fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: “Ook één glas alcohol per dag is slecht voor de gezondheid”
Onderzoek: “Ook één glas alcohol per dag is slecht voor de gezondheid”

Onderzoek: “Ook één glas alcohol per dag is slecht voor de gezondheid”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Ook één glas alcohol per dag is slecht voor de gezondheid en verlaagt de gemiddelde levensduur. Met dat vrolijke nieuws mag je dit weekend van je terrasje genieten. 

Grootschalige studie alcoholconsumptie

Ja, de timing had wat beter gekund. Het verandert echter niets aan de uitkomst van de grote review. 83 verschillende onderzoeken naar alcoholgebruik waaraan in totaal 600.000 mensen deelnamen, werden vergeleken. Er werd voornamelijk gekeken naar het effect op hart- en vaatziekten. Zelfs één glas alcohol per dag blijkt schadelijk. Eerdere onderzoeken die geen negatieve of zelfs positieve effecten zagen van gematigde alcoholconsumptie zouden door methodologische zwakheden verklaard kunnen worden.

Vrouwen die helemaal geen alcohol drinken worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan vrouwen die één glas per dag drinken. Bij (40-jarige) mannen is dit een verschil van anderhalf jaar. Ieder glas verhoogt de kans op een beroerte, hoge bloeddruk en hartfalen. Gematigde consumptie heeft wel een klein verlagend effect op de kans op een niet-dodelijke hartaanval. Dit weegt echter niet op tegen de hogere kans op de andere onderzochte klachten en ziektes.

Gematigde alcoholgebruik is dus niet ‘een beetje goed’ maar gewoon fout, zo blijkt uit het onderzoek.

“Positieve effecten gematigde alcoholconsumptie te wijten aan zwakke studies”

Nu hebben we natuurlijk allemaal wel eens horen zeggen dat een beetje alcohol wel gezond kan zijn. Vooral rode wijn heeft een goede reputatie in dat opzicht. Een reden hiervoor zou de zwakke opzet zijn van onderzoeken die hiernaar zijn verricht. Daarbij moet wel gezegd worden dat de review niet specifiek naar rode wijn heeft gekeken, maar naar alcohol in het algemeen.

Zo zegt co-auteur Trudy Voortman van het Erasmus M.C. dat de groep niet-drinkers bijvoorbeeld bestond uit voormalige drinkers die moesten stoppen met drinken vanwege hun gezondheid. Het zou niet vreemd zijn als de voormalige drinkers nog steeds met een slechtere gezondheid kampten en daardoor slechter scoorden dan de gematigde drinkers.

Persoonlijk lijkt het me vreemd als alle positieve onderzoeken dergelijk zwakheden zouden bevatten. Waarom zou je immers voormalige drinkers als testgroep nemen? Er zijn toch ook genoeg geheelonthouders te vinden zonder verleden van (zwaar) alcoholgebruik?

Dat door de alcohol-industrie gefinancierde studies een te positief beeld schetsen, daar kan ik me natuurlijk wel iets bij voorstellen.

Richtlijnen alcoholgebruik

Richtlijnen voor alcoholgebruik zouden dus in veel gevallen herzien moeten worden. In Nederland is het advies van de Gezondheidsraad sinds 2015 om eventueel consumptie te beperken tot één glas per dag. Onthouding zou echter beter zijn.

Deze richtlijnen lijken dus al iets te soepel, maar in andere landen kunnen de richtlijnen nog verder afstaan van deze bevindingen.

Alcohol en spiermassa

 Als fitness fanaat zou je toch al met een wijde bocht om ieder glaasje moeten lopen. In het artikel over alcohol, spiermassa en vetmassa liet ik onderzoeken zien waaruit blijkt dat alcohol in meerdere opzichten je shape fucked. Meer spierafbraak bijvoorbeeld door verhoogd stresshormoon en minder spieraanmaak door (onder andere) verlaagd testosteron. Je hebt langer herstel nodig wat blijkt uit onderzoek waarin drinkers meer tijd nodig hebben om sportieve prestaties te herhalen. Ook heeft het uitdrogende effect een nadelig effect op de spiermassa. Een goede vochtbalans is immers noodzakelijk voor spiergroei.

Fijne zomer!

Het fabeltje van dat ene gezonde alcoholische drankje per dag is dus de wereld uitgeholpen. Dat hopen de onderzoekers althans. Misschien dat de publicatie juist daarom op dit moment gebeurt. Op het moment dat vele mensen genietend in de zon zichzelf wijs willen maken dat het ene biertje juist gezond is. Uiteindelijk kiezen we allemaal ons gif. Dingen die we eten, drinken of gebruiken omdat we vinden dat dit de kwaliteit van leven verbetert. Als je vindt dat je leven zodanig kwalitatief verbeterd wordt als je dagelijks een drankje kunt doen, blijf dat dan vooral doen. Het kost je misschien één of twee zomers aan het einde van je leven, maar kwaliteit of kwantiteit is een persoonlijk keuze. Wel kan je je afvragen hoe deze kwaliteit is als je te maken krijgt met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Van een beroerte wordt ook niemand vrolijk. Je zou kunnen zeggen dat mensen deze keuze in ieder geval bewust moeten maken. De onderzoekers zouden graag zien dat je ook bij dat ene biertje weet dat het slecht voor je is. Als jij echter iemand bent die dan toch de keuze zou maken om meer te genieten voor wat kortere duur, dan wil je dat eigenlijk helemaal niet weten. Dat neemt immers ook de lol weg op het terras.

Bronnen

 • volkskrant.nl/wetenschap/gezond-drinken-bestaat-toch-niet-ook-dat-ene-glaasje-per-dag-kunt-u-beter-laten-staan~a4592338/
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Fit worden
 • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen