fbpx

Jay Cutler

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Als 4-voudig en huidig Mr. Olympia kan Jay Cutler niet ontbreken aan het overzicht van succesvolle en bekende bodybuilders. Deze boerenzoon ontwikkelde de basis voor zijn fysiek op de boerderij van zijn ouders en later in het betonbedrijf van zijn broer. Hij begon op zijn 18e aan bodybuilding aan het Quinsigamond Community College. Slechts 1 jaar later deed hij aan zijn eerste bodybuildingwedstrijd mee. Deze won hij waarmee zijn loopbaan als bodybuilder van start ging. Hij werd professional na zijn optreden op de Nationals in 1996. Na dit optreden had hij de sponsors voor het uitkiezen en koos hij uiteindelijk voor Joe Weider.

Jay Cutler Biografie

Na wat mindere prestaties in 1998, een verhuizing en een bruiloft won Jay de Night of Champions in 2000.  Dat jaar werd hij 8e bij de mr. Olympia. In 2001 kreeg hij van zijn sponsor de gelegenheid zich het hele jaar voor te bereiden op de mr. Olympia 2001. Dit wierp zijn vruchten af, hij werd (omstreden) 2e na Ronnie Coleman. Dit bracht het de nodige publiciteit en in 2003 werd hij wederom 2e op de mr. Olympia, maar 1e op 5 andere evenementen dat jaar. In 2006 won hij uiteindelijk voor het eerst de mr. Olympia en zou dit nog driemaal doen in 2007, 2009 en 2010.

Interview Jay Cutler

Tijdens de Bodypower Expo Birmingham dit jaar, sprak ik met Jay en had ik een interview met Jay Cutler. (update 17-06-2014)

TRAINING JAY CUTLER

Sinds 2008 traint Cutler volgens het zogenoemde Fascia Stretch Training-Sevenprincipe (FST-7), waarbij elke laatste oefening voor één spiergroep bestaat uit zeven sets, waartussen de spieren worden gerekt. Het trainingssysteem is ontwikkeld door Haney Rambod en ook Cutlers trainingspartner Phil Heath traint volgens de principes van FST-7. De fysiek die Cutler ontwikkelde door te trainen volgens dit systeem droeg bij aan zijn herovering van de titel van Mr Olympia in 2009. Door zijn nieuwe trainingsmethodiek wil hij rondere, vollere spieren krijgen op zijn toch al brede frame.

FASCIA STRETCH TRAINING-SEVENPRINCIPE (FST-7)

FST staat voor Fascia Stretch Training, en de zeven verwijst naar de zeven sets uitgevoerd voor de laatste oefening van een doellichaamsdeel. Veel bodybuilders gebruiken dit systeem voor de totale groei en in het bijzonder om hardnekkige lichaamsdelen die schijnbaar zo ongeveer alles wat de persoon had geprobeerd te verbeteren.

Er zijn drie soorten van het fascia in het menselijk lichaam, maar bodybuilders zouden moeten zich focussen op de diepe fascia. Je fascia kun je vergelijken met een soort zakje waar de uiteinden van je spieren inzitten. Dit is dicht vezelig bindweefseldat doordringt en omringt de spieren, botten, zenuwen en bloedvaten van het lichaam. De hoge dichtheid van collageen vezels is wat de diepe fascia zijn kracht en integriteit. De hoeveelheid elastinevezels bepaalt hoeveel uitbreidbaarheid en veerkracht zal hebben.

Met andere woorden, sommige van ons hebben fascia die dikker en zwaarder is dan andere. De meeste genetisch gezegende bodybuilders hebben dunnere fascia, dat is waarom hun spieren voller en groter lijken, met ‘bubbels’ die ronde blik die alle bodybuilders begeren. Ronnie Coleman en Phil Heath zou zijn twee goede voorbeelden van mensen gezegend met dunne fascia. Met als voordeel dat dit hun spiergroei gemakkelijker maakt.

Interview met Jay Cutler

Viervoudig Mr. Olympia Jay Cutler maakte op de BodypowerExpo promotie voor zijn supplementenlijn, JAY CUTLER Signature series van BPI Sports. Ik sprak hem kort voor het sluiten van de beurs:

Kenneth: “Een nieuwe dag, een nieuwe Expo. Zie je dagen als deze als een leuke reünie met oude vrienden of is het business as usual?”

Jay:”Het is inderdaad een business in de eerste plaats, maar het is altijd weer leuk om oude vrienden te zien en fans te ontmoeten”

Kenneth:” Je hebt voor dit jaar aangekondigd niet mee te zullen doen aan de Mr. Olympia. Kunnen we je nog terug verwachten op het podium?”

Jay: “Ik heb nog geen officieel afscheid genomen van het podium, maar inderdaad wel aangekondigd dit jaar niet te zullen deelnemen aan ‘de O’. Het werk dat ik doe voor o.a. BPI heeft teveel tijd gevraagd om me goed voor te kunnen bereiden”.

Kenneth: “Voordat je je eerste Mr. Olympia won, eindigde je vier keer op de tweede plaats achter Ronnie Coleman. Hoe heb je het volgehouden?”

Jay: “Er zijn wel momenten geweest dat ik het bijna opgaf, maar ik bleef gewoon doorzetten en uiteindelijk was het mijn tijd.”

Kenneth: “Het doet me aan denken aan de strijd nu tussen Phil en Kai (red. Kai Greene eindigde de laatste twee jaar op de tweede plaats achter Phil Heath). Veel mensen dat Kai pech heeft omdat Phil nog een aantal jaren onverslaanbaar zal zijn”

Jay: “Ik denk dat Kai wel goede kansen heeft omdat hij de underdog is. Hij heeft een grote schare fans die steeds verder toeneemt. Ik denk eigenlijk dat Kai het wat dat betreft makkelijker heeft dan Phil”

(Voor degenen die het niet weten. Jay Cutler is als het ware de mentor van Phil en een goede vriend. Phil won zijn eerste Mr. Olympia door Jay Cutler te verslaan in 2011 toen de leerling dus de meester werd. Kai werd toen derde).

Ondertussen hoor ik op de achtergrond de aankondiging dat de beurs over vijf minuten zal sluiten. De fans die staan te wachten op de kans om met hun idool op te foto te gaan, beginnen ongeduldig heen en weer te schuiven in angst hun kans te missen. Ik stel dan ook mijn laatste vraag, dezelfde die ik aan Dorian stelde:

Kenneth: “Het kan voor mensen erg moeilijk zijn te kiezen uit het grote aanbod van supplementen. Als je twee supplementen zou mogen kiezen als favoriet, welke zijn dat dan…los van merk, want ik snap dat je natuurlijk voor BPI gaat”

Jay:”Haha, natuurlijk. Als eerste natuurlijk een goede proteïne. Dat is toch echt de basis wat supplementen betreft. Als tweede zou ik zeggen BCAA’s voor en tijdens de training”

Ik bedank Jay voor het interview, wens hem veel succes verder met de supplementenlijn en laat hem weer terugkeren naar de wachtende fans. Maar niet voordat ik eerst met hem op de foto ben gegaan natuurlijk!

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen