fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Onderzoek
 • >
 • Onderzoek: Sport compressiekousen verlagen vermoeidheid in voetballers
Onderzoek: Sport compressiekousen verlagen vermoeidheid in voetballers

Onderzoek: Sport compressiekousen verlagen vermoeidheid in voetballers

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Sport compressiekousen blijken volgens een nieuw onderzoek het uithoudingsvermogen en behendigheid van de benen van voetballers te verhogen. 

Sport compressiekousen verlagen vermoeidheid

Sport compressiekousen

Compressiekousen kunnen door sporters gedragen worden om de doorbloeding van de benen te verhogen. Uit onderzoek van James Cook University blijkt dat het dragen van deze kousen een positieve invloed had op het uithoudingsvermogen en de behendigheid van de benen tijdens een voetbalwedstrijd.

The benefits were clearly higher with the compression stockings than with regular socks. They confirmed that there is a protective effect with compression stockings that may be crucial for performance in soccer matches.

Dr. Leicht, James Cook University

Uit het onderzoek bleek ook dat de compressiekousen comfortabel waren en dat de kans laag was dat ze juist een belemmering vormden tijdens een wedstrijd. Het effect moet nog verder worden onderzocht. Op basis van dit onderzoek stellen de onderzoekers echter al dat compressiekousen een potentieel prestatie verhogend middel zijn.

“Minder snel moe met compressiekousen”

Uit het onderzoek bleek dat de kuitspieren minder snel vermoeid raakten. Handig gezien voetballers vaak meer dan 10 kilometer per wedstrijd afleggen, waarvan meer dan 2,5 kilometer op snelheden hoger dan 14 km/u (volgens de onderzoekers). Daarbij komt dat vaak en snel van richting veranderd moet worden, versneld en vertraagd moet worden.

Soccer is a demanding sport in terms of fatigue-related muscle damage that can significantly influence match performance. Anything that can prevent or delay this damage and/or change in performance could be an advantage.

Volgens Dr. Leicht kunnen de compressiekousen ook andere voordelen hebben. Volgens hem wordt 57% van blessures op het voetbalveld (deels) veroorzaakt door vermoeidheid. De sport compressiekousen zouden dan ook een simpele methode kunnen zijn om ook het aantal blessures te verlagen.

Eerder onderzoek had al vergelijkbare resultaten aangetoond, maar dan onder mannen en met andere meetmethoden.

Het onderzoek

20 voetbal speelsters werden willekeurig verdeeld over twee groepen: Eén groep droeg compressiekousen en de tweede groep droeg normale kousen als controlegroep. 48 uur voor de wedstrijd en direct hierna voerden ze in rust verschillende tests uit (agility T-test, standing heel-rise en YoYO intermittent Endurance Test).

De agility T-test is een test waarbij je korte stukjes moet sprinten, stoppen ,veranderen van richting en weer accelereren. De standing heel-rise test is gewoon een calf raise zonder verhoging. Je gaat dus gewoon op de tenen staan. De YoYo-test kennen wij ook wel ook als de ‘piepjestest’ of ‘shuttle run’  van gym op school.

Tijdens de wedstrijd zelf was er geen verschil tussen beide groepen toen de onderzoekers keken naar hartslag er het gevoel van vermoeidheid. Ook de prestaties tijdens de YoYo test namen in dezelfde mate af in beide groepen (na de wedstrijd vergeleken met voor de wedstrijd). In de andere twee testen echter deed de compressiekousen-groep het significant beter na de wedstrijd dan de controlegroep.

Referenties

 1. Larissa Neves Pavin, Anthony S. Leicht, Samuel Valencia Gimenes, Bruno Victor Corrêa da Silva, Mário Antônio de Moura Simim, Moacir Marocolo, Gustavo Ribeiro da Mota. Can compression stockings reduce the degree of soccer match-induced fatigue in females? Research in Sports Medicine, 2018; 1 DOI: 10.1080/15438627.2018.1527335
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Conditie opbouwen
 • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen