fbpx
Strak lichaam in 28 dagen

Strak lichaam in 28 dagen

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 4 minuten

Hoe krijg je een strak lichaam in 28 dagen? Hier lees je de tips om in slechts vier weken naar dat droomfiguur te werken.

Een strak lichaam in 28 dagen

Dit artikel vertelt je niet hoe je in 28 dagen een strak lichaam krijgt. Hier lees je geen tips om in slechts vier weken naar de droomfiguur te werken. Dit artikel vertelt waarom je dergelijke artikelen helemaal niet zou moeten lezen.

Soms krijg ik wat oude artikelen op onze blog voorgeschoteld indien deze wat opgepoetst of aangevuld moeten worden. Zo kwam ook dit artikel uit november 2013 genaamd: ‘een strak lichaam in 28 dagen‘, voor me terecht. Ik noem bewust de datum als alibi omdat ik pas een maand later voor het eerst begon te schrijven voor FITsociety. Een dergelijk nonsens artikel zou ik nooit schrijven immers. Tenzij het sarcastisch bedoeld was natuurlijk.

Het oorspronkelijke stuk was echter een vrij uitgebreid artikel met tips over voeding, training motivatie etc. Ik heb het half gelezen. Die moeite heb ik eigenlijk alleen genomen om te checken of niet ergens verhuld werd dat je erin geluisd was. Maar, nee. Het was een serieus bedoeld artikel.

De tips waren serieus en goed bedoeld. Het neemt echter niets weg van het feit dat het een mooie onderbouwing was van een onzinnige stelling:

Een strak lichaam in 28 dagen.

Vaste periode voor strak lijf is fantasie!

Ik moet natuurlijk aardig blijven want jij hebt dit artikel ook geopend.

Je hoopt dus een strak lichaam in 28 dagen te bereiken. Lees je dit nu, in januari, dan zal het waarschijnlijk niet gaan om die vakantie op het strand. Misschien heb je een reünie over een maand en had je je voorgenomen niet meer herkend te worden als “bolle Bert”. Misschien heb je nep foto’s gebruikt bij het online daten en heb je vier weken om jezelf in een fitness model te veranderen.

Als je je hoop vestigt op zo’n artikel dan ben jij waarschijnlijk juist degene voor wie het de grootste onzin is. Weet je wie in 28 dagen een strak lichaam kan krijgen? Mensen met een lichaam dat al strak is, of dat ‘nog net niet strak’ is. En ‘strak’ is dan een subjectief begrip. Grote kans dat Bert, zo’n ‘net niet strak’ lichaam al retestrak vindt. Voor een ander is ‘strak’ het resultaat van paar dagen uitdroging na maanden van een dieet voor een bodybuild wedstrijd.

Waar Bert vooral blij zou zijn zonder al dat bonus vet, hoort voor een ander dus ook nog een bepaalde mate van spiermassa bij een ‘strak’ lichaam. Het feit dat de titel een vage term gebruikt als ‘strak’ is al reden om het over te slaan.

Een strak lichaam in 28 verschrikkelijke dagen, vet in 14 dagen

Er is natuurlijk een maximum aan de hoeveelheid die iemand kan afvallen in vetmassa en kan aankomen in spiermassa in een bepaalde periode. Die doelen staan qua voeding vaak ook nog eens haaks op elkaar wat een extra beperking vormt.

In theorie is het mogelijk om 4 kilo per week af te vallen. Dat is echter behoorlijk extreem. Dergelijke cijfers zie je bijna alleen bij mensen met zwaar overgewicht die opeens overstappen op een crashdieet en opeens veel en fanatiek gaan trainen. Alle lekkernijen laten staan en volledig Spartaans leven. Bijna per definitie een regime dat onmogelijk vol te houden is. Je metabolisme zal bovendien flink vertragen omdat je lichaam denkt dat er een spontane hongersnood is. Hoe extremer het gewichtsverlies, hoe groter de weerstand van je lichaam.

Strak lichaam in 28 dagen, vet in 14 dagen

Maar stel nu dat Bert 1,80m is en 100 kilo woog. Dan zou die 20 kilo, afhankelijk van je definitie, het verschillen kunnen betekenen tussen ‘strak’ en ‘niet strak’. Voor een reünie in eveneens strak pak kan het misschien voor net genoeg zekerheid zorgen om het mooiste meisje van je examenjaar aan te spreken. Alleen jammer dat je stront chagrijnig bent door de honger en gromt naar iedereen die met hapjes in de buurt komt.

De dag na de reünie kan Bert weer naar de kledingzaak. Ditmaal om grotere kleding te kopen. Gezien Bert iemand is die artikels leest met de titel ‘Een strak lichaam in 28 dagen’ hoef je immers niet te verwachten dat hij zijn dieet en training volhoudt. Oude gewoontes komen terug terwijl het lichaam nog aan het hamsteren is. Nog sneller dan de kilo’s verdwenen, vliegen ze er weer op.

Strak in 28 dagen, vet in 14 dagen.

Een gezond lijf in alle tijd die je nodig hebt

Hoe groter het verschil tussen het lichaam dat je wilt en het lichaam dat je hebt, hoe groter de meerwaarde om je levensstijl geleidelijk te veranderen in plaats van drastisch. Als je wilt dat de verbeteringen in je voeding en beweging permanent zijn dan moet je denken in termen van jaren in plaats van weken.

Je kunt het wetenschappelijk aanpakken en je voedingsbehoefte berekenen en daar stap voor stap naartoe werken. Er wordt vaak genoeg aangeraden om concrete doelen te stellen. Ik adviseer alleen om die doelen redelijk te houden.

Je kunt er ook voor kiezen om stap voor stap een verbetering door te voeren en aan de hand van de resultaten bepalen of je op de goede weg bent. Iedere week kijken of je een gezonder alternatief vindt voor een onderdeel van je dieet. Makkelijke manieren vinden om meer beweging in te voeren in je leven. Stappen die motiveren omdat ze vol te houden zijn en daarmee niet in zichzelf een tijdelijk karakter dragen.

Wat je ook doet, geef jezelf meer dan 28 dagen.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Fit worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen