fbpx
Onderzoek: Een depressie door te stoppen met trainen?

Onderzoek: Een depressie door te stoppen met trainen?

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Het stoppen met trainen kan symptomen van een depressie veroorzaken zo blijkt uit onderzoek van de University of Adelaide. De oplossing is simpel: Nooit stoppen. 

Trainen voor je mentale gezondheid

We hebben natuurlijk al vaker geschreven over de mentale voordelen van trainen. Vorig jaar bijvoorbeeld in het artikel genaamd “Train de depressie weg” naar aanleiding van onderzoek naar de positieve effecten van training op depressieve symptomen.

Ik ben geen psycholoog maar zie natuurlijk de voorbeelden in de vele fitness fanaten die ik voor mijn camera krijg als fitness fotograaf. Een tijd geleden sprak ik iemand die na een zelfmoordpoging onder andere training had gebruikt als ladder uit de put. Het leven kan veel tegen je aangooien waardoor je het gevoel hebt de greep en de controle te verliezen. Financiële, sociale of relationele problemen hebben vaak geen eenvoudige oplossing.

Door te trainen kan je in ieder geval grip krijgen op dat ene aspect van je leven. Dan is er tenminste weer iets waarin je verbetering ziet. Een lichtpuntje.

Stoppen met trainen en mentale klachten

Dat lichtpuntje werkt echter niet als een lichtschakelaar die je eenmalig inschakelt. Eerder als een dynamo op een fiets. Wanneer je stopt met fietsen dan dooft ook het licht. Niemand hoeft je dan ook te vertellen dat je je kut voelt als je gewend bent regelmatig te trainen en die regelmaat onderbroken wordt. Je voelt je kleiner worden waar je groot wilt zijn en groter worden waar je klein wilt zijn. In je hoofd gaat dat proces bovendien een stuk sneller dan in de realiteit. Een week niet trainen kan dan voelen alsof je jezelf tekort hebt gedaan, ook wanneer het een doelbewuste en noodzakelijke rustperiode betrof.

Onderzoekers uit Australië wilden dit effect in kaart brengen middels een review van eerdere studies op dit gebied [1]. Hiervoor doken ze in onderzoeken naar mensen met en zonder een voorgeschiedenis met depressieve klachten. Zij verwijzen ook naar de vele studies naar de positieve effecten van training, maar wilden nu dus vooral meer weten over de effecten wanneer je weer stopt met trainen. In de onderzochte studies hadden in totaal 152 volwassenen deelgenomen die minstens drie maanden lang, drie keer per dag een half uur aan training hadden gedaan.

Depressieve symptomen 3 dagen na stoppen met trainen

Ze kwamen tot de conclusie dat depressieve symptomen in sommige gevallen al na drie dagen na het stoppen met trainen, optraden. De onderzoekers verwijzen naar andere onderzoeken waarin dit effect na één of twee weken optrad, maar vinden ook dat al een korte tijd. Deze depressieve symptomen vinden bovendien plaats in afwezigheid van bepaalde biologische markers die normaal gepaard gaan met een depressie.

Ze spreken dan ook van ‘nieuw effect’ hoewel ze erop wijzen dat het onderzoek door de kleine omvang en mogelijke bias niet heel sterk is.

Als conclusie bieden ze dan ook de standaardtekst dat groter vervolgonderzoek hierin voor meer duidelijkheid moet zorgen. Mensen zouden zich ondertussen in ieder geval bewust moeten zijn van de mogelijke mentale klachten bij het stoppen met trainen.

Vooral doorgaan

Heel veel voegt het onderzoek mijns inziens niet toe. Zoals gezegd, is het niet heel verassend dat je je minder prettig voelt wanneer een gezonde routine wordt onderbroken. Alle redenen die je had om jezelf te vertellen dat je goed bezig bent en daarmee tot een betere stemming leidden, zijn nu juist redenen om je klote te voelen.

Bovendien moet je je afvragen wat je met deze informatie kunt. Of beter gezegd; wanneer je deze informatie moet brengen. Als coach kan je bijvoorbeeld eerst alleen de onderzoeken tonen die je klant laten zien dat hij of zij zich ook mentaal beter zal gaan voelen door te trainen. Als ze dan eenmaal in de ‘fitness val’ zijn getrapt, kan je ze daar houden door te vertellen dat ze in een zware depressie raken wanneer ze zich niet aan het schema houden. De waarheid een beetje aandikken stelt tegenwoordig toch niets voor.

Referentie

  1. Julie A. Morgan, Andrew T. Olagunju, Frances Corrigan, Bernhard T. Baune. Does ceasing exercise induce depressive symptoms? A systematic review of experimental trials including immunological and neurogenic markers. Journal of Affective Disorders, 2018; 234: 180 DOI: 10.1016/j.jad.2018.02.058
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen