fbpx

Grotere of kleinere borsten door krachttraining?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 9 minuten

Krachttraining maakt borsten van vrouwen niet kleiner. Wel kunnen ze kleiner worden door een dieet en training gericht op vetverlies. Krachttraining kan eerder als een ‘pushup’ werken.

‘Untill boob failure’

Soms zie je zeer atletische vrouwen wiens borsten lijken te zijn “weggetraind”. Kijken we naar dames die meedoen aan wedstrijden zoals miss fitness, figure of bikini dan zien we (vooral in de V.S.) dat veel van deze borstimplantaten hebben. Hierdoor ontstaat bij sommigen al snel de indruk dat de training ervoor zorgt dat de omvang van de “eigen” borsten afneemt. Dit klopt voor zover de training ervoor zorgt dat de hoeveelheid lichaamsvet wordt verlaagd. In praktijk echter, is het vooral het dieet dat zorgt dat vrouwen op het podium zo droog zijn dat het ten koste gaat van de omvang van de borsten. Krachttraining zorgt er juist voor dat de borstspieren het ervoor liggende weefsel  juist naar voren en omhoog duwen. Veel meer dan een paar centimeter zal het in het beste geval echter niet zijn.

Lichaamsvet en borsten

Lichaamsvet kan je op verschillende manieren indelen. Eén daarvan is in opslag-vet en essentieel vet [1]. De onderhuidse opslag van vet is in mannen en vrouwen goed voor ongeveer 8 tot 10 procent van het lichaamsgewicht. Het essentiële vet bevind zich in beenmerg, diepliggende vetopslag, in de spieren en in het centraal zenuwstelsel [3]. Hierin zien we een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Bij mannen maakt essentieel vet tussen de 2 en 4 procent uit van het totale lichaamsgewicht. Bij vrouwen is dit ongeveer 14% [2].

Dit komt doordat onder het essentiële vet ook “geslachtsspecifiek vet” valt . Vet dat noodzakelijk is voor de voortplanting, zoals het ondersteunen van de hormonale huishouding. Dit vet bevind zich onder andere in de heupen, het bekkengebied én de borsten [2].

“Grote borsten als teken van voorspoed”

Vanwaar die fascinatie met borsten? Onderzoeken waarbij de oog-richtingen worden vastgelegd hebben aangetoond dat zowel mannen als vrouwen meer tijd besteden aan het bestuderen van de borsten en het bovenlichaam van vrouwen dan enige ander lichaamsdeel [4,5].

Eén theorie is dat grote borsten een evolutionair een teken zijn van een grote vetreserve wat betekent dat iemand toegang heeft tot voldoende middelen/voeding. Zo is bekend dat dikke mensen vroeger om dezelfde reden als aantrekkelijk werden gezien wanneer de dagelijkse beschikking over voeding niet voor iedereen een gegeven was. Maar niet alleen vroeg was dit het geval. Nog steeds blijkt dat mannen met een lagere sociaal-economische achtergrond dikkere vrouwen aantrekkelijker vinden dan mannen die het qua inkomen beter hebben [6 tm 11]. Ook voor vrouwen blijkt dat zij die het financieel minder hebben, zich sneller aangetrokken voelen tot mannen met overgewicht [12].

Borsten blijken ook nog steeds eenzelfde effect te hebben [13]. Onderzoekers van Oxford hebben dit op twee manieren onderzocht. In één onderzoek verdeelden ze 1266  mannen uit drie regio’s  “die verschilden in sociaal-economische status”.  Ze lieten de mannen plaatjes zien met getekende vrouwen met borsten van verschillende groottes. Wat bleek: De mannen uit de “armste” regio scoorden grotere borsten hoger dan mannen uit de “gemiddelde regio”, die op hun beurt weer meer waardering hadden voor grote borsten dan mannen uit de “rijkere regio”.

In een tweede onderzoek namen de onderzoekers mannen uit Engeland met vergelijkbare economische achtergrond. Ditmaal echter lieten ze 58 mannen naar de plaatjes kijken terwijl ze honger hadden terwijl 66 andere mannen keken terwijl ze net gegeten hadden en verzadigd waren. Je raadt het waarschijnlijk al: De mannen met honger scoorden grotere borsten hoger dan de mannen die net gegeten hadden.

Grote borsten dus als teken van voorspoed waarbij het dus belangrijk is te onthouden dat dit komt doordat we blijkbaar in de duizenden jaren sinds het ontstaan van homo sapiens geleerd hebben dat de beschikking tot veel eten, leidt tot meer vetopslag dat vervolgens leidt tot grotere borsten.

Diverse onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat borstgrootte een indicatie is van bijvoorbeeld de hoeveelheid voeding die in de jeugd gegeten is [14,15] en dat borstgrootte meer in verband staat met lichaamsvet dan bijvoorbeeld BMI.

Helaas zien (de meeste) mannen dat teken van voorspoed wel graag in borsten, maar niet op andere plaatsen zoals de buik en dijen. En die verschillen tussen armere/rijkere en hongerige/gevoede mannen zijn natuurlijk relatief. Het is niet zo dat rijke mannen van vrouwen met kleine borsten houden. Mannen in geïndustrialiseerde maatschappijen houden het meest van gemiddeld tot grote borsten [5,16,17].

Anatomie van de borst

Eén en ander wordt ook duidelijk als we kijken naar de anatomie van de borst. Ooit uitgelegd als “onregelmatige kegel van vezelachtig weefsel bedekt door een vettige enveloppe” [18]. Het “vezelachtige weefsel” wordt gevormd door de melkklieren en melkkanalen.

Hierachter zien we de grote borstspier, de pectoralis major, met daarachter de ribben met daartussen de tussenribspieren. Zoals je ziet, bestaat de borst dus vooral uit vetweefsel.

We zien dus een spier met daarvoor vet. Dit doet je misschien denken aan de buik van mannen (en vrouwen) die het niet voor elkaar krijgen om een sixpack te krijgen. Voor die buikspieren zit een laag vet die eerst weggewerkt moet worden. Helaas bestaat over zowel het buikvet voor de buikspieren als het vet in de borsten dezelfde missconceptie: Velen denken dat ze het lokale vet kunnen verbranden door de achterliggende spieren te trainen. Dat verklaart althans dat sommige vrouwen denken dat ze door krachttraining van de borstpieren hun borsten kleiner zien worden.

Bij mannen en hun buikvet kan je je deze vergissing nog voorstellen. Hoewel steeds meer mensen begrijpen dat je een sixpack maakt in de keuken (door af te vallen dus), worden we nog steeds overspoeld met de meest stompzinnige reclames van Tell-Sell, Tommy Teleshopping en soortgelijke TV-shops, waarin buikspieroefeningen en bijbehorende apparaten worden getoond en fitnessmodellen die hieraan hun wasbordje te danken zouden hebben. Er is echter geen enkele fabrikant zo stom om een reclame te maken met een apparaat voor de borstspieren met uitingen als:

Van een D-cup naar een A-cap in één week met slechts 2 minuten trainen per dag!!!

Tenminste, ik kan me voorstellen dat de doelgroep daarvoor behoorlijk klein is. Waar komt dan die gedachte vandaan dat krachttraining voor de borstspieren de borst zou verkleinen?

Miss Olympia, Miss bikini

Als we kijken naar de vrouwen die binnen de wedstrijdsport van bodybuilding en fitness aan de top staan dan hebben we waarschijnlijk een deel van de verklaring te pakken. Als je wilt zien wat het effect is van veel en hard trainen, kijk je immers naar de mensen die dat al gedaan hebben.

Vrouwen die hun fysiek willen tonen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan wedstrijden in diverse klassen, variërend in mate van gespierdheid. Bovenaan (wat betreft spiermassa) hebben we de bodybuildsters staan. Rechts zien we Iris Kyle, 9-voudig Miss Olympia, na dit weekend mogelijk 10-voudig. Daarmee is ze de meest succesvolle deelnemer aan de Olympia ooit, zowel voor vrouwen als mannen. Desondanks zullen de meeste vrouwen niet in haar schoenen willen staan. Er blijft weinig vrouwelijkheid over als je anabole steroïden “moet” gebruiken die je hormoonhuishouding veranderen in die waar een man jaloers op zou zijn. Hoeveel respect je ook hebt voor het harde werk dat ze verrichten, zullen de meesten dit niet bepaald mooi noemen.

Dat deze vrouwen vaak kleine borsten hebben, kan op twee manieren verklaard worden. Ten eerste natuurlijk het gebruik van mannelijke hormonen en onderdrukken van oestrogeen. De androgene (vermannelijkende) werking van testosteron laat de mannelijke eigenschappen toenemen terwijl de vrouwelijke eigenschappen juist afnemen.

De tweede reden is het feit dat deze dames kurkdroog op een podium staan met een vetpercentage dat 99% van de vrouwen nooit zal bereiken. Aangezien de borst voor het grootste gedeelte uit vet bestaat, kan je je voorstellen wat dit met de omvang van deze doet.

Het vervelende is namelijk dat al die andere plaatsen waar je vet wilt verbranden verhoudingsgewijs veel minder vet bevatten. Als je expres minder calorieën eet dan je verbruikt, gaat je lichaam op zoek naar reserves. Welke plaats van opslag denk je dan dat hiervoor het meest interessant is? Die borsten natuurlijk.

Silicone implants are the steroids of Bikini

De populariteit van vrouwen-bodybuilding neemt hard af sinds de dames meer anabolen zijn gaan gebruiken en steeds minder vrouwelijk ogen. Bij de Arnold Classic (het op één na grootste evenement in bodybuilding en fitness) was dit jaar de klasse voor vrouwen-bodybuilding zelfs geheel vervangen voor een extra klasse bij de heren [19]. Door de jaren heen zijn er dan ook gaandeweg andere klassen ontwikkeld waarin vrouwen kunnen deelnemen. De jongste en waarschijnlijk meest populaire klasse is de bikini-klasse. Populair vanwege het feit dat deze dames het meest in de buurt komen van wat de meeste mannen en vrouwen als ideale lichaamstype zouden zien. Zeer slank en getraind, maar niet zo afgetraind dat alle spiergroepen zichtbaar zijn én met behoud van de vrouwelijke rondingen op de juiste plaatsen.

Een groot deel, waarschijnlijk het overgrote deel van deze vrouwen op hoog niveau heeft borstimplantaten. Waarom? Omdat het onmogelijk is om én zo’n laag vetpercentage te hebben én tegelijkertijd de omvang van de borst te behouden. In de afbeelding rechts zien we aan de rechterkant India Paulino, één van de meest populaire deelneemster aan de miss bikini wedstrijden van de IFBB. [update] Zojuist heeft zij de vijfde plaats gewonnen tijdens het Mr. Olympia weekend. Links van haar heb ik een foto gevoegd van één van de weinig figure/bikini deelneemsters op dit niveau met natuurlijke borsten, Monica Specking.

Het verschil is natuurlijk duidelijk. Vrouwen (en mannen) klagen wel eens dat de maatschappij ze een onmogelijke standaard oplegt. In veel, tot de meeste gevallen ben ik dat niet eens. Ik vind wel dat een dergelijke standaard (meestal “erg slank”) voor velen een te grote verandering van levensstijl zou vergen die zou neigen naar obsessief gedrag. Niet wenselijk dus, maar “onmogelijk”? Strikt genomen is een dergelijk laag vetpercentage voor velen haalbaar afhankelijk dus van de offers die ervoor gemaakt worden.

In het geval van de dames rechts die meedoen aan dit soort wedstrijden leggen we echt een onmogelijke standaard op als we verwachten dat ze desondanks rondborstig zijn. Nogmaals, om zo afgetraind te zijn én grote borsten te hebben, is zo goed als onmogelijk. Zelfs wanneer je van nature grote borsten heb.

Het “grappige” is dat vrouwen die beschuldigd worden van het hebben van implantaten dit vaak op dezelfde manier ontkennen als mannen die anabolen gebruiken. Zo las ik dat Yeshaira Robles (miss bikini klasse, dit weekend vierde geworden mij de Olympia) aangaf natuurlijk te zijn. Nu ben ik geen expert op dit gebied en het is naar om mensen onterecht te beschuldigen, maar ik zou zeggen Google de naam en vorm je eigen mening. Als ze er zo uitzien wanneer ze haast geen grammetje vet heeft, zou je denken dat ze met een normaal vetpercentage behoorlijke rugklachten zou moeten hebben. Degenen die er wel gewoon voor uitkomen, hebben dezelfde reden als mannen die gebruiken: “Als de rest op het podium het ook doet, moet ik wel om een kans te maken”.

En krachttraining dan?

Daarvoor geldt hetzelfde als voor die buikspieren waar vet voor zit. Visueel heeft het geen zin om buikspieren te trainen als daar veel vet voor zit (wel als het gaat om core-power natuurlijk). Als de buikspieren groter worden, duwen ze het vet verder naar voren en lijk je nog dikker.

Dit geldt echter ook voor het trainen van de borstspieren waarbij het dus een voordeel biedt. Juist wanneer je afvalt en je borsten kleiner worden, is het handig als de spieren die daar onder zitten groter worden. Als je kijkt naar de onderste aanhechtingspunten van de pectoralis major dan zie je dat deze op het punt zitten waar een borst mogelijk “begint te hangen”. Door krachttraining duw je de borst vanaf dat punt en hoger naar voren waardoor deze ook steviger oogt. Verwacht echter niet dat je borsten door een beetje bankdrukken opeens 5 centimeter naar voren geduwd worden. Bij mannen kan je al over een redelijk ontwikkelde borst praten als die door training 2 centimeter uitsteekt vanuit de borstkas.

Nu maar hopen dat je als man op de maandag niet alleen moet wachten op alle mannen die dan standaard borst en bicpes trainen, maar ook op de vrouwen die massaal van de loopband af zijn gestapt en in de rij staan voor de benchpress!

Referenties

 1. Behnke, A.R. (1969) New concepts ofheight-weight relationships.In: Obesity. N.L. Wilson (ed). F.A. Davis Go., Philadelphia, pp. 25-53.
 2. Behnke, A., and J. Wilmore (1974) Evaluation and Regulation of Body Build and Composition, New Jersey, Prentice Hall, Inc.
 3. Katch VL, Campaigne B, Freedson P, Sady S, Katch FI, Behnke AR. Contribution of breast volume and weight to body fat distribution in females. Am J Phys Anthropol. 1980 Jul;53(1):93-100. PubMed PMID: 7416252.
 4. Cornelissen PL, Hancock PJB, Kiviniemi V, George HR, Tovée MJ (2009) Patterns of eye movements when male and female observers judge female attractiveness, body fat, and waist-to-hip ratio. Evol Hum Behav 30: 417–428
 5. Dixson BJ, Grimshaw GM, Linklater WL, Dixson AF (2011) Eye-tracking of men’s preferences for waist-to-hip ratio and breast size of women. Arch Sex Behav 40: 43–50
 6. Swami V, Tovée MJ (2005) Female physical attractiveness in Britain and Malaysia: A cross-cultural study. Body Image 2: 115–128
 7.  Tovée MJ, Swami V, Furnham A, Mangalparsad R (2006) Changing perceptions of attractiveness as observers are exposed to a different culture. Evol Hum Behav 27: 443–456
 8. Swami V, Tovée MJ (2007) Differences in attractiveness preferences between observers in low and high resource environments in Thailand. J Evol Psychol 5: 149–160
 9. Swami V, Tovée MJ (2007) Perceptions of female body weight and shape among indigenous and urban Europeans. Scand J Psychol 48: 43–50
 10. Swami V, Knight D, Tovée MJ, Davies P, Furnham A (2007) Perceptions of female body size in Britain and the South Pacific. Body Image 4: 219–223
 11. Swami V, Frederick DA, Aavik T, Alcalay L, Allik J, et al. (2010) Body weight ideals and body dissatisfaction in 26 countries across 10 world regions: Results of the International Body Project I. Pers Soc Psychol Bull. 36: 309–325
 12. Swami V, Tovée MJ (2005) Male physical attractiveness in Britain and Malaysia: A cross-cultural study. Body Image 2: 383–393 [PubMed]
 13. Viren Swami, Martin J. Tovée. Resource Security Impacts Men’s Female Breast Size Preferences. PLoS One. 2013; 8(3): e57623.
 14. Breast size, handedness and breast cancer risk. Hsieh CC, Trichopoulos D Eur J Cancer. 1991; 27(2):131-5.
 15. Review Mammary gland mass and breast cancer risk. Trichopoulos D, Lipman RD Epidemiology. 1992 Nov; 3(6):523-6.
 16. Female breast size attractiveness for men as a function of sociosexual orientation (restricted vs. unrestricted).Zelazniewicz AM, Pawlowski B Arch Sex Behav. 2011 Dec; 40(6):1129-35.
 17. Men’s oppressive beliefs predict their breast size preferences in women. Swami V, Tovée MJ Arch Sex Behav. 2013 Oct; 42(7):1199-207.
 18. Sandison, A.T. (1962) An autopsy study of the adult human breast. National Cancer Institute Monograph Number 8, U.S. Department of Health, Education and Welfare.
 19. “Ms. International Dropped from 2014 Arnold Sports Festival”. Hard Body News. June 7, 2013. Retrieved December 4, 2013.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Fit worden
 • Spiermassa
 • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen