fbpx
Onderzoek: ACBP eiwit speelt een belangrijke rol in je eetlust

Onderzoek: ACBP eiwit speelt een belangrijke rol in je eetlust

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoek in muizen heeft de belangrijke rol van het eiwit ACBP aangetoond in het reguleren van het lichaamsgewicht. 

Gewicht en eetlust

Je gewicht wordt bepaald door hoeveel energie er in je lichaam binnenkomt en hoe je lichaam deze energie vervolgens verbruikt of opslaat.

Ik heb in vele artikelen proberen duidelijk te maken dat je zelf veel minder invloed hebt op deze variabelen dan je vaak wordt voorgehouden. Je aan een bepaald dieet houden is natuurlijk veel moeilijk als je door bepaalde stoffen een veel grotere eetlust hebt dan anderen.

Onderzoekers van de University of Montreal verrichten al enkele jaren onderzoek naar een eiwit dat een bijzondere rol speelt bij het bepalen van de eetlust.

De resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation.

Eiwitten en neuronen

De onderzoekers hebben in muizen aangetoond dat het eiwit ACBP (acyl-CoA-binding protein) een directe invloed heeft op de neuronen die knaagdieren, maar ook mensen in staat stellen een gezond gewicht te behouden.

In 2015 toonde het team al aan dat het eiwit ACBP astrocyten in staat stelt om informatie over de variaties in de hoeveelheid vetzuren en lipiden in de bloedsomloop door te geven aan neuronen. Astrocyten zijn steuncellen die neuronale functies mogelijk maken.

Zeer simpel gesteld krijgen de hersenen op deze manier informatie over de beschikbare voedingsstoffen in het lichaam en die informatie kan vertaald worden naar eetlust of juist verzadiging. Een feedback systeem dat op deze manier de inname van voeding en energie kan reguleren en daarmee het gewicht.

Eetlust remmen of verhogen

In nieuw onderzoek hebben ze nu aangetoond dat neuronen die verantwoordelijk zijn voor het verlagen van de hoeveelheid voeding die gegeten wordt (proopiomelanocortin neurons, POMC neurons), communiceren met astrocyten die ACBP produceren in een specifiek gedeelte van de hypothalamus [1].

Dit gebied in de hypothalamus bevat twee groepen neuronen met tegengestelde functies wanneer ze worden geactiveerd. De eerste groep zorgt ervoor dat je meer eet terwijl de tweede groep juist zorgt dat je minder eet en meer energie verbruikt. Dit zijn de POMC neuronen.

5% afvallen in 5 dagen

Volgens Thierry Alquier University of Montreal kunnen genetische mutaties 5 tot 10 procent van de gevallen met overgewicht verklaren. Een groot deel hiervan zou in verband staan met de verstoring van het zogenaamde melanocortin pathway.

Het verwijderen van het ACBP gen in astrocyten in dit gedeelte van de hypothalamus stimuleert overgewicht. Omgekeerd injecteerden de onderzoekers ook juist dagelijks ACBP in muizen die genetisch gemodificeerd waren om obese te zijn. Dit zorgde ervoor dat de muizen minder gingen eten en in 5 dagen 5 procent afvielen.

Van muis naar mens

Nu is het echter natuurlijk de vraag in hoeverre deze resultaten uiteindelijk vertaald kunnen worden naar mensen. Het onderzoek bevind zich nog in een vroeg stadium.

Het is in ieder geval weer een ontwikkeling waar sommigen hun hoop op kunnen vestigen voor de toekomst.

  1. Khalil Bouyakdan, Hugo Martin, Fabienne Liénard, Lionel Budry, Bouchra Taib, Demetra Rodaros, Chloé Chrétien, Éric Biron, Zoé Husson, Daniela Cota, Luc Pénicaud, Stephanie Fulton, Xavier Fioramonti, Thierry Alquier. The gliotransmitter ACBP controls feeding and energy homeostasis via the melanocortin systemJournal of Clinical Investigation, 2019;
  2. https://www.jci.org/articles/view/123454
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen