fbpx

Big Bad Badr Hari

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

De foto die hij dinsdag op zijn Facebook pagina plaatste, toont een flink gespierde Badr Hari. De speculaties over anabolengebruik konden dan ook niet lang uitblijven.

Badr vs. Rico

Op 10 december in Oberhausen Duitsland staat Badr Hari in de ring met regerend Glory zwaargewicht kampioen Rico Verhoeven. Badr heeft Rico in het verleden al meerdere keren uitgedaagd. Toen in april Rico de rollen omdraaide door Badr uit te dagen, accepteerde Badr de uitdaging dan ook al snel.

Het is een gevecht waar velen naar uitkijken. Kan Badr de prestaties uit zijn hoogtijd herhalen of is zijn tijd definitief voorbij? Met zo’n laatste vraag jaag ik natuurlijk al duizenden van zijn fans tegen me in het harnas. Laat staan met de volgende opmerkingen.

Trump Effect

Ik ben in zijn begintijd fan geweest van Badr. Dat bekoelde nogal toen hij zich niet wist te beheersen, zowel binnen de ring als buiten de ring (denk aan het “natrap-incident” met Remy Bonjasky in 2008). Een doodzonde voor een vechtsporter wat mij betreft. Temeer omdat Badr zich in een unieke positie bevond om een fantastisch rolmodel te zijn voor velen. Niet dat dit zijn vaste schare fans iets kan schelen blijkbaar. Die blijven hem steunen ongeacht wat hij doet.

Het Trump-effect zullen we het maar noemen.

Het feit dat hij uitkomt voor Marokko zal voor- en tegenstanders alleen maar meer verdelen. Badr poste onlangs nog de volgende opmerking over het gevecht op facebook:

It’s more then just a fight, it’s about the pride of my nation. GLORY COLLISION Dec10

Veel Nederlanders van Marokkaanse komaf waarderen dit, waar sommige autochtone Nederlanders denken:”Maar het is toch Nederland waar je bent opgegroeid en tot een vechter bent getraind?” Dat verwijt hoorde je ook al in zijn K1-dagen, maar toen was het de K1 die Nederlandse vechters met buitenlandse roots vaak vroeg om onder de andere vlag uit te komen. Ze vonden het een beetje eentonig worden al die Nederlandse vlaggen in de finales.

Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen als hij uit eigen overweging voor Marokko uitkomt. Wanneer Nederlands politici roepen dat ze je paspoort willen afnemen en je naar Marokko terugsturen kan ik me voorstellen dat enige gevoelens van patriottisme al snel verdwijnen. Voor zover die al bestonden. Zelfs al roep je dit soort uitspraken over jezelf af met je gedrag. Leuke onderonsjes met het O.M. en justitie zullen dit niet verbeteren.

Volgens mij ligt hier ook een reden voor het feit dat hij onder zijn fans, met name de Marokkaanse, weinig verkeerd kan doen. Als je als Marokkaanse jongere het idee hebt dat men je hier liever niet heeft, dan is het makkelijk je getrokken te voelen tot een kampioen die hetzelfde “overkomt”. Wederom, zelfs wanneer hij dit aan zijn eigen daden te danken heeft. Hoe meer Nederlanders zich uitspreken tegen Badr des te fanatieker komen zijn Marokkaanse fans voor hem op. Voor “hun” kampioen, hun bad boy.

Armstrong Effect

Heeft dit hele artikel nog iets met fitness te maken? Oh ja, de reden dat hij ter sprake kwam op de redactie. Toen we op de redactie deze week zijn foto op zijn facebook pagina zagen, was helaas de eerste reactie:

“Goeie kuur gehad Badr!”

Wetende hoeveel moeite je moet doen om zoveel spiermassa op te bouwen, leek het ons zeer onwaarschijnlijk dat dit op natuurlijk wijze behaald was. Iets waar ik me minder druk om kan maken dan zijn gedrag in het verleden. Anabolengebruik in de vechtsport is immers niets nieuws. Bovendien vind het publiek het prachtig om giganten te zien strijden, getuige de enorm grote, maar vaak aanzienlijk minder getalenteerde vechters die we in het verleden in de ring hebben zien staan (ken iemand Bob Sapp nog?).

Bovendien klinken dezelfde speculaties over zijn tegenstander. Als iedereen vals speelt dan is dat eerlijk toch? Zeg maar, het Armstrong-Effect.

Wel vraag ik me af of hoge testosteron-niveau’s handig zijn voor iemand met losse handjes. Daar heb je in de ring ook niet veel aan als je daardoor de bel niet meer hoort.

Sem Schilt Effect

Ondanks alles zal ik op 10 december waarschijnlijk toch hopen op een winst voor Badr. Dat is natuurlijk moeilijk te verklaren na bovenstaande. De reden echter is simpel. Bad boys in de ring zorgen altijd voor spektakel. Zijn tegenstander Rico Verhoeven? Tja, die is goed maar wel een beetje saai. Net als veel van zijn partijen tot nu toe. Een beetje het Sem Schilt Effect.

Wie ik denk dat er wint? Geen idee. Wat weet ik nou van kickboksen?

Referenties

twitter.com/geertwilderspvv/status/236427909370347520

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen