fbpx
Onderzoek: multivitamine zorgt niet voor gezonder hart

Onderzoek: multivitamine zorgt niet voor gezonder hart

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Als je een multivitamine en mineralen supplement gebruikt dan verlaag je daarmee niet de kans op een hartaanval, beroerte of overlijden aan een hartziekte. Dit blijkt uit een analyse van 18 verschillende onderzoeken.

multivitamine hart

Komt een man bij een service station

“Gooi er maar een halve liter in van alles. Motorolie, koelvloeistof, ruitenwisser vloeistof en remvloeistof. Mocht ik nog een vloeistof vergeten zijn, dan mag je er daar ook een halve liter van ingooien. Al vol? Maakt niet uit, gooi er gewoon een halve liter in’.

Je lichaam is gelukkig wat slimmer in het omgaan met tekorten en overschotten dan een auto. Toch lijkt bovenstaande een beetje op het nemen van een multivitamine en mineralen supplement. Ja, je lichaam heeft deze nodig net als dat een auto meer nodig heeft dan benzine. Maar ook in het geval van het lichaam kan je je afvragen of je er goed aan doet iets aan te vullen zonder te weten of er een tekort is (en hoe groot dat tekort is).

Multi’s rule the world

Je kunt je afvragen waarom multivitamine en mineralen zo populair zijn wereldwijd. Vitaminen zijn nog steeds het best verkochte supplement wereldwijd en dat wordt zeer waarschijnlijk gedreven door de verkoop van multivitamine – mineralen mixen. Zo’n beetje het enige supplement dat je ingeburgerd zou kunnen noemen.

Slimme marketing en gebruikersgemak zullen daarbij een grote rol gespeeld hebben. Wie heeft er zin om zich te verdiepen in de rol van verschillende vitaminen en mineralen? Laat staan twee stappen verder te gaan; De eigen behoefte voor al de verschillende vitaminen en mineralen laten vaststellen en de invulling hiervan te plannen. Toch veel makkelijker als je dagelijks twee pillen naar kunt werken en je lichaam de rest uit laat zoeken.

Zo’n product verkoopt zichzelf. Van iedere vitamine en ieder mineraal kan je namelijk een mooi verhaal vertellen over de positieve effecten in het lichaam. Sommigen terecht, anderen onterecht, vrijwel allen afhankelijk van de persoonlijke inname en dosering. Algemene effecten benoemen van de diverse vitaminen en mineralen is dus eigenlijk onmogelijk zonder de context te schetsen. Als je over de verschillende vitaminen en mineralen gezamenlijk zulke algemene verhalen vertelt, dan is de kans al helemaal groot dat het misgaat.

Multivitamine en mineralen en hartziekten

Eén zo’n verhaal gaat over het positieve effect dat multivitamine en mineralen supplementen zouden hebben op de cardiovasculaire gezondheid. De gezondheid van je hart en vaten dus. De onderzoekers van de University of Alabama zagen dit verhaal niet bevestigd in meerdere onderzoeken die hiernaar waren verricht. Het is echter een omstreden onderwerp waarover de meningen van verschillende wetenschappers verschillen. De onderzoekers van Alabama wilden met hun meta-analyse van 18 verschillende onderzoeken duidelijkheid verschaffen [1].

We meticulously evaluated the body of scientific evidence. We found no clinical benefit of multivitamin and mineral use to prevent heart attacks, strokes or cardiovascular death

Joonseok Kim, University of Alabama

Aan de 18 onderzoeken, waaronder randomized controlled trials en prospective cohort studies, hadden in totaal meer dan 2 miljoen mensen deelgenomen. Gemiddeld waren deze 12 jaar gevolgd. Een behoorlijke dataset dus. Ze vonden geen verband tussen de inname van multivitamine en mineralen supplementen en een lagere kans op hart- en vaatziekten.

It has been exceptionally difficult to convince people, including nutritional researchers, to acknowledge that multivitamin and mineral supplements don’t prevent cardiovascular diseases. I hope our study findings help decrease the hype around multivitamin and mineral supplements and encourage people to use proven methods to reduce their risk of cardiovascular diseases — such as eating more fruits and vegetables, exercising and avoiding tobacco.

De inmiddels oude wijsheid dus: Verwacht niet van supplementen wat uit een gezonde lifestyle zou moeten komen. Ook wat betreft de kans op hart- en vaatziekten is maatwerk van belang. De persoonlijke aanleg voor hartziekten kennen en de lifestyle hierop aanpassen dus.

Referenties

  1. Joonseok Kim, Jaehyoung Choi, Soo Young Kwon, John W. McEvoy, Michael J. Blaha, Roger S. Blumenthal, Eliseo Guallar, Di Zhao, Erin D. Michos. Association of Multivitamin and Mineral Supplementation and Risk of Cardiovascular DiseaseCirculation: Cardiovascular Quality and Outcomes, 2018; 11 (7): e004224
  2. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.117.004224
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Conditie opbouwen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen