fbpx

Verslag Enercup 2014: uitslagen en foto’s

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Vorige maand was ik bij de Enercup 2014 in Hoogeveen. Hier vind je het verslag en foto’s van de C-klasse wedstrijden voor beginners in bodybuilding, physique en bikini fitness.

Enercup 2014

Zondag 5 oktober was ik in Hoogeveen voor de Enercup 2014. Ik kan een ieder aanraden eens zo’n wedstrijd te bezoeken. Vooral in de beginners-klasse zijn er veel onderlinge verschillen. Presentator Gijs Boeijen, de Sterkste Man van Nederland tot 105 kg 2013, zei dat de deelnemers net als alle andere sporters willen winnen.

Dat zal voor velen gelden, maar ik kreeg vooral de indruk van mensen die het beste uit zichzelf willen halen. In hun beste vorm ooit op een podium stappen en dat trots en met plezier aan vrienden en familie tonen. En wie weet? Misschien hebben we wel de toekomstig Mr. Olympia in Hoogeveen, Drenthe voor het eerst mee zien doen aan een wedstrijd.

Diverse klassen heren

Bij de heren waren er verschillende klassen bodybuilding:

  • Junioren
  • Masters
  • MAP (Men’s athletic physique) tm 1,75m, tm 1,81m en boven de 1,81m
  • Bodybuilding tot 70kg, tot 80kg, tot 90kg en boven de 90kg
  • Olympic Bodybuilding

Waarbij de junioren en masters puur indeling op leeftijd zijn terwijl andere indelingen dus vooral op lengte zijn (MAP) en gewicht (bodybuilding).

Men Athletic Physique

Ik weet nog niet echt wat ik er van moet maken, maar de MAP is denk ik niet mijn ding. Ten eerste omdat men strandbroeken draag tot de knieën waardoor benen dus niet getraind hoeven te worden. Aan de ene kant wel lekker toegankelijk voor diegenen die wel altijd keihard benen trainen, maar moeite hebben er massa in te krijgen en daarom anders niet op het podium zouden durven staan. Dit kan anderzijds dus ook ervoor zorgen dat die benen helemaal niet getraind worden en dat hoort er toch echt bij (vind ik).

Aan de andere kant ook prettig voor mensen net als ik die zo’n posing slip vreselijk vinden en terug verlangen naar de tijd dat je gewoon een zwembroek kon dragen. Maar goed, dan heb ik het dus over een zwembroek die eindigt waar de beenspieren beginnen en niet waar die eindigen.

Mijn grootste bezwaar echter is dat in deze klasse ook het uiterlijk boven de nek meetelt. “Waar ook een goede kop op moet zitten!”, zoals de presentator het noemde. Daar haak ik dan eerlijk gezegd af. Ik vind dat bodybuild wedstrijden en daaraan gerelateerde wedstrijden moeten draaien om wat je bereikt hebt in de sportschool en keuken, niet of je toevallig de mazzel hebt gezegend te zijn met een mooi gezicht. Daar heb je immers Calvin Klein reclames voor.

Toch, of misschien juist daarom neemt deze klasse razendsnel in populariteit toe. Ik zie het dan ook een beetje als de tegenhanger van de bikini fitness klasse bij de dames. Niet iedereen houdt van de massa monsters die we bij het hedendaagse bodybuilding zien en deze klasse zorgt voor vergrote belangstelling voor bodybuilding en fitness.

Diverse klassen dames

In die klasse Bikini Fitness was de belangstelling zo groot dat de deelneemsters net als bij de MAP over maar liefst drie klassen verdeeld moesten worden, ingedeeld naar lengte. De populariteit van dames bodybuilding neemt elk jaar meer af, die van bikini fitness toe.

In de Bikini Fitness deelneemsters wil de jury “een sportieve fysiek zonder zichtbare lijnen of spier aftekeningen” zien [1].

Zowel in groepsverband als later in de individuele routine, de “Model walk” genoemd, lieten de dames het werk van maanden in de sportschool en keuken zien.

Women physique

The Women’s Physique category, which is aimed at women who prefer to develop a less muscular, yet athletic and aesthetically pleasing physique, unlike today’s current bodybuilders.

-ifbb.com

De gespierdste klasse onder de dames was de women’s physique waarin vier dames plaatsnamen. We hebben het dan nog niet over bodybuilding gezien de dames over een atletische look moeten beschikken.

Ook in deze klasse grote onderlinge verschillen. Qua physique en qua posing. Maar dat is juist het leuke van C-wedstrijden. Ik weet zeker dat alle vier de dames met plezier terugkijken op deze avond. Ze straalden in ieder geval veel plezier uit op het podium.

Wahyuni Baron die eerste werd in deze klasse vertelt binnenkort op deze site hoe zij zich op deze wedstrijd heeft voorbereid.

Mannen bodybuilding

De grote jongens waren verdeeld over diverse klassen: Jonger dan, ouder dan, zwaarder dan, waarbij sommigen in meerdere klassen meededen.

Ook hier grote onderlinge verschillen. De één groter de ander droger. De één met een perfecte posing routine, de ander met een tanning ongelukje resulterend in een full-body doorgelopen-mascara-look.

Tussendoor werd het publiek getrakteerd op gastoptredens van ervaren bodybuilders die niet eens in alle gevallen groter of droger waren dan de beginners op het podium, maar hun ervaring duidelijk toonden in het poseren.

Foto’s Enercup 2014

Ik heb veel foto’s geschoten tijdens de Enercup en heb iedere atleet vastgelegd. Wil je foto’s ontvangen van jezelf in actie? Mail dan naar [email protected], met je naam en in welke klasse je deelnam. Voeg ook een foto van jezelf toe zodat ik de juiste foto’s kan vinden.

Referenties

ifbbnederland.nl/wedstrijden/klassen/

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen