fbpx

Onderzoek: mannen ruiken lekker als ze groente eten

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Mocht je nog op zoek zijn naar motivatie om minder koolhydraten te eten dan moet je even verder lezen. Vrouwen vinden blijkbaar mannen aantrekkelijker ruiken als ze veel groenten en fruit eten in plaats van koolhydraten. Dat is de conclusie van Australische onderzoekers. 

Geur en attractie

Het is geen nieuws dat er een verband is tussen geur en aantrekkingsvermogen. We weten immers allemaal dat als je gestrand bent op een onbewoond eiland het nogal achterlijk is om met een volleybal te praten. Spuit wat Axe onder je oksels en je moet vluchten voor hordes mooie vrouwen die je in slow motion bestormen.

Maar ook als er niet toevallig een busje deo aanspoelt, zijn er op zo’n onbewoond eiland nog middelen om als man je aantrekkingskracht middels je geur te verhogen. Afhankelijk van de voeding die je er aantreft tenminste.

Onderzoekers Macquarie University in Australië kwamen namelijk tot de conclusie dat je je geur en daarmee jezelf voor vrouwen aantrekkelijker kunt maken door vooral groenten en fruit te eten en niet teveel koolhydraten [1]. Bij mij rijst meteen de vraag: “Wat is dan het effect als je aanspoelt op een eiland overwoekerd met bananenbomen? Bananen zijn immers fruit en bevatten dus fructose, een suiker en dus een koolhydraat.

In eerdere onderzoeken is al het verband gelegd tussen geur en aantrekkingskracht. De geur zou een indicatie zijn van de gezondheid van een potentiële partner, maar ook wijzen op de toegevoegde waarde voor mogelijk nageslacht. We zijn bijvoorbeeld in staat aan de hand van de geur te bepalen welke afweerstoffen een mogelijke partner heeft. Wanneer deze juist afwijken van de eigen afweerstoffen dan is een partner aantrekkelijker omdat hiermee het nageslacht wordt versterkt met nieuwe afweerstoffen [2].

Het onderzoek van de Australiërs is een nieuwe aanwijzing dat we geur gebruiken om de gezondheid en daarmee aantrekkelijkheid van een mogelijke partner te beoordelen.

Groenten: gele huid en zoete lichaamsgeur

De onderzoekers stelden op twee manieren het dieet van de mannen vast. Ze keken met behulp van een spectrofotometer naar de manier waarop kleuren door de huid worden geabsorbeerd of doorgelaten. De carotenoïden in groenten, de natuurlijke gele, oranje en rode kleurstoffen van groenten, worden opgenomen in de huid waarmee deze een indicatie van de hoeveelheid gegeten groenten kunnen geven.  Hiernaast werd de mannen gevraagd hun normale eetgewoonten in vragenlijsten vast te leggen.

Vervolgens gaven de onderzoekers de mannen een nieuw t-shirt en vroegen de mannen een reeks fysieke oefeningen te doen.

Hierna werden vrouwen gevraagd aan de t-shirts te ruiken en de geur te beoordelen aan de hand van een lijst met 21 omschrijvingen. De onderzoekers merkten dat sommige omschrijvingen regelmatig gegroepeerd werden op basis van een aantal factoren zowel wat betreft de intensiteit als de aard van de geur. Deze factoren waren:

  • Dierlijke factor – dierlijk, vlezig, vettig
  • Bloemachtige factor – bloemachtig, fruitig, zoet en medicinaal
  • Chemische factor – chemisch of verbrand
  • Visachtige factor – vis, ei, knoflook, gist, zuur, tabak

In vergelijking van de resultaten met de indicatie van de hoeveelheid gegeten groenten op basis van de huid, bleek duidelijk dat mannen die meer fruit en groenten aten als gezond en aantrekkelijk werden beoordeeld. Hiervoor werden de ‘bloemachtige’ omschrijvingen gebruikt. Blijkbaar bedoelen ze dan dus koolhydraten anders dan de suikers uit fruit. Dit is in lijn met eerdere bevindingen dat mensen met meer gele, oranje en rode kleurtinten in de huid aantrekkelijker zijn. Ik vraag me daarbij wel of hoe dat in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika werkt en of het ook voor presidentskandidaten geldt.

Op basis van een vergelijking met de ingevulde vragenlijsten over eetgewoonten bleek dat mannen die veel vlees aten een intensere geur hadden hoewel deze niet als vervelend werd beoordeeld. Mannen die veel koolhydraten aten, bleken de minst aantrekkelijke geur te hebben die ook intens was. Vet, vlees, eieren en tofu leidden ook eerder tot een geur die als prettig werd ervaren

Smells fishy

Toch denk ik niet dat dit de doorslaggevende reden zou moeten zijn om meer groenten en fruit en minder (andere) koolhydraten te eten. De onderzoekers concludeerden namelijk ook dat slechts 20% van het verschil in geur bepaald werd door het dieet. Eerdere onderzoeken wezen dan ook uit dat lichaamsgeur weinig te maken heeft met dieet, maar vooral met bacteriën op de huid.

Hiernaast was er slechts een klein aantal deelnemers aan het onderzoek.

Referenties

  1. Diet quality and the attractiveness of male body odor. Zuniga, Andrea et al. Evolution and Human Behavior , Volume 38 , Issue 1 , 136 – 143
  2. Kromer J, Hummel T, Pietrowski D, et al. Influence of HLA on human partnership and sexual satisfaction. Scientific Reports. 2016;6:32550. doi:10.1038/srep32550.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen