fbpx
Creatine en caffeine

Creatine en caffeine

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 2 minuten

Caffeine en creatine zijn twee prestatie bevorderende middelen die vaak gebruikt worden in de sportwereld. Er is enige onduidelijkheid of beide middelen elkaar in de weg zitten of elkaar juist versterken wanneer ze samen ingenomen worden.

In Oktober 2001 is een studie gepubliceerd in de wetenschappelijke editie “Journal of Applied Physiology”, over de effecten van caffeine op creatine, waarin omschreven werd dat het effect van creatine teniet wordt gedaan wanneer het gepaard gaat met de inname van caffeine. In 2002 werd in het blad “Medicine in Science in Sports and Exercise”, aangetoond dat caffeine juist de werking van creatine kon verbeteren vanwege het prestatie bevorderende karakter van beide. Hieronder kun je lezen of de combinatie caffeine en creatine effectief is of juist niet.

Creatine en caffeine

Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed, de helft van de cafeïne is al drie tot vier minuten na consumptie op genomen in het bloed. Ongeveer 2,5 uur na het drinken van cafeïne is het effect het grootst. Het belangrijkste effect van cafeïne is een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Dat kan je merken: slaperigheid vermindert, minder moe voelen en beter concentreren. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen.

Creatine verhoogt de hoeveelheid energie in onze spieren. Ons lichaam kan door middel van de extra creatine meer en langere intensieve trainingen afwerken.

Wisselwerking

De grootste wisselwerking tussen creatine en caffeine is de wijze waarop ze de hoeveelheid vocht in het lichaam reguleren. Doordat caffeine het zenuwstelsel stimuleert, betekent dit dat alle delen van het lichaam dezelfde stimulatie krijgen. Dat kan leiden in vaker urineren en dus vochtverlies. Creatine daarentegen zorgt ervoor dat er juist meer vocht vastgehouden wordt. Extra creatine in de spieren leidt ertoe dat er extra vocht wordt opgenomen. Hier vind de grootste wisselwerking plaats. Daar waar caffeine juist vocht wil afdragen zorgt creatine er juist voor dat er vocht wordt vastgehouden. In het verlengde hiervan is het aan te bevelen om meer water te drinken dan gebruikelijk wanneer je gebruik maakt van creatine en caffeine.

Aanbevelingen

Caffeine zou alleen op trainingsdagen genuttigd moeten worden en niet op niet-trainingsdagen. Caffeine zorgt voor een boost in je performance, maar zorgt er ook voor dat je vocht verliest, waardoor de werking van de creatine verminderd kan worden. De beste manier om hiermee om te gaan is door caffeine alleen te gebruiken wanneer je de boost in performance nodig hebt. En op de dagen zonder de performance alleen de creatine te gebruiken.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Creatine
  • Herstellen
  • Spiermassa
  • Sterker worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen