fbpx
Onderzoek: 17.000 kcal extra binnen tijdens de paasdagen

Onderzoek: 17.000 kcal extra binnen tijdens de paasdagen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat de Britse jeugd 17.000 extra calorieën binnenkrijgt tijdens en rondom Pasen. Lekker die paaseitjes.

Paashaas massacre

Ik heb mijn vroegste herinnering aan paashazen altijd als een les in gulheid ervaren. Of eigenlijk, als een straf op gierigheid. Kennissen van mijn ouders kwamen rond de paasdagen langs. Ze hadden een zoontje van mijn leeftijd, zo’n’ aangetrouwde vriend’ zeg maar. Anticiperend op hun bezoek had ik mijn beste Transformers en He-man speelgoed verstopt. Als eerste echter had ik gezorgd dat mijn grote chocolade paashaas verstopt was in mijn ouders slaapkamer. Ik had er drie dagen over gedaan om het konijn te onthoofden. Hij zou de dag niet overleven als hij ontdekt werd door mijn bezoek. De dag verliep echter succesvol. Na het bezoek ging ik mijn paashaas halen in de kamer van mijn ouders. Ik opende de deur en onze hond rende meteen uit de kamer. Nogal gehaast. Dat zou niet vreemd zijn na haar opsluiting in verband met ons allergische bezoek…Ware het niet dat ze letterlijk haar lippen likte in het voorbijgaan.

Mijn hond zat 2 uur lang opgesloten in een ruimte met een groot konijn van chocola. Ik ben het trauma nooit te boven gekomen. Ik heb dus helemaal niets meer met chocolade hazen, of eieren, of Pasen.

Mocht jij geen Paas-trauma hebben opgelopen dan ben je mogelijk wel gevoelig voor de schalen paaseitjes die op iedere tafel en op ieder loket lijken te staan. Op je werk worden ze je zowat door de strot geduwd en zijn er altijd wel collega’s die verheugd opspringen als er weer zo’n schaal in de cubicle gedumpt wordt. “Oh, lekker paaseitjes!”, dankbaar dat er toch nog een lichtpuntje is op de dag. “Oh, lekker. Calorie-bommen”, zeg ik dan om vervolgens die gelukzalige glimlach te zien veranderen in een schuldgevoel. Ik geen fun, niemand fun.

’47 paaseitjes per jaar’

Volgens een onderzoek van de HEMA zou de gemiddelde Nederlander 47 paaseitjes per jaar eten. Met 45 kcal per paasei zou je dus zo’n 2100 kcal extra binnenkrijgen. Dat zegt echter niet veel. Daarmee zou je per dag 5 kcal toevoegen aan je totale inname en zo beschouwd, valt het wel mee zou je denken.

Dat aantal van 47 per jaar betreft echter de gemiddelde Nederlander. Niet deze Nederlander dus. Daar tegenover staan mensen die het dubbele aantal eten, of meer. Bovendien is de kans groot dat de meeste van deze in een redelijk korte periode worden gegeten, rondom pasen. 2100 Kcal extra in een week zal een nauwkeurig opgezet dieet verstoren. Maar dan is die week voorbij en heb je er weer 49 om het goed te maken, rekening houdend met de kerstdagen.

Pasen: meer dan paaseitjes

Volgens de Britten echter is de schade veel groter.

Afhankelijk van je persoonlijke invulling van Pasen kunnen de extra calorieën uit meer bronnen komen dan paaseitjes.

Engels onderzoek zou aangetoond hebben dat Britse kinderen tijdens de paasdagen 17.000 extra binnen krijgen uit chocola en 2.000 gram suiker. Twee keer zoveel calorieën als in de periode van vier dagen aanbevolen zou worden voor een tienjarig kind. Tien keer zoveel suiker als aanbevolen.

2.000 ouders en hun kinderen (tot 15 jaar) werden ondervraagd naar de totale hoeveelheid chocolade die ze over de vier dagen verwachtten te eten. Die extra calorieën kwam uit diverse soorten snacks. Rechts zie je wat de kinderen gemiddeld aten aan chocola.

Daar zaten nogal wat grote eieren tussen. Je kunt je ook afvragen in hoeverre een Mars-reep meegerekend moet worden tot “paas-chocolade”. Wie zegt dat die niet al dagelijks op het menu stond?

Belangrijker: het onderzoek werd uitgevoerd door Wrens Kitchens en werd overgenomen door de Daily Mail. Als een onderzoek van KeukenConcurrent gepubliceerd in de Telegraaf.

Killer bunnies

Helaas hebben betrouwbaardere bronnen zich vooral gericht op de kerstdagen en hun destructieve invloed op je dieet. Dat zijn dan ook dé beruchte feestdagen waarvoor weegschalen massaal richting de zolder verdwijnen. Pasen lijkt dan zo’n sluipmoordenaar, een sneaky dieetsloper. Kleine, schattige doch genadeloze chocolade eitjes en grote killer bunnies. Een dieet is immers geen eitje.

Ik ben meer van de old school paasviering. Matzes met bruine creatine en eieren gevuld met gehydroliseerde broccoli.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen