fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Onderzoek: Ibuprofen remt spiergroei in jongeren
Onderzoek: Ibuprofen remt spiergroei in jongeren

Onderzoek: Ibuprofen remt spiergroei in jongeren

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Het lange termijn gebruik van ontstekingsremmers en pijnstillers zoals Ibuprofen kan spiergroei beperken in jonge, gezonde mensen die aan krachttraining doen. Zweese onderzoekers komen tot deze conclusie en publiceerden hun bevindingen in Acta Physiologica.

NSAID’s en Ibuprofen

De meeste pijnstillers en ontstekingsremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn (behalve paracetamol), vallen in de klasse non steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s). We worden al langer gewaarschuwd voor het lange termijn gebruik van deze medicatie, vooral in situaties waarin er te snel, te makkelijk of zelfs geheel onnodig naar deze middelen, zoals het populaire Ibuprofen, wordt gegrepen.

Onderzoekers van Karolinska Institutet’s Department of Laboratory Medicine keken specifiek naar de effecten op jonge mensen die aan krachttraining doen. Ze vergeleken twee groepen van gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar gedurende acht weken. In die acht weken kreeg de ene groep een relatief hoge dosering Ibuprofen; 1200mg wat gelijk zou staan aan een normale dosering voor 24 uur. De andere groep kreeg een relatief lage dosering acetylsalicylzuur, beter bekend als aspirine. Gedurende het onderzoek deden de deelnemers mee aan krachttraining voor de quadriceps. Dit gebeurde twee tot drie keer per week onder supervisie van de onderzoekers.

Vervolgens maten de onderzoekers op verschillende variabelen zoals spiergroei, spierkracht en indicatoren van ontstekingen in de spieren.

Na acht weken bleek de groei in spiermassa in de groep die een lage dosering aspirine kreeg twee keer zo groot als in de Ibuprofen groep. 

We chose to look at the effect of ibuprofen as it is the most well-studied anti-inflammatory drug on the market, but we believe that high doses of all types of over the counter NSAIDs have similar effects.

Tommy Lundberg, researcher at Karolinska Institutet’s Department of Laboratory Medicine.

Toenames in spierkracht waren ook lager in de Ibuprofen-groep hoewel dit verschil kleiner was tussen beide groepen.

Toen werd gekeken naar de markers voor ontstekingen in de spieren bleek dat deze onderdrukt werden in de Ibuprofen groep (niet zo vreemd). Het ontstekingsproces is dan ook al vaker beschreven als onderdeel van het proces van spiergroei in reactie op krachttraining.

This suggests that muscular inflammation processes when combined with weight training are beneficial to the long-term development of new muscle mass, at least in the young. Our results suggest that young people who do weight training to increase their muscle mass should avoid regular high doses of anti-inflammatory drugs.

Vergelijkbare onderzoeken in oudere mensen zouden juist een beschermend effect van de ontstekingsremmers op verlies van spiermassa hebben aangetoond. Reden voor de Zweeds onderzoekers om te vermoeden dat de mechanismen van spiergroei anders werken in jongeren dan in ouderen. Spiergroei is echter de balans tussen de continue aanmaak van nieuwe spiermassa en de afbraak van bestaande spiermassa. In ouderen is vooral de grotere afbraak van spiermassa de oorzaak dat deze balans minder positief wordt. Mogelijk werkt de toename van hogere nieuwe spiermassa zoals in het Zweedse onderzoek in ouderen zonder ontstekingsremmers niet op tegen de bespaarde afbraak met ontstekingsremmers. Maar dat zijn slechts persoonlijke vermoedens.

Voor de jonge gymrat lijkt het gebruik van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen in iedere geval niet bevorderlijk voor spiermassa.

Referenties

  1. Mats Lilja, Mirko Mandić, William Apró, Michael Melin, Karl Olsson, Staffan Rosenborg, Thomas Gustafsson, Tommy R Lundberg. High-doses of anti-inflammatory drugs compromise muscle strength and hypertrophic adaptations to resistance training in young adults. Acta Physiologica, 2017; DOI: 10.1111/apha.12948
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen