fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: “Cel in immuunsysteem belemmert verbranden buikvet in ouderen”

Onderzoek: “Cel in immuunsysteem belemmert verbranden buikvet in ouderen”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoekers hebben een immuuncel ontdekt die de verbranding van buikvet belemmert naarmate je ouder wordt. Hiermee hebben ze een samenwerking tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel aangetoond in het controleren van het metabolisme. 

Immuunsysteem en buikvet

In een nieuw onderzoek van Yale hebben onderzoekers beschreven hoe het zenuwstelsel en het immuunsysteem communiceren om zowel ontstekingen als het metabolisme te reguleren. Ook hebben ze aangetoond hoe dit proces verandert tijdens het ouder worden en waarom buikvet verbranden moeilijker wordt. Bovendien zijn de onderzoekers succesvol gebleken in pogingen dit probleem op te lossen. In muizen althans. De bevindingen werden vorige maand gepubliceerd in Nature.

Dat het met de leeftijd moeilijker wordt om buikvet te verbranden, was reeds bekend. De onderzoekers wilden weten waarom deze vetcellen minder in staat blijken als brandstof te dienen.

Vishwa Deep Dixit en zijn collega’s van de University of Tennessee en de University of Bonn richten hun aandacht op gespecialiseerde immuuncellen genaamd macrofagen. Deze zijn normaal gesproken betrokken bij het controleren van infecties. In Dixit’s lab ontdekten ze een nieuw type macrofaag die zich bevind op de zenuwen in buikvet. Dit type macrofaag raakt ontstoken naarmate de leeftijd vordert waardoor de neurotransmitters (de chemische boodschappers van het zenuwstelsel) hun werk niet goed kunnen doen.

Vervolgens isoleerden ze de immuuncellen van het buikvet in jonge en oude muizen om met behulp van genome sequencing het probleem te achterhalen. Ze ontdekten dat de oudere macrofagen de neurotransmitters genaamd catecholamines konden afbreken. Daardoor zijn de vetcellen niet in staat als brandstof te dienen wanneer dat nodig is. Wanneer ze vervolgens (de werking van) een specifieke receptor voor de controle van bepaalde ontstekingen verlaagden, waren de catecholamines weer in staat hun werk te doen zoals in jonge muizen.

In een vervolgexperiment blokkeerden de onderzoekers een enzym dat toeneemt in verouderde macrofagen. Met deze blokkade lukt het de verbranding van vet in oudere muizen weer te normaliseren. Dixit geeft hierbij aan dat dit enzym, monoamine oxidase-A of MAOA, onderdrukt kan worden met bestaande anti-depressiva. In theorie zouden deze MOAO-remmers de vetverbranding in ouderen moeten kunnen verbeteren. Hij waarschuwt echter wel dat er meer onderzoek nodig is om ervoor te zorgen dat deze medicatie specifiek op het buikvet gericht kan worden en dat de veiligheid van zo’n behandeling nog getest moet worden.

In vervolgonderzoek willen Dixit en zijn collega’s meer inzicht verkrijgen in de interactie tussen immuuncellen en zewuwcellen en de invloed op gezondheid en ziekte. Zo houden ze er ondere andere rekening mee dat het controleren van de ontsteking van de verouderde immuuncellen tot meer voordelen kan leiden dan verhoogde verbranding van buikvet.

Referenties

 • news.yale.edu/2017/09/27/battling-belly-fat-specialized-immune-cells-impair-metabolism-aging
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Herstellen
 • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen