fbpx
Onderzoek: Hongercellen gevonden in hersenen

Onderzoek: Hongercellen gevonden in hersenen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderzoekers van de University of Warwick hebben een functie van tanycyten ontdekt, hongercellen in het gedeelte van de hersenen dat energie-niveaus reguleert. Deze tanycyten herkennen de voedingsstoffen in voeding en voorzien de hersenen zo rechtstreeks van informatie over hetgeen er gegeten is. Hiermee is een zeer belangrijke speler in het bepalen van het hongergevoel gevonden. 

Hongercellen: Aminozuur –> smaak papillen –> tanycyten

Er zijn 5 basis smaken: zout, zoet, zuur, bitter en hartig. Die laastste wordt ook wel ‘umami’ genoemd, naar de Japanse benaming voor iets hartigs. Die hartige basissmaak wordt vooral opgepikt door de aanwezigheid van aminozuren, waaronder glutamaat [1].

Uit het onderzoek van de University of Warwich blijkt dat tanycyten, een specifiek type cel in de hersenen, reageren op aminozuren in gezonde voeding via dezelfde receptoren in de tong die de umami-smaak verwerken [2].

Deze tanycyten reageren echter vooral op arginine en lysine welke dan ook voor een voller gevoel zouden zorgen. Deze aminozuren zijn vooral in hoge concentraties te vinden in voeding als varkensschouder, kip, makreel, pruimen, perziken, avocado’s, amandelen, sirloin steak en linzen. Het eten van dit type voeding zou dus sneller voor een voller gevoel zorgen. Iets dat we toevallig deze week nog benoemden voor amandelen.

De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking door geconcentreerde hoeveelheden arginine en lysine toe te dienen in de hersenenellen die fluoriserend waren gemaakt om de microscopische reacties zichtbaar te maken. Ze zagen dat binnen 30 seconden de tanycyten de aminozuren registreerden en hierop reageerden door een signaal af te geven naar het deel van de hersenen dat eetlust en lichaamsgewicht reguleert.

Ze ontdekten dat de signalen afkomstig van de aminozuren rechtstreeks worden opgepikt door de umami smaak receptoren. Hier kwamen ze achter door deze receptoren te blokkeren of te verwijderen waarna ze zagen dat de aminozuren dan niet meer reageerden met de tanycyten.

Amino acid levels in blood and brain following a meal are a very important signal that imparts the sensation of feeling full. Finding that tanycytes, located at the centre of the brain region that controls body weight, directly sense amino acids has very significant implications for coming up with new ways to help people to control their body weight within healthy bounds.

Nicholas Dale, University of Warwick

Deze ontdekking zou nieuwe mogelijkheden creëren op het gebied van effectievere diëten. Mogelijk zou het zelfs kunnen leiden tot behandelingen om de eetlust te onderdrukken door deze tanycyten rechtstreeks te activeren, hierbij voorbijgaand aan de voeding zelf en het spijsverteringssysteem.

Future fitness en hongercellen

De bevindingen van het onderzoek worden binnenkort gepbuliceerd in Molecular Metabolism.

Ik schrijf regelmatig artikelen over dit soort onderzoeken waarvan je je kunt afvragen wat de directe toegevoegde waarde is. Die toegevoegde waarde is er op het moment ook nog niet, maar kan in de toekomst tot revolutionaire ontwikkelingen leiden.

De huidige obesitas epidemie is het gevolg van het menselijke lichaam dat niet snel genoeg kan reageren op de veranderende omgeving. Een lichaam dat er nog steeds op gericht is zoveel mogelijk energie te vergaren en te besparen in een tijd dat energie voor velen in overvloed aanwezig is. Velen van ons moeten zichzelf continu vertellen dat ze rationeel gezien bepaalde (hoeveelheden) voeding moeten mijden terwijl hun lichaam zelf er naar snakt.

En maar diëten en trainen. Ons lichaam is een fantastische machine die de meest slimme koppen nog niet bij benadering kunnen evenaren als we bijvoorbeeld kijken naar de ontwikkelingen in robotica. Het heeft ervoor gezorgd dat we bijna een half miljoen jaar op deze aarde hebben kunnen overleven, vaak in barre omstandigheden. Nu echter, in een wereld gevuld met goedkope en energierijke voeding, werken bepaalde overlevingssystemen ons tegen.

We krijgen steeds meer inzicht in de verschillende aspecten die bepalen hoeveel we eten en hoe ons lichaam met deze voeding omgaat. Dit soort onderzoeken stelt ons in staat deze ‘evolutionaire achterstand’ in te halen. Human chip tuning.

Referenties

  1. Yasuo T, Kusuhara Y, Yasumatsu K, Ninomiya Y (2008-10-01). Multiple receptor systems for glutamate detection in the taste organ. Biol Pharm Bull 31 (10): 1833-7
  2. Greta Lazutkaite, Alice Soldà, Kristina Lossow, Wolfgang Meyerhof, Nicholas Dale. Amino acid sensing in hypothalamic tanycytes via umami taste receptors. Molecular Metabolism, 2017; DOI: 10.1016/j.molmet.2017.08.015
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen