fbpx

Sixpack voor vrouwen: Onnatuurlijk en onhaalbaar?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

De Telegraaf kopte woensdag “wasbord rage baart zorgen”. Een sixpack voor vrouwen zou onnatuurlijk zijn en gezondheidsblogs hebben een slechte invloed door een onhaalbaar ideaal voor te schotelen. “Het is ook nooit goed”, denk ik dan. Hebben “we” vrouwen gered van boulimia en anorexia door ze tenminste de juiste type en hoeveelheden voeding  te laten eten voor spiermassa, leggen we de lat weer te hoog voor anderen.

Sixpack onhaalbaar voor vrouwen

Eerder schreven we nog over de “Dad Bod”. Deze week ging het over het wasbord bij vrouwen. De sixpack ligt onder vuur. De Telegraaf stelde woensdag dat een wasbord in een vrouw onnatuurlijk en nauwelijks haalbaar is [1]. Al die blogs en instagram-accounts met afgetrainde vrouwen met een wasbord zouden een onhaalbaar ideaal creëren.

Kan je je nog herinneren als je op school een slecht resultaat had voor een proefwerk en de hele klas bleek een onvoldoende te hebben? Dan had je steun aan elkaar. “Als niemand het gehaald heeft, lag het niet aan ons. Het was gewoon een onmogelijke opgave”. Maar dan komt het beste jongetje van de klas binnenlopen en die blijkt een dikke 9 te hebben gescoord.”Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”. Antwoord: “Door altijd op te letten in de klas, m’n huiswerk te maken en flink te stampen van tevoren natuurlijk”. Resultaat: Iedereen voelt zich weer slecht over de onvoldoende. De helft bedenkt zich misschien dat er toch meer uit te halen viel door harder te werken, maar de meesten weigeren te accepteren dat het mogelijk was. Dat beste jongetje van de klas is gewoon een hoogbegaafd genie waarmee de rest niet vergeleken mag worden. De waarheid ligt ergens in het midden. Voor sommigen is het echt niet haalbaar ongeacht hoeveel moeite ze doen, anderen doen gewoon niet genoeg moeite.

Misschien kan je wel geen sixpack behalen, maar kan je in je poging daartoe wel je vetpercentage verlagen van 30% naar 15%. Als jij op dat moment weet dat je alles hebt gedaan binnen het redelijke en daarmee gelukkig kan zijn met je resultaat is er niets aan de hand. Een 7 is ook een prima resultaat, we kunnen immers niet allen hoogbegaafd zijn.

Ongezond ideaal?

Eric van Furth vindt het moeilijk te voorspellen wat de toenemende kloof tussen werkelijkheid en ideaal doet. „Het zou kunnen dat de toenemende aandacht voor obesitas, sporten en gezondheid bij vrouwen kan bijdragen aan de wens om gespierd te zijn.

Fantastisch! Wij roepen al jaren dat vrouwen meer aan krachttraining zouden moeten doen in plaats van alleen maar cardio. Toegegeven, mensen moeten het vaak van extremen hebben. Mensen met obesitas kunnen de weg naar gezonde voeding en beweging vinden en daarin doorslaan. In het artikel over muscle dysmorphia beschreven we al dat eetstoornissen als boulimia en anorexia nervosa in sommige gevallen als het ware worden vervangen door de fitness lifestyle. In alles is het zaak balans te vinden.

Maar als je doorschiet en je hebt de keuzen uit obsitas, anorexia of een bikini-fitness lifestyle dan zou ik het wel weten als ik een vrouw was. De hele aanval op de sixpack zoals door de Telegraaf is weer zo’n voorbeeld van doorschieten: Een ongenuanceerd beeld waarbij alleen gekeken wordt naar mogelijk negatieve effecten zonder te kijken naar de positieve kanten.

Voor sommige vrouwen is een sixpack overigens helemaal niet vreemd. Zij zijn van nature droog en doen net als de ectomorph bij mannen juist aan krachttraining om op de juiste plekken meer vorm te krijgen. Hoewel dit de uitzonderingen zijn, worden zij met dit soort artikelen ook weggezet als “onnatuurlijk gebouwde vrouwen met een eetstoornis”.

Hoe dan ook. Ik vind het al een hele vooruitgang als vrouwen mij als voorbeeldfiguren namen als Sandra Prikker en Silvana Joghi (afbeelding onder) noemen in plaats van een gemiddeld ondervoed fotomodel. Sterker nog, ik ziet het hele ideaalbeeld van de vrouw al enige tijd veranderen van de lopende bonenstaak in een vrouw met strakke buik, mét billen en dijbenen. De modellen die aan anorexia leden, deden vooral denken aan beelden die we van concentratiekampen kennen terwijl de fitnessvrouwen vooral doen denken aan de supervrouwen in actiefilms en cartoons:

Krachtig én mooi.

Girl Power

Overigens wordt er gesproken over schoonheidsideaal maar veel vrouwen met sixpack zijn zich er goed van bewust dat velen, misschien zelfs de meesten, een sixpack in een vrouw helemaal niet mooi vinden. OK, soms wordt dit gezegd door diezelfde mensen die een onvoldoende hadden voor een proefwerk en nu zeggen dat ze een 9 helemaal geen mooi cijfer vinden, maar in veel gevallen is dat gewoon echt de persoonlijke smaak.

Ik vraag me ook af in hoeverre het puur motivatie uit overweging van een schoonheidsideaal is of een vorm van self-empowering. Puur het feit dat je jezelf een uitdaging geeft en deze weet te behalen, is immers een fantastisch gevoel.

Hard werken? Niets mis mee!

Esther van Etten, lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, krijgt in haar Amsterdamse praktijk regelmatig vrouwen die een sixpack willen. „Dan leg ik uit dat je daarvoor ongelooflijk vaak en hard moet trainen. Bovendien moet je je houden aan een strikt voedingsschema en moet je ook nog aanleg hebben. Eigenlijk is het een dagtaak. Zonde van je tijd, want 90 procent van de tijd zit er een trui overheen.”

Ja, je zult er keihard voor moeten werken. Dus? Sinds wanneer is ergens hard voor moeten werken een zonde? Wat ze dus eigenlijk zegt is: “Ja, het is afhankelijk van aanleg mogelijk. Maar daar moet je zo hard voor werken, dat het toch niet haalbaar is”. Het verbaast me. Vooral als ik haar CV lees [2]. Als je zoveel ervaring hebt met het werken met (top)sporters dan weet je dat er genoeg mensen zijn die boven zichzelf uit kunnen stijgen. Mensen die hard willen werken voor hun doel en daarvoor offers maken waartoe anderen niet gemotiveerd of in staat zijn. Zegt ze tegen jonge spelers van Ajax ook:”Geef het maar op, om professioneel voetballer te worden moet je aanleg hebben, ongelooflijk vaak en hard trainen. Zonde van je tijd, want 90% van de tijd sta je niet op het voetbalveld”?

“Ook oudere vrouwen trouwens. Laatst had ik nog iemand van 39 die een sixpack wilde.”

Ik had laatst ook iemand van 54 voor de camera staan. Mona Roijers die mét sixpack na twintig jaar weer meedeed aan een wedstrijd. Wat was het excuus ook alweer?

Je weet pas of je ergens aanleg voor hebt en of je er disproportioneel veel moeite voor moet doen wanneer je het daadwerkelijk probeert. Je kan dus ook pas de balans vinden wanneer je er achter probeert te komen hoe vaak je kunt en moet trainen en wat je moet opofferen qua voeding. Beetje zonde om het al op te geven voor je begonnen bent.

Meer verstand van voeding

“De focus ligt op een heel laag vetpercentage, waarbij het lichaam vroeg of laat in een afbraaksituatie raakt.”

Fout:  De focus ligt op een laag vetpercentage én de juiste hoeveelheid spiermassa! De vrouwen met wasbord weten meestal veel meer van gezonde voeding dan de gemiddelde persoon, soms zelfs meer dan een diëtist. Ze weten dus dat ze zichzelf niet zomaar kunnen uithongeren. Om spiermassa op de juiste plaatsen te behouden (vaak vooral benen, billen en schouders) zijn de juiste voedingsstoffen nodig zoals proteïne, gezonde vetten en (inderdaad vaak in mindere mate) goede suikers. Een superlaag vetpercentage kan niet continu worden vastgehouden zonder dat dit te koste gaat van de spiermassa. Dat weten deze vrouwen ook. Die strakke foto’s die je ziet, zijn dan ook vaak een momentopname van wanneer iemand op zijn droogst is. Die periode wordt dan weer gevolgd door een periode van meer voeding om het lichaam te laten herstellen.

Conclusie

Laten we niet doorschieten. Als de fitness hype een reactie is op de aandacht op obesitas dan kan ik die hype alleen maar verwelkomen als een gezonder alternatief. Of dit obsessief is of onhaalbaar hangt af van de moeite die jij moet doen om jouw doel te behalen. Sommigen moeten hiervoor drie keer per week trainen en redelijk op hun voeding letten, anderen zouden hun hele leven hiernaar moeten inrichten en nog niet het gewenste resultaat halen.

Iedereen moet lekker voor zichzelf bepalen waar de lat ligt.

Referenties

  1. telegraaf.nl/premium/reportage/24084409/__Wasbord-rage_baart_zorgen__.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_campaign=facebookpage
  2. esthervanetten.nl/sportdietist.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Droog trainen
  • Fit worden
  • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen