fbpx
Onderzoek: alcohol verhoogt behoefte aan zout en vet

Onderzoek: alcohol verhoogt behoefte aan zout en vet

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

De inname van alcohol heeft effect op je voedingsinname. Die bierbuik hoeft dus niet alleen het resultaat van het bier zelf te zijn.

Alcohol en Drunchies

Kort geleden schreven we nog over de ‘muchies’, de vreetkick door wietgebruik en de oorzaak daarvan. Een avondje zuipen kan echter ook een behoefte aan bepaalde voeding veroorzaken. Het wordt ook wel ’the drunchies’ genoemd; De behoefte aan zoute, vette, ongezonde voeding tijdens en na een nacht doorzakken.

Onderzoekers van de University of Michigan, University of Toledo en Bowling Green State University wilden weten hoe het drinkgedrag van studenten diens dieet beïnvloedt.

Given the obesity epidemic and the rates of alcohol consumption on college campuses, we need to be aware of not only the negative effect of alcohol consumption, but also the impact it has on what people are eating while they are drinking.

Jessica Kruger, University at Buffalo’s School of Public Health and Health Professions

Kruger is de lead author van een recent verschenen publicatie die het verband onderzoekt tussen zware drinkbuien en voedingskeuzes de volgende dag [1]. Een verband dat volgens haar te weinig aandacht heeft gekregen in onderzoeken naar de effecten van drankgebruik en de oorzaken van overgewicht. Gezien 65% van de Amerikaanse studenten regelmatig drinkt, lijkt het toch een belangrijk verband. Kruger en haar collega’s verrichtten hun studie met data van 286 studenten aan een grote universiteit in het midwesten van de VS.

Morning after diet

De inspiratie voor het onderzoek kwam uit een advertentie die zij en enkele collega’s lazen in krant van de universiteit. De titel luidde: “Got Drunchies?” De advertentie bevatte aanbiedingen voor pizza’s, taco’s en andere fast food van restaurants die nog open waren na sluiting van bars rondom de campus. Het leek ze een interessant onderwerp voor onderzoek.

Hun eerste onderzoek bestudeerde wat mensen eten terwijl ze drinken. Deze tweede studie keek naar wat er de volgende dag gegeten werd. De studenten werd gevraagd een anonieme enquete in te vullen. Deze stelde eerst algemene vragen over het dieet zoals: “Wat eet je normaal gesproken als eerste maaltijd van de dag?”. Of:” Hoe vaak eet je iets voordat je naar bed gaat?”

Verder in de enquete werd gevraagd hoevaak ze iets aten (en wat) voorafgaand aan het slapen, nadat er alcohol gedronken was. Ook werd gevraagd wat ze vaak als eerste aten de ochtend na een nacht zuipen.

Alcoholische versnaperingen

Het drinken zorgde ervoor dat de studenten anders aten voordat ze gingen slapen. Alle alcohol drinkers aten vaker voor het slapen dan normaal. Specifiek zoute snacks en pizza’s. De onderzoekers denken dat dit komt doordat het bloedsuiker grote fluctuaties vertoont na het drinken. Die fluctuaties zorgen vervolgens voor een hongergevoel.

Gezonde voeding zoals ze die normaal aten voor het slapen, bleek minder aantrekkelijk. Goh….

De onderzoekers maakten zich vooral zorgen om het feit dat de studenten nauwelijks niet-alcoholische dranken dronken voor het slapen. Dit verergert de uitdroging door alchohol en verhoogt de kans op ongezonde keuzes voor voeding. De dag volgend op het drinkfestijn werd de eerste maaltijd vaak overgeslagen. Opnieuw, niet heel verassend.

Ook werd de volgende dag de voorkeur gegeven aan voedsel zoals pizza, taco’s in plaats van zuivelproducten en volle granen. Meestal als  zogenaamde remedies voor een kater, zoals voeding die de alcohol zou ‘opzuigen’. Het ontkrachten van dergelijke mythes die onder studenten wordt verspreid, zou een deel van de gevolgen van het drinken kunnen beperken.

Campussen zouden er goed aan doen om het nachtelijke aanbod van snacks te beperken. Persoonlijk denk ik dat de ondervraagde studenten zelf meer heil hadden gezien in onderzoek naar anti-kater middelen die wel werken.

Referenties

  1. Jessica Kruger, Jennifer Glassman, Kerri Lynn Knippen, Tavis Glassman, and Daniel J. Kruger. The Drunchies Hangover: Heavy Episodic Drinking and Dietary Choices while Drinking and on the Following DayCalifornian Journal of Health Promotion, 2018
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen