt en gemasseerd, je geest tot rust komt en je je helemaal verfrist voelt. Welkom in de wereld van traditionele Thaise massage! Dit is niet zomaar een massage; het is een avontuur voor je lichaam en geest, een traditie die al duizenden jaren oud is en nog steeds mensen over de hele wereld weet te boeien.

Thaise massage komt oorspronkelijk uit, je raadt het al, Thailand. Maar het heeft een verhaal dat teruggaat tot in India. Het is een soort passieve yoga waarbij je niets hoeft te doen, behalve te relaxen en (proberen) te genieten van de massage.

In een wereld die soms aanvoelt als een nooit race tegen de klok, biedt Thaise massage een unieke pauzeknop. Het is niet alleen een manier om je spieren te ontspannen, maar ook om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen. De geschiedenis van Thaise massage is nauw verweven met de spirituele tradities van het Boeddhisme en is door de eeuwen heen ontwikkeld en overgedragen door monniken en genezers. In onze moderne tijd, waar stress en hectiek overheersen, biedt de traditionele Thaise massage een welkome ontsnapping.

Oorsprong en Geschiedenis

Het verhaal van Thaise massage begint meer dan 2500 jaar geleden in Noord-India. De sleutelfiguur in dit verhaal is Jivaka Komarabhacca, een naam die je misschien wel twee keer moet lezen om hem goed uit te spreken! Deze man was niet alleen maar iemand; hij was de persoonlijke arts van niemand minder dan Boeddha. Jivaka, ook bekend als Shivago Kompara in sommige teksten, wordt gezien als de vader van de traditionele Boeddhistische en Thaise geneeskunde. Zijn technieken en wijsheid staan in Boeddhistische geschriften en worden nog steeds met respect herdacht in de Thaise massagecultuur.

Een Mix van Culturen en Tradities

Naarmate Thaise massage zich verspreidde naar Thailand, vermengde het zich met lokale tradities en invloeden. Het werd een unieke samensmelting van Indiase, Chinese, en zelfs islamitische geneeswijzen. In Thailand werd deze vorm van massage zowel in koninklijke paleizen als in landelijke gebieden beoefend, en elke omgeving droeg bij aan de rijkdom van deze traditie.

Van Tempels tot Spa’s

Oorspronkelijk werd Thaise massage vooral in Boeddhistische tempels beoefend en onderwezen, gezien als een spirituele en medische praktijk. Tegenwoordig is het toegankelijker geworden, met trainingen en cursussen aangeboden buiten de tempels, waarbij beoefenaars in Thailand minimaal 800 uur training moeten voltooien. Deze evolutie benadrukt de diepe historische en culturele wortels, terwijl het ook de moderne benadering van gezondheid en welzijn omarmt.

Verschil met Westerse Massages

In tegenstelling tot westerse massages, zoals Zweedse of deep tissue massages, gebruikt Thaise massage geen olie en blijft de klant volledig gekleed. Het omvat een reeks bewegingen en stretches die lijken op yoga, aangevuld met drukpunttechnieken. Deze combinatie zorgt voor een unieke ervaring die zowel het lichaam als de geest raakt, en onderscheidt zich duidelijk van zijn westerse tegenhangers door zijn spirituele dimensie.

Gezondheidsvoordelen van Thaise Massage

Thaise massage gaat verder dan alleen ontspanning; het biedt een scala aan voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

 1. Verbetering van de Bloedsomloop:

  Door de unieke combinatie van bewegingen en stretches helpt Thaise massage de bloedstroom door het hele lichaam te verbeteren. Dit zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren en bevordert algehele vitaliteit.

 2. Ontspanning van Spieren en Pijnverlichting:

  De kern van Thaise massage is het verminderen van spierpijn en stijfheid. Of je nu last hebt van een pijnlijke rug of strakke schouders, de technieken van stretching en drukpuntmanipulatie werken diep in op spierweefsel, waardoor spanning vermindert.

 3. Toename van Flexibiliteit en Bewegingsvrijheid:

  Door de nadruk op geassisteerde stretches helpt Thaise massage je flexibiliteit en bewegingsbereik te vergroten. Dit is niet alleen goed voor atleten, maar voor iedereen die zijn of haar lichaam soepel wil houden.

 4. Verlichting van Hoofdpijn:

  Thaise massage kan effectief zijn in het verminderen van de frequentie en intensiteit van hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn en migraines. Dit komt doordat het de spieren in nek en schouders ontspant en de bloedsomloop bevordert.

 5. Bevordering van Mentale Rust:

  In onze hectische wereld kan Thaise massage een welkome oase van rust bieden. De combinatie van fysieke en meditatieve elementen helpt om zowel de geest als het lichaam te ontspannen, wat bijdraagt aan een gevoel van mentale helderheid en kalmte.

 6. Verbetering van Energielevels:

  De actieve en dynamische aard van Thaise massage kan helpen om je energieniveau te verhogen. Vergelijkbaar met de effecten van een milde workout, helpt het je lichaam te revitaliseren.

 7. Verbetering van Slaapkwaliteit:

  Regelmatige Thaise massages kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Veel mensen ervaren dat ze ’s nachts dieper en ongestoorder slapen na een sessie.

Niet geschikt voor iedereen

Hoewel Thaise massage talrijke voordelen heeft, zijn er situaties en aandoeningen waarbij voorzichtigheid geboden is.

 1. Zwangerschap:

  Thaise massage wordt over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vooral niet in de eerste drie maanden van de zwangerschap, vanwege de intensiteit en druk van de massage.

 2. Hoge Bloeddruk en Diabetes:

  Mensen met een geschiedenis van hoge bloeddruk of diabetes moeten hun arts raadplegen voordat ze een Thaise massage ondergaan. De massage kan invloed hebben op de bloedsomloop en de bloeddruk.

 3. Recente Chirurgie of Open Wonden:

  Iedereen die recent geopereerd is of open wonden heeft, moet vermijden een Thaise massage te krijgen totdat ze volledig genezen zijn.

 4. Chronische Gezondheidsproblemen:

  Mensen met bepaalde chronische gezondheidsproblemen, zoals kanker, bloedstollingsstoornissen, diepe veneuze trombose, of specifieke ruggengraatproblemen, moeten hun arts raadplegen voordat ze een Thaise massage ondergaan.

Voorzorgsmaatregelen en Overleg met arts

Het is belangrijk om altijd vooraf met een arts te overleggen als je twijfels hebt over de geschiktheid van Thaise massage voor je gezondheidstoestand. Een grondige gezondheidsevaluatie kan helpen om mogelijke risico’s te minimaliseren.

Verantwoordelijkheid van de Masseur

Een gekwalificeerde Thaise masseur moet in staat zijn om je te adviseren over de geschiktheid van de massage en eventuele aanpassingen te maken aan de technieken, rekening houdend met je persoonlijke gezondheidssituatie.

Conclusie

Thaise massage is veel meer dan een eenvoudige behandeling; het is een diepgaande ervaring die de eeuwenoude wijsheid van verschillende culturen samenbrengt. Deze unieke vorm van massage biedt een schat aan voordelen, zowel fysiek als mentaal, en draagt bij aan een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Door regelmatige beoefening kan het een aanzienlijke invloed hebben op je algehele levenskwaliteit.

Of je nu op zoek bent naar een manier om stress te verminderen, je flexibiliteit te verbeteren, of simpelweg een moment van rust en ontspanning wilt in een hectische wereld, Thaise massage kan een verrijkende aanvulling zijn op je levensstijl. Het is een kunstvorm die niet alleen je lichaam heelt, maar ook je geest kalmeert en je energieniveau verhoogt.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen