Geschatte leestijd: 2 minuten

Onderzoekers ontwikkelden een methode om aan de hand van tranen te meten of iemand voldoende vitamine en mineralen binnenkrijgt.

Vitamine Traan

Tranen opvangen kan voor een patiënt prettiger zijn dan bloedprikken. Misschien niet voor grote stoere mannen, maar wel voor baby’s. Onderzoekers van Michigan Tech testten de mogelijkheid om aan de hand van tranen vast te kunnen stellen hoeveel en welke vitamine iemand via de voeding heeft binnengekregen. Hiervoor gebruikten ze massaspectrometrie. Ze hopen dat door een voedingstekort makkelijker en nauwkeuriger te kunnen opsporen, sneller en gerichter kan worden gehandeld. Nu moet men vaak reageren op symptomen.

Traan versus bloed

Om deze methode te valideren deden ze een test waarbij de resultaten werden vergeleken met de resultaten van een bloedtest. 15 familie-paren werden uitgenodigd waarbij zowel de voeding van het kind als een ouder werd gemeten met beide methoden.

Ze richtten zich op baby’s die uitsluitend flesvoeding of borstvoeding kregen om zo de relatie tussen de voeding van de ouder en die van het kind te onderzoeken. Hierbij keken ze ook in welke mate het dieet van de ouders uit gezonde voeding bestond.

De in water oplosbare vitamine B1,B2,B3,B5,B9 werd in dezelfde mate in tranen als in bloed gemeten. Hiervoor lijken de tranen dus een werkbaar meetinstrument. Ook vitamine E werd in zowel tranen als bloed gemeten, echter in lagere mate in de tranen dan in bloed. Hiervoor zou je met genoeg data formules kunnen opstellen om de waarden in tranen te vertalen naar geschatte bloedwaarden (en daaruit weer wenselijke ‘traanwaarden’ vaststellen). De in vet oplosbare vitamine A werd alleen in bloed aangetroffen.

Kind versus ouder

Hiernaast zagen de onderzoekers dat over het algemeen de baby’s hogere niveau’s van de in water oplosbare vitaminen hadden dan de ouders. Met name moeders bleken vaak een tekort te hebben.

Ze toonden ook een verband aan in de hoeveelheid vitamine E en B tussen baby’s en ouderen. Kinderen die flesvoeding kregen bleken hogere niveau’s vitamine B te hebben.

Cry baby

Hoewel niet alle vitaminen in de tranen gemeten werden (of in dezelfde hoeveelheid als in bloed) kunnen tranen in de toekomst dus een alternatief middel zijn om vitamine-tekorten op te sporen. Als dit ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld voeding wordt aangepast voordat de symptomen volgen, zou dit een mooie ontwikkeling zijn.

Om te huilen.

Referentie

  1. Maryam Khaksari, Lynn R. Mazzoleni, Chunhai Ruan, Robert T. Kennedy, Adrienne R. Minerick. Determination of water-soluble and fat-soluble vitamins in tears and blood serum of infants and parents by liquid chromatography/mass spectrometry. Experimental Eye Research, 2016; DOI: 10.1016/j.exer.2016.12.007