fbpx
Onderzoek: ‘Trouwen maakt mannen dik’

Onderzoek: ‘Trouwen maakt mannen dik’

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Nieuw Brits onderzoek toont aan dat het huwelijk mannen dikker maakt. Mocht je man zijn en het huwelijksaanzoek nog een tijd willen uitstellen, dan zou dit mogelijk een goede reden kunnen zijn.

‘En ze leefden nog lang en dikkig’

Ik ben al bijna 17 jaar getrouwd en heb een sixpack. Blijkbaar nogal uitzonderlijk volgens het recente onderzoek van de onderzoekers van de Britse Bath Universiteit [1]. Niet alleen het huwelijk maar ook het vroege vaderschap zou voor de nodige extra kilo’s zorgen. Getrouwde mannen blijken een hogere BMI te hebben en gemiddeld 1,4 kilo zwaarder te zijn dan hun vrijgezelle tegenhangers. Een bevestiging van de logische gedachte dat singles meer gemotiveerd zijn om fit te blijven dan getrouwde mannen.

Ook bevestigt het eerdere theorieën dat het huwelijk zorgt voor meer sociale gelegenheden waarbij grotere maaltijden worden gegeten. Eén van die gelegenheden kan simpelweg het eten als gezin zijn. Het onderzoek weerlegt juist de theorie dat getrouwde mannen dankzij meer social support gezonder zouden zijn.

Tijdens de zwangerschap is er voor de man nog geen effect op het gewicht, maar vooral in de eerste jaren na de geboorte van kinderen stijgen mannen gemiddeld in gewicht. Maar gelukkig daalt dat gewicht ook weer kort voor en direct volgend op een scheiding. Dat brengt het weer in balans. Volgens dit onderzoek althans

De Britten keken voor hun onderzoek naar de data van Amerikaanse heteroseksuele koppels uit het Panel Study of Income Dynamics, over de periode 1999 – 2013. Ze publiceerden hun bevindingen in Social Science and Medicine:

It’s useful for individuals to understand which social factors may influence weight gain, especially common ones such as marriage and parenthood, so that they can make informed decisions about their health and well-being. For married men who want to avoid BMI increases that will mean being mindful of their own changing motivation, behaviour and eating habits. Given major public health concerns about obesity, understanding more about the social science factors that can cause weight fluctuation is important

Dr Joanna Syrda

Secondmeal.nl

Ik vraag me af hoe de resultaten eruit zouden zien als er gecorrigeerd werd op gebruik van sites als secondlove.nl. Een correctie voor het feit dat voor sommigen de jacht na het huwelijk nog niet voorbij is. Dan kan je immers het resultaat van de verondersteld verminderde motivatie uit zetten tegen het effect van de ‘meer sociale’ maaltijden. Er zijn immers genoeg mannen die ook in een huwelijk nog genoeg reden vinden er goed uit te zien voor het andere geslacht.

Voor de duidelijkheid: niet iedere getrouwde man met wasbord is verdacht! 😉

Divorce gains

Overigens spreekt eerder onderzoek dat dalende gewicht na een scheiding tegen. In ieder geval als er iets langer wordt gemeten, tot twee jaar na de scheiding. Mogelijk is in dit recente onderzoek alleen naar gemiddelden gekeken en de korte termijn. Misschien waren de mannen even extra gemotiveerd weer op jacht te gaan en daarvoor wat kilootjes kwijt te raken. Eerder Amerikaans onderzoek uit 2011 toonde echter aan dat een scheiding kan zorgen dat sommige mannen meer dan 10 kilo aankomen in de twee jaar na een scheiding [2]. Waarschijnlijk als ze er achter komen dat daten een stressfactor op zich is en niet zo fijn is voor je cortisol niveau’s.

Referenties

  • Joanna Syrda. The impact of marriage and parenthood on male body mass index: Static and dynamic effects. Social Science & Medicine, 2017; DOI: 10.1016/j.socscimed.2017.05.033
  • Ohio State University. “Large weight gains most likely for men after divorce, women after marriage.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 August 2011.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Afvallen
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen