fbpx
5 veel voorkomende fouten tijdens het squatten

5 veel voorkomende fouten tijdens het squatten

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Als personal trainer overdrijf ik niet, als ik zeg dat 80% van alle leden in mijn club bepaalde oefeningen ‘fout’ uitvoeren. Ik hoop dat ik door het maken van filmpjes (zie hieronder) en artikelen meer duidelijkheid kan verschaffen.

In samenwerking met Nazil Karić heb ik aan een video-reeks van 4 afleveringen gewerkt de:

  • bench press
  • squat
  • deadlift
  • pull up.

Hierin breng ik de meest voorkomende sportschool ‘fouten’ aan het licht.

1. Onnodig veel lopen

De fout begint vaker al bij de set up. Vaak word er met veel gewicht op de stang onnodig gelopen. Het nemen van 5-10 achterwaartse stappen kan problemen in de stabiliteit veroorzaken en door de overbodige belasting kan ook krachtverlies ontstaan.

Met je rug richting het squat rack is gevaarlijk. Je zal hierdoor met een zware belasting op je rug achterwaarts moeten lopen zonder zicht te hebben op het squat rack, waardoor instabiliteit en krachtverlies kan ontstaan.

2. Niet stevig vastpakken van de stang

Het niet stevig vastpakken van de stang kan problemen veroorzaken in de stabiliteit. Voordat je wilt squatten, moet je stevig staan en je focussen. Dit doe je door goed in de stang te knijpen en ‘m in je lichaam te trekken.

Vaak zie ik bij mensen de stang hangen in hun vingertopjes. Dit is ten eerste gevaarlijk en op deze manier zal je ook minder gewicht kunnen verplaatsen doordat dit je stabiliteit kost.

3. Fit girl squats

Je billen bij elkaar knijpen op het moment dat je in de hoogste positie van je squat komt, heeft geen functie. Door dit te doen kantel je je bekken naar binnen, waardoor je je rug kunt overstrekken.

Als argument wordt vaak gebruikt: ‘’Ja, maar zo voel ik mijn billen beter’’. En ja, dat klopt. Desondanks voel je je billen ook beter als je tijdens de afwas je billen aanspant. Bij de squat heeft billen aanspannen geen functie.

4. De ‘Ik mag niet met mijn knieën over mijn tenen van mijn fysio’ squat

Dat we niet met onze knieën voorbij onze tenen mogen komen, is al een tijdje achterhaald. Dit wil ik graag onderbouwen door middel van een ander artikel.

Echter maak ik mij meer zorgen over de uitvoering van de squat. Die ontstaat doordat mensen niet met de knieën over de tenen gaan. Vaak zie ik dat er een verkort bewegingsbereik ontstaat, mensen gaan een stuk minder diep. Ook valt het mij op dat er bij het maken van diepte, een bolling in de wervelkolom ontstaat. Hierdoor heb je de neiging om voorover te vallen.

5. Pussy Pad gebruiken

Het gebruiken van een schuimpje in je nek, veroorzaakt ook weer stabiliteitsproblemen. Daarnaast ligt de stang hierdoor té hoog in je nek, waardoor je de neiging krijgt om voorover te kantelen.

Meestal is het een kwestie van de juiste plek vinden zonder schuimpje. Dit kan misschien 1 á 2 weken duren, maar ik kan je beloven dat het een stuk comfortabeler is én het is beter voor je squat.

Hoe moet het dan wel?

Om je een beeld te geven van de juiste uitvoering bij een squat, raad ik je aan onderstaande video te bekijken. Aan het eind geef ik tips & tricks die jouw SQUAT naar een hoger niveau tillen. Bij interesse in verdere begeleiding mag je altijd contact opnemen met mij via de Online Coaching App van FITsociety.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen