fbpx
Agressie in de sportschool

Agressie in de sportschool

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Komt agressie in de sportschool disproportioneel vaak voor? Zo ja, waarom? Een overdosis aan testosteron? Een botsing van verschillende karakters of een steeds veranderende pikorde?

“Je mag wel even tussendoor”

Aanleiding voor dit artikel is een voorval dat gisterochtend onder mijn neus plaatsvond in de sportschool.

Een jongen, laten we hem persoon A noemen, plaatst zijn drinkbidon op de zetel van het lat pulldown toestel naast mij. Vervolgens loopt hij weer weg naar een ander toestel waar hij verder traint. Een minuut of twee later vraagt een andere jongen, laten we hem persoon B noemen, of ik bezig ben op het lat pulldown toestel. Ik antwoord dat dit niet het geval is en ga verder met de kabels waarmee ik schouderoefeningen deed. Een paar tellen later komt persoon A aanlopen en zegt dat hij nog bezig was op het toestel. B zegt iets als “ik zag je niet”, waarop A antwoord dat hij op twee plekken tegelijk bezig was.

Nu ben ik er zelf geen fan van om twee toestellen te gebruiken in een nogal drukke gym, maar geen probleem: A zegt dat B wel tussendoor op het toestel kan. Tenminste, dat is wat B en ik beiden horen.

“Loop maar even maar naar buiten”

Blijkbaar horen we dit verkeerd want een paar tellen later zie ik A op nogal dreigende wijze tegenover B staan, blijkbaar boos. De woorden die ik A hoor zeggen:”Loop maar even mee naar buiten, dan leg ik het je wel uit”. Vrij vertaald: “Loop maar even mee naar buiten dan sla ik je op je bek”. Daarbij legt hij zijn hand op de schouder van B om die zo richting de uitgang te leiden.

B vraagt:”Waarom reageer je zo agressief? Ik mocht toch tussendoor”. Dat leek mij een mooi moment om de vredestichter te spelen en me tot A te richten:”Sorry, misschien hebben we je allebei verkeerd begrepen maar ik dacht ook te horen dat je zei dat hij tussendoor mocht”.

Ik denk echter dat A op dat moment al een beetje bij zinnen was gekomen want de omschakeling was vervolgens wel erg snel. Hij richt zich weer tot B en zegt:”Ja, je kunt tussendoor”. Waarop B reageert:”Ja, dat zei je net ook. Laar maar”.

Echt waar, ik verzin het niet. Van nul naar 100 en weer terug naar 0 in 4 seconden. Dat is op zich ook best knap. Ik heb meestal wat langer nodig om af te koelen als ik boos ben. Al is het dus nog steeds een mysterie waarom hij boos werd.

Agressie in de sportschool

Mocht je het je afvragen: “A” staat niet voor anabooltje. Ik heb namelijk een hekel aan vooroordelen en stereotypen.

Bovendien moet ik bekennen dat ik zelf ook wel eens een agressie in de sportschool gevoeld heb die ik achteraf niet goed kon verklaren. Ik had misschien wel een goede reden om ergens niet happy mee te zijn. Maar niet in die mate dat ik terecht iemands voorhoofd kennis wilde laten maken met het einde van een barbell. Ik heb nooit, zoals A, fysiek iemand bedreigd. Wel ben ik eens geschrokken van de mate waarin ik een bepaalde agressie voelde opkomen welke ik verbaal uitte.

Van mijn geval destijds kan ik bovennatuurlijke niveau’s testosteron als oorzaak uitsluiten. Ik ben immers een natural bodybuilder.

https://www.youtube.com/watch?v=hJmVlt98FLA

(Een ‘mooi’ voorbeeld van zinloze agressie in de sportschool).

Verschillende dieren in één kooi?

Toen ik ooit een klaagzang schreef over Basic-Fit werden gyms van deze franchise in een reactie vergeleken met een dierentuin. Onder apen is het principe bekend van de aap op de hoogste rots. Er is een hiërarchie die lang de vrede en rust bewaart. In documentaires kan je vaak zien hoe een dergelijke hiërarchie in het dierenrijk verstoord kan worden met de komst van een nieuwkomer. Vaak een jong mannetje dat nu ook wel eens eerste aanspraak wilt op de wijfjes.

Hoewel ik sterk betwijfel dat vrouwen in een sportschool gecharmeerd zullen zijn van agressief gedrag, hou ik er rekening mee dat we hier kijken naar een vorm van alfa-aapjes gedrag. Vooral in sportscholen met een groot verloop zoals vestigingen van de grotere ketens. Op ieder moment van de dag kan de samenstelling van de bezoekers in de sportschool anders zijn. Blijkbaar kan dat tot de nodige sociale spanningen leiden.

Meer dan een verpeste training

Hoewel het voorval van gisteren voor mij vooral grappig was, kunnen dergelijke spanningen ernstige gevolgen hebben. Ik herinner me een voorval in een sportschool waar ik destijds trainde. Zelf was ik er niet bij, maar ik kreeg te horen hoe een paar weken eerder iemand op laaghartige wijze in elkaar was geslagen. Laaghartig omdat hij crunches aan het doen was toen hij van achteren ge-suckerpunched werd. Het eindigde in een ziekenhuisopname.

Het was iemand die voorheen de typische air had van een alfa aapje. Mogelijk gevoed door het feit dat hij altijd vergezeld werd door een mooie vriendin. Dat bleek daarna flink veranderd, zo liet ik mij vertellen. Zelfvertrouwen kwijt, vriendin kwijt, hoogste rots kwijt.

Gisteren liep het goed af. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen in de situatie van ‘persoon B’ dit al genoeg zouden vinden om niet meer naar de sportschool te gaan. Als je om totaal onverklaarbare redenen bijna een gevecht in getrokken wordt, dan kan je je ook niet bedenken hoe je dit een volgende keer voorkomt.

Reageer je af op de gewichten

Ik stel dan ook voor dat als je agressieve gevoelens op voelt komen in de sportschool, dat je dit inzet om een paar extra reps eruit te knallen. Of misschien dat je nu eindelijk wel eens  die extra tien kilo probeert te bankdrukken. In het ergste geval moet je onder een halterstang uit kruipen. Ook dat is een snelle en effectieve methode om je innerlijke alfa-aap kwijt te raken en kennis te maken met nederigheid.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen