fbpx
Help, mijn vriend gebruikt anabolen!

Help, mijn vriend gebruikt anabolen!

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 5 minuten

Als je partner anabolen gebruikt, kan dat invloed hebben op je relatie. Hier lees je tips voor zowel hem als haar om de vrede te bewaren.

Omdat het in de praktijk meestal de man is die anabolen gebruikt en de vrouw die zich hierover zorgen maakt, ga ik in onderstaande van die situatie uit

Help, mijn vriend gebruikt anabolen!

Als je meer van mijn teksten over anabole steroïden hebt gelezen dan weet je inmiddels dat ik, ondanks dat ik ze zelf nooit heb willen gebruiken, het gebruik door anderen niet (direct) veroordeel. Ik heb uitgebreid geschreven over zowel de eventuele risico’s als over de misvattingen met betrekking tot risico’s. De meeste gebruikers zijn op de hoogte van de risico’s en zijn bereid deze te lopen, hoe onverstandig dat ook moge zijn.

Ik sta dan ook niet in de rij om te roepen over ‘agressieve anabolengebruikers met puisten op de rug die groter zijn dan hun ballen die hangen onder niet werkend gereedschap’. Met dat soort clichés kom je er denk ik niet (altijd) en laat je de gebruiker juist denken dat jij ook zo iemand bent die gewoon de hetze volgt, zonder ook maar iets te weten over de materie. Toch zijn het juist dit soort verhalen (maar dan subtieler verwoord) die ik regelmatig te horen krijg van partners van anabolengebruikers. In de regel een vrouw die bezorgd is en meer wilt weten over het gebruik van haar vriend.

Slecht nieuws is altijd spannender

Het is hierbij goed te beseffen dat verhalen van anabolengebruik met negatieve bijwerkingen meer aandacht krijgen dan verhalen waarin het niet verkeerd gaat. Wat dat betreft zijn anabolengebruikers net moslims: Je hoort alleen over de “foute gevallen”. Ali die elke dag braaf naar z’n werk gaat en gewoon een leven opbouwt als ieder ander, is immers niet interessant voor de media. Hetzelfde geldt voor Adrie die de risico’s en bijwerkingen van zijn anabolengebruik weet te minimaliseren waardoor niemand hier iets van merkt (uitgezonderd hooguit van de veranderingen in zijn fysiek).

Hoe weet ik of mijn vriend anabolen gebruikt?

In veel gevallen weet je dat dus niet. Het is nu eenmaal niet zo dat iedere gebruiker meteen puisten op de rug krijgt, gaten in de deuren slaat en tijdelijk impotent wordt. Ik zie bovendien genoeg gebruikers om mij heen die zo slecht omgaan met voeding en training dat je ook aan hun fysiek niet kan zien dat ze gebruiken.

Het is dan ook belangrijk niet te snel conclusies te trekken omdat je man bijvoorbeeld minder zin heeft in sex. Misschien is dit wel gewoon een gevolg van zijn pornoverslaving en overmatige blootstelling aan Duitse-smurrie-meisjes waardoor hij oververzadigd is en niet meer gestimuleerd wordt door echte sex. Kort lontje en prikkelbaar? Misschien is hij wel gewoon chagrijnig omdat hij elke vrijdagavond gedwongen is naar programma’s als “The Voice” te kijken, in plaats van zijn geliefde “Top Gear”. Wist je bovendien dat er ook een verband is tussen proteïne en acne? Die puisten hoeven dus niet perse door anabolengebruik te komen hoewel er wel verschil lijkt te zijn met de locatie van de puisten (gezicht in plaats van rug).

Heb je echter een bodybuilder als vriend, te maken met al deze omstandigheden én is dit gedrag in korte tijd ontstaan? Dan is er inderdaad een reële kans dat hij anabole steroïden gebruikt. De makkelijkste manier om er achter te komen, is natuurlijk door er naar te vragen in plaats van bijvoorbeeld op zoek te gaan naar verstopte ampullen en injectienaalden. Er gewoon naar vragen, levert echter ook niet altijd een eerlijk antwoord op.

Moeilijk thuis te bespreken

Net zoals anabolengebruikers meestal niet de behoefte hebben om aan buitenstaanders uitleg te geven over hun gebruik, hebben ze die behoefte soms thuis ook niet.

Zelfs als natural weet ik uit ervaring welke spanning voort kan komen uit het feit dat ik een obsessie heb voor spiermassa die mijn partner niet deelt. Ze vindt het wel leuk om met foto’s op te scheppen tegen collega’s, maar is niet bepaald blij met de tijd die ik hiervoor in de sportschool moet besteden. Als je partner jouw passie voor fitness of bodybuilding niet deelt, heeft ze misschien wel geaccepteerd welke offers hiervoor nodig zijn, maar echt begrijpen kan ze het waarschijnlijk niet.

Waar mijn persoonlijke verhaal hier stopt, gaat dat van sommige anderen verder met het gegeven dat ze op een bepaald ogenblik overwegen een anabolenkuur te proberen. “Mensen die zelf niet trainen hebben natuurlijk geen verstand van anabolen en alleen maar vooroordelen”, kan zo iemand dan denken. Je hebt het je huisarts niet eens verteld omdat die waarschijnlijk minder weet van anabolen dan jijzelf.

Je twijfelt dan ook om het je partner te vertellen. Aan de ene kant heeft zij natuurlijk wel recht om te weten wat er speelt, terwijl dat buitenstaanders niets aan hoeft te gaan. Aan de andere kant kan zij er elke dag opnieuw over zeuren terwijl je die irritante buurman met zijn vragen gewoon kan omzeilen wanneer je de hond uitlaat.

Weet het dus te waarderen als je partner besluit je hierover te vertellen en begin nu niet meteen te schreeuwen dat je bang bent dat hij losse handjes krijgt en impotent wordt. Daarmee bevestig je alleen maar dat het niet bespreekbaar is.

Uit angst hiervoor vertellen velen het thuis dan ook niet. Vervolgens krijg ik een email van hun partner over hun vermoedens van anabolengebruik, klachten over een laag libido en hoe hiermee om te gaan. Ik ontvang liever mailtjes van verwaarloosde vrouwen om andere redenen.

Tips voor hem:

Wees open

Je hoeft geen relatietherapeut of psycholoog te zijn om te snappen welke problemen dit thuis op kan leveren. Wat denk je bijvoorbeeld dat je vriendin/vrouw denkt als je eerst regelmatig sex hebt en dan opeens een paar weken totaal niet geïnteresseerd bent in haar? De gedachte dat je anabolen gebruikt, is dan nog het meest positieve scenario. Andere gedachten kunnen zijn dat je gewoon echt niet meer geïnteresseerd bent in haar en je plezier buitenshuis zoekt. In ieder geval is het een fantastische manier om je partner onzeker te laten voelen en onzekerheid is nu niet bepaald de hoeksteen van een gezonde relatie.

Wees deskundig in hetgeen je gebruikt

O.k., ik schrijf uitgebreid over het onderwerp en lees daarvoor de nodige literatuur. Toch blijf ik het vreemd vinden als ik meer weet over bepaalde anabole steroïden dan degene die het spul in zijn lichaam spuit. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die wel een kuur zijn gestart, maar geen idee hebben van bijvoorbeeld aromatase en PCT’s. Verhalen van jongens die een half jaar of langer geen behoefte aan sex hebben omdat ze veel te lang hebben gekuurd en het heel lang duurt voordat de eigen testosteronproductie weer start.

Je doet er natuurlijk sowieso verstandig aan dit soort problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Gaat het echter om je libido en gedrag in een relatie dan is je verantwoordelijkheid hiervoor nog groter omdat het niet alleen jouw problemen zijn.

Tips voor haar:

Maak het bespreekbaar

Uit je zorgen en maak duidelijk wat de situatie met jou doet. Goede kans bijvoorbeeld dat als je vriend eerder loog over anabolengebruik, hij hier eerlijker over zal zijn wanneer duidelijk is dat dit er anders toe leidt dat je hem ervan verdenkt vreemd te gaan. Maak ook duidelijk dat het makkelijker is met gedragsveranderingen om te gaan wanneer je de oorzaak van deze weet. Net zoals het voor hem makkelijker is met jouw PMS om te gaan wanneer hij snapt dat dit aan je hormonen ligt en niet aan hem (of dit nu echt zo is of niet).

Vraag je af of je het een probleem moet maken voor dat het echt een probleem is

Soms twijfel je niet, maar weet je zeker van het gebruik doordat hij je dit bijvoorbeeld zelf verteld heeft. Zoals hierboven aangeven, is het dan niet handig om dit meteen te veroordelen en van het ergste uit te gaan. Er zijn reële risico’s, zoals in erge gevallen HIV-besmetting wanneer hij bijvoorbeeld besmette injectienaalden gebruikt (iets waarover ik binnenkort schrijf). Dat gaat jou als partner natuurlijk aan. Door echter de risico’s zwaar te overdrijven en daarmee duidelijk te maken dat je inhoudelijk niet bepaald deskundig bent, zal je zijn bereidheid om te luisteren snel verliezen.

Wel kan je aangeven dat je verwacht dat hij hier verantwoordelijk mee omgaat, zich goed verdiept in hetgeen hij gebruikt en zoveel mogelijk maatregelen treft om bijwerkingen te beperken. Dat hij een paar kilo spiermassa extra wilt, hoeft niet te betekenen dat jij een paar weken geen sex kan hebben of dat je je af moet vragen of er een condoom omheen moet wanneer hij ‘m wel omhoog krijgt.

“De anabolen weg of ik”

Tenslotte kan het gebruik van anabolen natuurlijk ook een deal breaker blijken. Net zoals sommigen er niet aan moeten denken een relatie te hebben met een roker, zullen sommigen (principieel of uit hoofde van zorgen over de gezondheid) simpelweg geen relatie willen hebben met een anabolengebruiker.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen