fbpx

Roelly Winklaar “The Beast”

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 3 minuten

Roelly Winklaar is Nederlands best presterende bodybuilder van het moment. Lees hier meer over “The Beast”

Roelly Winklaar

Als er wordt gesproken over Nederlandse bodybuilders dan hoor je vaak de namen Ed van Amsterdam en Berry de Mey. Deze jongens hebben hun sporen namelijk meer dan verdiend. Als we echter kijken wie er anno 2011 de meeste succesvolle Nederlandse bodybuilder is dan kan er eigenlijk maar één naam genoemd worden: Roelly Winklaar. OK, hij is geboren op Curaçao. Maar zoals voor alle allochtone sporters geldt: Presteer goed, maak Holland trots en”je mag blijven”.

Oh, wat waren we pissig toen Badr Hari voor Marokko uitkwam op de K1 (verplicht door de K1 organisatie omdat al dat rood-wit-blauw anders saai werd) want dan is het natuurlijk geen Marokkaan (totdat hij weer losse handjes krijgt). Sorry Mauro, goed studeren, beleefd zijn, goed geïntegreerd? Sukkel, was gaan voetballen of zo dan had je nog een kans op meer dan een studentenvisum.

Maar goed, ik dwaal behoorlijk af. Terug naar “onze” Roelly. Roelly, 33 jaar op het moment van schrijven, timmert al een aardig tijd aan de weg. Hij viel echter internationaal pas echt op met zijn verassende zege op de Arnold Classics in 2009 bij de amateurs.  Hiermee verdiende hij zijn prof-licensie van de IFBB en ticket naar de Sandow, de Mr. Olympia verkiezingen. Opeens stond hij daar, de nr. 1, de prijs in ontvangst nemend van Arnold Schwarzenegger himself. Het maakt zo indruk dat hij nauwelijks een woord uit kon brengen. Het jaar daarop zette hij de trend voort, maar dan als IFBB professional. Bij de “grote jongens” behaalde hij een mooi 7e plaats, bij de IFBB Australia Pro Grand Prix werd hij 3e. En alsof dat nog niet genoeg was, werd hij hetzelfde jaar 1e op de 2010 IFBB New York Pro en mag hij zich sinds vorig jaar lid noemen van team BSN!

Who the fuck is Roelly Winklaar?

Bij bovengenoemde optredens, toonde hij een grote massa, maar vooral keiharde spieren met messcherpe definitie. Bijna niemand (buiten Nederland en de Antillen) had ooit van hem gehoord. De meest gestelde vraag die je hoorde als hij op het podium stond, was dan ook “Who’s that guy?”.  Zoals zo vaak gebeurt, wordt de aandacht tijdens de pre-judging en vooraf vaak gericht op enkele grote namen. Meestal zie je dezelfde namen dan ook terug in de top 6, alleen misschien in een andere volgorde. Als nieuwkomer is het dan heel moeilijk toch op te vallen. Als dit dan lukt, zoals het Roelly lukte, is automatisch de gedachte “Wie is dat en waarom ken ik hem nog niet?”.

2011, What happened?

Dit probleem had Roelly niet meer toen hij dit jaar opnieuw deelnam aan de New York Pro, hij was immers de verdedigend kampioen en er was inmiddels een hype rond hem ontstaan. Hij kon deze helaas niet waarmaken, vooral door een vervelende schouderblessure. Hij eindigde als 9e. Door dezelfde schouderblessure deed Roelly niet mee aan de mr. Olympia verkiezing dit jaar of enige andere wedstrijd. Hij is daar door veel fans gemist. Overigens werd hij eerder dit jaar 2e op zowel de British als de Europe Grand Prix. Het is dan ook te hopen dat hij snel zijn vorm terugvindt en in 2012 iedereen laat zien wie-the-fuck Roelly Winklaar is!

2012 en 2013 (update)

Sinds het schrijven van dit artikel is er de nodige tijd verstreken. In 2012 wist Roelly zich te plaatsen voor de Mr. Olympia door de Nordic Pro te winnen. Op de Olympia eindigde als 12e. Deelname aan de Olympia van 2012 zorgde overigens ook voor een optreden in de film “Generation Iron”.

In 2013 plaatste hij zich voor de Olympia met een winst op de Wings of Strength Chicago Pro-Am Extravaganza. Hij werd vervolgens zevende, en toonde wat mij betreft zijn beste vorm ooit.

2014 Motor ongeluk

De verwachtingen waren dan ook hoog voor zijn deelname aan de Arnold Classic in maart dit jaar. Het was een grote tegenslag toen hij niet kon deelnemen doordat hij enkele dagen eerder een motorongeluk had. Helemaal achteraf was dit zuur toen de vorm van de deelnemers daar tegen bleek te vallen en Roelly in zijn vorm van de Olympia althans een goede kans zou maken op de winst.

Ik sprak Roelly hier enkele weken later over tijdens de FIBO Expo in Keulen. Hier lees je over mijn gesprek met Roelly.

Personalia Roelly Winklaar

 • Naam: Egberton Rulove ‘Roelly’ Etienne-Winklaar
 • Geboortedatum: 22 juni 1977
 • Geboorteplaats: Curaçao, Nederlandse Antillen
 • Woonplaats: Verschillend in Curaçao en Nederland
 • Lengte: 174 cm
 • Gewicht: 103 kg

Trainingsschema Roelly Winklaar

Zo onbekend als Roelly is (relatief onbekend voor zijn prestaties bedoel ik) zo bekend lijkt zijn trainer te zijn.

“The trainer form hell” Sibil Peeters ook wel “Grandma” genoemd, is hard, medegenloos en eerlijk. Kijk hieronder voor een leuk interview met Sibil waarin ze uitlegt wat er misging richting de Arnold Classics van 2010 en hoe ze dit veranderden richting de New York Pro 2010.

https://www.youtube.com/watch?v=0Hey0_8b53w

Een voorbeeld van zijn trainingsschema is:

 • Maandag ochtend: Quadriceps
 • Maandag middag: Hamstrings
 • Dinsdag ochtend: rug
 • Dinsdag middag/avond: Biceps
 • Woensdagochtend: Kuiten
 • Woensdag middag/avond: Buik
 • Donderdag ochtend: Borst
 • Donderdag middag/avond: Triceps
 • Vrijdag : Herhaling van maandag
 • Zaterdag: Herhaling van dnisdag
 • Zondag: Rust
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • bodybuilders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen