fbpx

Onderzoek: Meer overgewicht na keizersnede

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Meer overgewicht na keizersnede? Kinderen die met behulp van een keizersnede worden geboren hebben 40% meer kans op overgewicht. Dat blijkt uit recent gepresenteerd onderzoek. 

Meer overgewicht na keizersnede

Je zou haast denken dat ik op een kruistocht ben om mensen met overgewicht vrij te pleiten van iedere zelfverantwoordelijkheid. Het is echter slechts toeval dat ik in dezelfde week schreef over de genetische invloed van de vader als het gaat om het verbranden van calorieën en, vandaag nog, over genen die bepalen of je sporten wel of niet leuk vind.

Momenteel vinden in New Orleans de American Heart Association’s Scientific Sessions 2016 plaats. Eén van de onderzoeken waarvan de bevindingen daar zijn gepresenteerd is dat van Noel Mueller, assistant professor  epidemiologie aan de Johns Hopkins University.

Zijn team analyseerde de gegevens van  1,441 full-term bevallingen uit het Boston Birth Cohort [2]. Ze keken naar het gewicht van de kinderen uit deze bevallingen in de leeftijden van 2 tot 8 jaar.

Uit het onderzoek bleek dat kinderen die via een keizersnede ter wereld komen 40% meer kans hebben op overwicht tijdens de jeugd. Dit verband was nog sterker bij een keizersnede bij moeders die zelf al overgewicht hadden. Omgekeerd blijkt het vaker aangetoonde verband tussen overgewicht van de moeder en overgewicht van het kind kleiner is wanneer de bevalling niet via een keizersnede gebeurt.

De onderzoekers vermoeden dat dit verschil heeft te maken met microben in het geboortekanaal waaraan het kind wordt blootgesteld tijdens een normale bevalling.

 We suspect that these microbes may benefit a child’s health, including enhancing metabolism and training the immune system.

Noel Mueller, Johns Hopkins University

In vervolgonderzoek zou nu dan ook gekeken moeten worden of dit effect van een keizersnede beperkt of voorkomen kan worden door baby’s na geboorte uit een keizersnede alsnog bloot te stellen aan microben uit het geboortekanaal.

Referenties

  1. American Heart Association. (2016, November 14). Children born by Cesarean section may have a greater risk of obesity. ScienceDaily. Retrieved November 15, 2016
  2. jhsph.edu/departments/population-family-and-reproductive-health/center-on-early-life-origins-of-disease/projects.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen