fbpx
Onderzoek: Nieuwe honger cellen aangetroffen in de hersenen

Onderzoek: Nieuwe honger cellen aangetroffen in de hersenen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Honger cellen die de eetlust beinvloeden? Onderzoekers hebben nieuwe cellen aangetroffen in de hersenen die een sterke invloed hebben op de eetlust.

“Honger cellen”

Onderzoekers van de Rockefeller University hebben twee populaties van hersencellen geïdentificeerd die een grote rol spelen in de regulatie van de eetlust [1]. De twee type cellen bevinden zich in een deel van de hersenstam genaamd de  nucleus raphe dorsalis. Een nieuwe aanwijzing dat honger en eetlust complexe biologische gedragingen zijn die op meerdere plekken in de hersenen beïnvloed worden. Meer inzicht in de verschillende factoren die de eetlust bepalen, kan zich immers vertalen in betere methoden om overgewicht op neuraal niveau te bestrijden.

Eerder onderzoek van Rockefeller uit 1994 maakte de wereld bekend met het ‘honger hormoon’ leptine. Leptine werkt door  via neuronen in de hypothalamus de honger te onderdrukken. Bij mensen met een zeldzaam leptine tekort heeft het toedienen van leptine tot grote verliezen in gewicht gezorgd. In veel mensen met overgewicht echter heeft het weinig resultaten opgeleverd. Leptine resistentie zou vaak geassocieerd worden met obesitas. De onderzoekers van Rockefeller denken met hun nieuwe inzichten dat het mogelijk is deze leptine resistentie te omzeilen door de activiteit van bepaalde neuronen aan te passen.

Met behulp van een zelf ontwikkelde imaging techniek bekeken de onderzoekers het deel van de hersenstam in muizen. Ze ontdekten dat het actief werd wanneer de muizen hongerig werden. Toen ze vervolgens keken naar muizen die gegeten hadden tot verzadiging zagen ze een ander patroon van activiteit. Een duidelijke indicatie dat de neuronen in deze regio een rol spelen in de eetlust.

Vervolgens gebruikten ze genetische analyse van de geactiveerde cellen om te zien welke van de verschillende soorten neuronen betrokken waren bij dit proces. Ze ontdekten dat neuronen die geactiveerd werden in hongerige muizen glutamaat vrijgaven, terwijl in verzadigde muizen neuronen geactiveerd werden die GABA vrijgaven. Beide zijn neurotransmitters., signaalstoffen die zenuwcellen gebruiken om te communiceren. Dit kan betekenen dat ze gewoon  ‘meegaan in de rit’ van het proces van eetlust of hier een belangrijke keten in vormen. De onderzoekers vermoeden het laatste.

Honger cellen die eetlust beïnvloeden

Vervolgens gingen ze namelijk een stap verder. Ze gebruikten twee beproefde methoden om specifieke neuronen te kunnen activeren; chemisch en optisch. Hiermee activeerden ze de ‘verzadiging neuronen’ die glutamaat vrijgeven in muizen met overgewicht. Dit onderdrukte de eetlust en zorgde dat ze afvielen. Dit vormde bovendien bewijs dat deze neuronen een belangrijke keten in het proces van de eetlust vormen.

Het activeren van de neuronen die GABA vrijgeven zorgde voor het omgekeerde effect en verhoogde de hoeveelheid voeding die de muizen aten. Het inschakelen van deze ‘honger neuronen’ zorgde er bovendien voor dat de ‘verzadiging neuronen’ uitgeschakeld werden.

Tot slot keken ze ook wat er gebeurde als je de ‘honger neuronen’ uitschakelde. Ze zagen dat het verlengd uitschakelen van deze neuronen tot groot gewichtsverlies leidde in muizen met overgewicht.

Meer hoop voor de toekomst dus!

Referentie

  1. Alexander R. Nectow, Marc Schneeberger, Hongxing Zhang, Bianca C. Field, Nicolas Renier, Estefania Azevedo, Bindiben Patel, Yupu Liang, Siddhartha Mitra, Marc Tessier-Lavigne, Ming-Hu Han, Jeffrey M. Friedman. Identification of a Brainstem Circuit Controlling Feeding. Cell, 2017; 170 (3): 429 DOI: 10.1016/j.cell.2017.06.045
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen