fbpx
Onderzoek: sporten kan helpen bij afkicken van cocaine

Onderzoek: sporten kan helpen bij afkicken van cocaine

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Lichaamsbeweging kan helpen bij het afkicken van cocaïne. Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Verliefd op de coco

Peter Thanos van de Universiteit van Buffalo (Research Institute on Addictions and Department of Pharmacology and Toxicology) legt uit:”Een verslaving aan cocaïne wordt vaak gekenmerkt door periodes van herstel en terugval met stress en negatieve emoties. Deze stress en emoties worden vaak veroorzaakt door het afkicken zelf en zijn belangrijke oorzaken van terugval.

Met behulp van diermodellen ontdekte Thanos dat een uur in het looprad de door stress veroorzaakte behoefte aan cocaïne verlaagde. De lichaamsbeweging zorgde ook voor een andere fysieke en psychologische respons op stress.

Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne hebben een aangepaste neurale, fysieke en psychologische reactie op stress. Uit recent onderzoek van Thanos blijkt dat lichaamsbeweging het meso limbische dopamine systeem aanpast in de hersenen. Dit systeem werkt als een beloningssysteem en versterkt eigenschappen van drugs zoals cocaïne.

Daarnaast heeft eerder onderzoek aangetoond dat lichaamsbeweging stresshormoon verlaagt en de stemming verbetert. Dit zou kunnen helpen bij het verlichten van gespannen opwinding en negatieve emoties die vaak gepaard gaan met afkicken.

Van cocaïne naar cardio

Diverse onderzoeken hebben al de positieve effecten aangetoond van training op de fysieke gezondheid. Daar hebben wij inmiddels al zoveel over geschreven dat ik niet eens de moeite naam te berichten over nieuw onderzoek dat het positieve effect op hart- en vaten aantoonde [2]. Been there, done that. Dat weten we nu wel.

Ook de psychologische effecten hebben we vaker beschreven. Bijvoorbeeld naar aanleiding van onderzoek naar het positieve effect op een depressie. Of juist het negatieve effect op de mentale gezondheid wanneer je stopt met trainen.

Volgens Thanos zou (cardio)training dus ook een goede strategie zijn om een terugval in cocaïne te voorkomen, als onderdeel van een uitgebreid behandelprogramma. Vervolgonderzoek zou moeten aantonen of dit ook voor andere verslavende middelen geldt.

Als hij nu gewoon even in zijn vingers knipt om het hele probleem de wereld uit te helpen dan zou dat natuurlijk een stuk makkelijker zijn.

Referenties

  1. Lisa S. Robison, Luke Alessi, Panayotis K. Thanos. Chronic forced exercise inhibits stress-induced reinstatement of cocaine conditioned place preferenceBehavioural Brain Research, 2018; 353: 176
  2. Ahmed Elhakeem Rachel Cooper Peter Whincup Soren Brage Diana Kuh Rebecca Hardy. Physical Activity, Sedentary Time, and Cardiovascular Disease Biomarkers at Age 60 to 64 YearsJAHA, 2018
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen