fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Actief op middelbare leeftijd, vijf keer zo actief als 70-plusser

Actief op middelbare leeftijd, vijf keer zo actief als 70-plusser

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Veertigers en vijftigers die actief zijn hebben een aanzienlijk grotere kans gezond te blijven tot in hun late jaren. Aldus de onderzoekers van University College London.

Fit over forty

Mijn huidige leeftijd van 40 en het feit dat ik al twee (“bonus-“)kleinkinderen heb, verklaart natuurlijk totaal niet mijn interesse in dit onderwerp.

Mannen die op middelbare leeftijd sporten, hadden volgens het Britse onderzoek tot vijf keer zoveel kans om tot achter in de zeventig fit en actief te blijven dan niet sportende midlifers. Hiervoor volgden ze bijna 3.5oo mannen die deel namen aan de British Regional Heart Study. Voor die studie werden mannen uit 24 Britse steden geselecteerd tussen 1978 en 1980 en tot 20 jaar lang gevolgd.

De bevindingen zijn een (extra) reden om mannen van middelbare leeftijd aan te moedigen actief te blijven. De onderzoekers stelden vast dat mannen naarmate ze ouder worden vaak meer recreatieve activiteiten uitvoeren zoals wandelen. Mannen die echter lange tijd aan bijvoorbeeld voetbal, cricket of golf gedaan hebben, hadden een grote kans dit nog steeds te doen na het pensioen, zij het wat minder vaak. Even snel een paar middagjes sporten als veertiger zal dus niet tot dit resultaat leiden. Voor dit effect moesten de mannen bij aanvang van de studie minstens 25 jaar de sport beoefend hebben. Ik moet dus nog 5 jaar de sportschool bezoeken voor het vooruitzicht straks een 70-jarige gymrat te zijn.

Early engagement in sport and structured exercise may be vital for developing the necessary motor skills needed to establish a lifelong habit for physical activity. However, it may also be important to provide opportunities to take up other forms of activity, such as walking, during the transition to old age.

Voor het onderzoek hielden de deelnemers middels enquêtes hun medische geschiedenis en leefstijl bij. Daarbij gaven ze onder andere aan hoevaak ze fysiek actief waren en wat voor activiteit dat was. Deze activiteiten varieerden van tuinieren en klussen tot recreatief bewegen en sporten. Aan de mannen die sportten werd gevraagd hoe lang ze dit al deden. Vervolgens werden ze na 12, 16 en 20 jaar weer opgezocht. Uiteindelijk hadden ze genoeg data van 3.414 mannen die nog steeds in leven waren.

De mannen die in hun midlife actief waren, waren na 20 jaar bijna 3 keer zo actief als anderen. Daarbij werd rekening gehouden met factoren zoals de gezondheid.

Vooral sporten hield de mannen actief. De mannen die minstens 25 jaar aan sport hadden gedaan, hadden een vijf keer zo grote kans om actief te zijn op latere leeftijd. De vermoedelijke reden die de onderzoekers hiervoor opgeven is de mogelijkheid dat sport gewoon leuk is en daarom langer volgehouden wordt dan andere activiteiten.

Tijdens de studie werd ongeveer 2/3 van de mannen als actief geclassificeerd. De type activiteit veranderde echter bij velen. Vooral wandelen nam in populariteit toe naarmate de leeftijd vorderde (van 27% naar 62%). Mogelijk omdat de mannen daar simpelweg meer tijd voor hadden.

Uitzondering vormden dus de sporters die vooral hun bekende sport bleven beoefenen. Ongeveer de helft van de sporters gaf tijdens de check-ups aan nog steeds de sport te beoefenen, al was het maar af en toe.

Op middelbare leeftijd geleerd, oud gedaan

Nou weet ik niet of ze fitness onder sport of recreatieve activiteit rekenen. Qua inspanning zou het sport genoemd mogen worden. Je mist echter het spelelement wat mogelijk de reden is dat dit langer volgehouden werd in het onderzoek.

Referenties

 1. Aggio D, Papacosta O, Lennon L, et al association between physical activity levels in mid-life with physical activity in old age: a 20-year tracking study in a prospective cohort BMJ Open 2017;7:e017378. doi: 10.1136/bmjopen-2017-017378
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Fit worden
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen