fbpx
Onderzoek: Teveel trainen leidt tot lager libido

Onderzoek: Teveel trainen leidt tot lager libido

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Mannen die intensief kunnen een lager libido hebben dan mannen die lichter trainen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar het verband tussen training en seksleven.

Trainen en libido

Eerdere onderzoeken hebben zowel een positief als negatief verband aangetoond tussen training en libido. Sommige onderzoeken zien een verhoging van testosteron en daarmee in theorie een hoger libido en een positieve invloed van sex op fitness. In andere onderzoeken echter is aangetoond dat intensieve, uitputtende training testosteron niveau’s op korte en lange termijn kan verlagen. Aldus de onderzoekers van de University of North Carolina.

Waar die eerdere onderzoeken zich richtten op de invloed van training op hormonale veranderingen, besloten onderzoekers van de North Carolina mannen met behulp van vragenlijsten te vragen naar hun seksleven. Bijvoorbeeld hoe vaak ze aan seks dachten of seks hadden. In een aparte enquête werd gevraagd naar trainingsgewoonten. Bijvoorbeeld hoe vaak, hoe lang en hoe intensief ze per week trainen. Tot slot werd gevraagd naar de algemene gezondheid en medische geschiedenis. De bevindingen van het onderzoek werden deze maand gepubliceerd in het blad Medicine & Science in Sports & Exercise.

“Oh, cardio”

Om deze vragen te beantwoorden werden groepen hardlopers, fietsers en triatleten benaderd. Uiteindelijk vulden 1.100 van de atleten de enquêtes in. De meesten daarvan hadden jarenlange ervaring in duurtraining en competitie.

Waarschijnlijk klonk er net een zucht van opluchting onder de lezers die vooral aan krachttraining doen. Op het gebied van krachttraining zou ik hier naar vele onderzoeken kunnen verwijzen met uiteenlopende resultaten. Resultaten die kunnen verschillen door de verschillen in opzet, duur en intensiteit van de training en de leeftijd en getraindheid van de deelnemers. Het heeft dan ook geen zin de resultaten van dit onderzoek onder duursporters te proberen te vertalen naar krachttraining. Appels en peren zullen we maar zeggen.

Trainingsintensiteit en duur erg hoog? Lage kans op hoog libido

Op basis van de antwoorden werden de mannen verdeeld in groepen op basis van trainingsintensiteit, en -duur. Daarnaast werden ze in groepen verdeeld op basis van de antwoorden over het libido. Hierna werden deze vergeleken.

De onderzoekers vonden een duidelijk patroon. Mannen die in groepen van lage of gematigde trainingsintensiteit en/of duur vielen, hadden een veel grotere kans in de groepen te vallen met een gemiddeld of hoog libido. Ook als rekening werd gehouden met leeftijd hadden mannen met een hoge trainingsintensiteit en/of duur een lagere kans op een gemiddeld of hoog libido.

De onderzoekers wijzen op het relatief lage aantal deelnemers en het feit dat je niet kunt weten in hoeverre de enquêtes naar waarheid zijn ingevuld. Er is een verband aangetoond, maar geen causaal verband. Ook biedt het onderzoek geen verklaring voor het verband. Hiervan wordt echter vermoedt dat dit te maken heeft met zowel lager testosteron als vermoeidheid.

In vervolg onderzoek willen de onderzoekers het directe effect van trainingsintensiteit en duur op hormonen en libido meten. Daarbij willen ze vooral achterhalen wat het exacte verband is en bij welke intensiteit en duur de training een negatieve invloed kan hebben op het libido.

Referenties

  1. Hackney AC, Lane AR, Register-Mihalik J, O’Leary CB. Endurance Exercise. Training and Male Sexual Libido. Med Sci Sports Exerc. 2017 Feb 13. doi:10.1249/MSS.0000000000001235. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 28195945.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Herstellen
  • Spiermassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen