fbpx

Synthol: werking freaks en misbruik

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 9 minuten

Synthol wordt gebruikt om gespierder te lijken, maar maakt je spieren zelf niet groter. Er zijn zelfs gevallen waarin Synthol juist spiermassa heeft laten afsterven.

Site Enhancement Oils

Als je een aantal fitness Facebookpagina’s volgt, ben je ze al vaker tegen gekomen. Mannen met de opgeblazen armen van een Michelin-mannetjes geplakt op het lichaam van tante Sidonia. Een beetje als Popeye dus. Gigantische armen waarbij triceps even rond zijn als de biceps in plaats van een normale hoefijzer vorm te hebben. Mannen met de armen van de Hulk die een potje armpje-drukken verliezen van iemand die nog nooit een dag in de sportschool getraind lijkt te hebben.

Ik heb het natuurlijk over Synthol, of SEO, Site Enhancement Oils. Een op olie gebaseerde substantie die wordt ingespoten om bepaalde lichaamsdelen gespierder te laten lijken, ook wel “fluffing” genoemd.

Waar ik het gebruik van anabolen en groeihormonen persoonlijk nooit zou overwegen, maar anderen niet veroordeel die dat wel doen, kan ik van Synthol alleen maar zeggen dat dit echt shit is die nooit uitgevonden had moeten worden. John Bosley Ziegler, de uitvinder van Dianabol (het eerste en populaire anabool-androgene steroïde) zei over zijn ontdekking ooit:  “but I wish to God now I’d never done it. I’d like to go back and take that whole chapter out of my life.” Kon iemand maar terug gaan in de tijd en het ontstaan van de troep genaamd SEO, zoals Synthol, te voorkomen. Het zou de wereld een hoop freaks besparen.

In dit artikel leg ik uit wat SEO’s zoals Synthol zijn en hoe ze zijn ontstaan. Daarnaast ga ik in op de effecten, zowel bedoeld als onbedoeld. Tot slot: De freakshow. Voorbeelden van hopeloze Synthol-gevallen die alle realiteitsbesef verloren zijn en zich zelf oppompen tot ze letterlijk uit elkaar spatten.

Ontstaan van SEO, Site Enhancement Oils: Esiclene

SEO, Site Enhancement Oils. Niet te verwarren met SEO, Search Engine Optimalisation. Die laatste houdt in dat je bij het schrijven van stukken voor internet rekening houdt met hoe Google deze zal “ranken” en hoe hoog je daarmee wordt geplaatst als resultaat op een zoekopdracht. Toch zijn er overeenkomsten. Als ik rekening houdt met de ranking in Google wordt mijn artikel inhoudelijk geen barst beter, maar wel “mooier” voor Google. Zo geldt ook dat oliën die gebruikt worden om je gespierder te laten lijken je wel groter laten ogen, maar je spieren zelf niet groter maken. Sterker nog, er zijn gevallen waarin het gebruik van Synthol en vergelijkbare oliën de omliggende spiermassa hebben laten afsterven.

Het is niet helemaal zeker wanneer er voor het eerst SEO’s, tegenwoordig vaak genoemd onder de verzamelnaam Synthol, gebruikt werden. Waarschijnlijk in de jaren ’80 toen bodybuilders een “positieve” bijwerking zagen van een anabool steroïde dat verder tamelijk mild was. Formebolone, verkocht met de merknaam Esiclene leverde niet zoveel extra spiermassa op vergeleken met andere anabole steroïden. Wat de bodybuilders die het gebruikten echter zagen, was dat het een plaatselijke ontsteking kon opleveren die ongeveer een week duurde [1].

“Niet bepaald positief” denkt ieder weldenkend mens dan, maar niet sommige bodybuilders die wedstrijden doen. Wanneer je het rechtstreeks injecteerde in de spierbuik van kleine spiergroepen zoals de biceps, triceps, schouders en kuiten zorgde de plaatselijke ontsteking dat de spier zo’n 2,5 tot 4 centimeter groter oogde. In grotere spiergroepen zorgde het echter voor een rare bobbel die leek op een tumor.

Esiclene was geen SEO aangezien het geen olie was. Het idee echter van een grote toename in spiermassa in slechts één dag was geboren. Toen Esiclene uit de markt gehaald werd, zag de Duitse bodybuilder Chris Clark kansen. Hij ontwikkelde een substantie genaamd “Pump & Pose”. Zogenaamd een olie om je mee in te smeren voor het poseren, maar feitelijk gebruikt om je mee te injecteren.

Synthol

De olie werd al snel bekend onder de naam Synthol. Synthol bestaat voor 85 procent uit olie (meestal een MCT), 7,5% alcohol en 7,5% lidocaïne [1,2,3]. De alcohol is bedoeld om het goedje te steriliseren terwijl de lidocaïne bedoeld is om de injectiepijn te verdoven. Om dezelfde reden zat lidocaïne ook in Esiclene. Al snel kwamen er meerdere merken uit, andere namen met hetzelfde principe.

Sesamolie, walnootolieen parafine als goedkoper alternatief

Omdat al deze merken tamelijk prijzig zijn, stapten meerderen over op het simpelweg injecteren van sesamolie of walnoot-olie. Anderen gebruiken zelfs parafine dat al in 1899 werd gebruikt om misvormingen te corrigeren [4,5,6]. Destijds kwam men er al snel achter dat dit vernietigende bijwerkingen kon hebben waardoor de medische wereld er al snel mee stopte [7,8].

Er zijn ook websites die “het recept” voor synthol geven en je uitleggen hoeveel MCT’s, alcohol en lidocaïne je moet gebruiken en hoe je je spul steriel moet houden.

Spieren die echt groeien door synthol(?)

Het gebruik van synthol en andere SEO’s wordt soms “gerechtvaardigd” door te stellen dat ze je spieren echt laten groeien. Door het op diverse plekken in een spier in te spuiten, zou het bindweefsel in en rondom de spier opgerekt worden. Dit bindweefsel zou anders een rem vormen op de spiergroei. Nu eenmaal opgerekt, zou er weer ruimte zijn tot groei. Dit is echter nooit aangetoond.

Sterker nog, wat wel is aangetoond is dat spiermassa kan afsterven of worden vervangen door littekenweefsel en cystes gevuld met pus en olie.

Bijwerkingen Synthol

Wat wel is aangetoond, dat zijn de mogelijke complicaties. Niet zo moeilijk. Als je lang genoeg wacht, lopen ze vanzelf het ziekenhuis binnen. Er zijn dan ook genoeg “case studies”, bekende gevallen van patiënten die zich moeten laten behandelen aan de complicaties veroorzaakt door synthol. Ik toon je graag enkele van deze gevallen.

Hierbij moet ik meteen opmerken dat dit de ergere gevallen zijn terwijl de meeste gebruikers van synthol niet in de buurt zullen komen van wat de onderstaande mannen hebben gebruikt. Je armen zullen dus niet direct ontploffen wanneer je één keer synthol gebruikt.

Case 1 [8]:

Een 21-jarige bodybuilder loopt het ziekenhuis in met ernstige spierpijn en onderhuidse bloedingen. Een week eerder had hij 10ml sesamolie in beide biceps gespoten. Dit had hij al vijf keer eerder gedaan. MRI van de biceps toonde oedeem aan (vochtophoping) wat een indicatie kan zijn van plaatselijke necrose, afgestorven cellen. Een biopsie toonde een ontsteking van de bloedvaten aan in combinatie met verplaatsing van cellen door ontsteking (cell infiltration). Dit was nog te verhelpen door 2 weken corticosteroïden te slikken en hoge doseringen morfine te nemen tegen de pijn.

Case 2 [9]

Een 48-jarige man heeft last van onderhuidse bobbels bij zijn borstspieren. Negen maanden eerder (!) heeft hij sesamolie in zijn borstspieren geïnjecteerd. Uit echografie bleek dat hij meerdere builen had met een diameter van zo’n 1 centimeter in beide borsten. Bij verwijdering van één van deze builen bleek het een cyste te zijn, gevuld met een olie-achtige substantie omgeven door littekenweefsel.

Case 3 [10]

En dan mijn persoonlijke “favoriet”:

Een 40-jarige semi-professionele bodybuilder loopt een ziekenhuis binnen (lijkt haast het begin van een mop). Hij klaagt over meerdere pijnlijke zwellingen en rode verkleuring van de huid waar hij al twee maanden last van heeft. Zo erg zelfs dat hij al twee maanden niet heeft kunnen trainen (en dat zegt wat in dit soort gevallen).

Hij had zichzelf acht jaar lang geïnjecteerd met sesamolie. Tot vier maanden eerder injecteerde hij 2ml sesamolie in 20 verschillende locaties. Als resultaat had hij een bovenarm met een omtrek van bijna 70 centimeter!

Ter vergelijking: Die van Arnold Schwarzenegger was zo’n 53cm, die van Ronnie Coleman 56-58cm.

MRI toonde meer dan 100 onderhuidse en vooral intramusculaire cystes aan in zijn armen, schouders, benen en borst. Niet geheel verrassend dat dit de locaties waren waarin hij zichzelf injecteerde. In zijn rechter brachialis (buitenkant van de biceps) was de complete spiermassa verdwenen en vervangen door de met pus en olie gevulde cysten. De gehele rechter biceps en de lange en laterale koppen van de tricpes waren vervangen door littekenweefsel dat enorm was opgezwollen. In de rechterarm was alleen spierweefsel over in de mediale kop van de triceps en ook die bevatte cystes en littekenweefsel. Zijn verlies aan spiermassa was zo ernstig dat het als onomkeerbaar werd gezien.

Whole body MRI showed more than 100 intramuscular rather than subcutaneous oil cysts and loss of normal muscle anatomy. 2-step septic surgery of the right upper arm revealed pus-filled cystic scar tissue with the near-complete absence of normal muscle. MRI 1 year later revealed the absence of relevant muscle regeneration. Persistent pain and inability to perform normal weight training were evident for at least 3 years post-surgery. This alarming finding indicating irreversible muscle mutilation may hopefully discourage people interested in bodybuilding and fitness from oil-injections. The impact of such chronic tissue stress on other diseases like malignancy remains to be determined.

…In the histopathologic examination most parts of the muscular tissue were replaced by fibrosis ([Fig. 5a]) and chronic resorptive inflammation with extensive abscess ([Fig. 5b]) and granuloma ([Fig. 5c]) formation. The inflammatory tissue contained numerous oil cysts with foreign body giant cells ([Fig. 5a]). In addition, there was widespread secondary vasculitis. Areas of fresh muscle necrosis and atrophy were also present ([Fig. 5d]). The diagnosis of a partially inflamed and necrobiotic oleoma with irreversible loss of healthy muscle was made.

-J. Banke, Universität München

Zoals de onderzoekers aangeven, is het maar de vraag wat de effecten op langere termijn zullen zijn, waarbij kwaadaardige tumoren niet zijn uitgesloten.

“Maar dat zijn alleen maar horrorverhalen. Het kan ook veilig”

Nu zullen er mensen zijn die mij nu net zo erg vinden als de mensen die zeggen dat je door het gebruik van anabole steroïden per definitie een vroege dood zal sterven met harige puisten op je rug die groter zijn dan de doperwten in je onderbroek die ooit je ballen waren.

Toegegeven er zijn meer mensen die synthol gebruiken en er niet zo uitzien als Arlindo de Souza, de man van de afbeelding bovenaan het artikel. Dit soort excessen kleuren natuurlijk de media net zoals er een hetze tegen anabole steroïden begint iedere keer dat er iemand aan overleden zou zijn.

Over overlijden gesproken, Arlindo’s vriend Paulinho is inmiddels overleden. Maar die ging volgens hem ook veel “verder dan hem met dit soort dingen” [11]. Arlindo zelf kwam er achter dat Braziliaans artsen blijkbaar wat harder zijn dan de Hollandse. Ze wilden hem niet helpen aangezien hij het zelf gedaan had. Best lastig aangezien het gebruik van SEO’s nogal populair lijkt te zijn in Brazilië. Niet geheel verassend voor een land waar hetzelfde geldt voor plastische chirurgie.

Maar goed, het punt is dat het mogelijk veilig gebruikt zou kunnen worden, voor zover we daar nu al iets over kunnen zeggen. Maar waarom zou je dat willen?

Ik zie het niet anders dan het plaatsen van een implantaat. Net als een vrouw met nep-borsten met het verschil dat een man zijn spieren wel kan laten groeien door training en voeding waar een vrouw dat niet kan. :” Als een luidruchtige uitlaat op je auto te plaatsen in plaats van een grotere motor”, vond ik een gepaste vergelijking die over dit onderwerp gemaakt werd.

Toch zijn er situaties waarin ik iets meer de keuze hiertoe kan begrijpen. Enigszins te begrijpen, vind ik nog bodybuilders die op alle fronten goed presteren en meekomen met de top behalve op één punt. Die ene achterliggende spiergroep die genetisch gewoon niet in staat is in dezelfde verhouding mee te groeien als de rest. Denk bijvoorbeeld aan de bekende “negerkuiten” (als “halve” Afrikaan mag ik het zeggen). Kuiten die sterk zijn, maar vaak niet groot.

Van Ronnie Coleman wordt wel eens gesteld dat hij daarom synthol in zijn kuiten spoot. Maar ja, je moet natuurlijk niet alles geloven. Daar kwam Rich Piana achter toen hij bij zijn eerste wedstrijd bij volwassenen 5 “boxes of synthol” in zijn arm had gespoten omdat hij had vernomen dat de grote Flex Wheeler dat ook deed. Nu weet ik niet hoeveel “5 boxes” is (hoeveelheid verschilt per doos), maar wel wat het Rich opleverde:

“It was fucking horrific! My arms looked like they were holding 10 pounds of water. My triceps where hanging of my elbows. I learned the hard way that’s probably not what Flex Wheeler did”

Rich Piana

Zo worden er talloze bodybuilders genoemd die synthol zouden gebruiken. Het lijkt zelfs zo vaak gebruikt te worden dat het meer de vraag is hoe het gebruikt wordt dan of het gebruikt wordt. Flex Wheeler zou ze bijvoorbeeld laten injecteren door een plastisch chirurg wat bepaalde risico’s verminderd. Vooral ook de mate van gebruik ten opzichte van de echte spieren bepaalt in hoeverre het er nog natuurlijk uitziet. Voor zover je nog van natuurlijk kan spreken op het top-niveau van bodybuilding.

Dit zijn echter nog mannen die er alles aan doen om zo gespierd mogelijk te zijn: Twee keer per dag trainen, minstens 8 keer per dag eten, “een beetje van Maggi” (gebruik van anabolen en groeihormoon) zodat ook echt de spieren groeien én synthol “voor dat extraatje”. Bovendien is dat ook maar een handvol bodybuilders die hun pensioen met bodybuilding kan verdienen. Wat mij betreft, maar een zeer kleine groep die nog kan stellen dat er iets voor terugkomt.

Een totaal andere klasse betreft de gasten die alleen voor dat extraatje gaan en lijken te trainen voor de vorm. Om als het ware te kunnen zeggen: “Kijk, ik heb dit met trainen verdient” terwijl alles letterlijk uit de spuit kwam. 

Conclusie

Uiteindelijk moet natuurlijk iedereen het zelf weten. Maar in het rijtje van kwader-kwaadst, zie ik SEO’s toch achteraan staan. Wil je groot en gespierd zijn, ga dan trainen en goed eten. Gebruik eventueel supplementen als extra ondersteuning en neem de tijd om te leren over alle facetten van krachttraining en voeding.

Alles uit de kast gehaald wat dit betreft en nog niet tevreden? Tja, daar zullen sommigen dan voor anabole steroïden en mogelijk groeihormoon gaan. Nog niet tevreden en dan dus toch maar SEO’s gebruiken? Kan, maar het lijkt me makkelijker en verstandiger om gewoon je lat wat lager te leggen. Als je alle daarvoor gaande stappen al hebt gehad, ligt die waarschijnlijk toch al te hoog.

Referenties

 1. ironmanmagazine.com/inject-to-grow/
 2. Pupka A, Sikora J, Mauricz J, Cios D, Płonek T. [The usage of synthol in the
  body building]. Polim Med. 2009;39(1):63-5. Review. Polish. PubMed PMID:
  19580174.
 3. Foggo, Daniel (13 May 2007). “Bodybuilders puff up with ‘Popeye’ oil jab”. Sunday Times. Retrieved 4 March 2011.
 4. Gersuny R, Über eine subcutane Prothese. Zeitschrift f. Heilkunde 1900; 21: 199.
 5. Henriksen TF, Løvenwald JB, Matzen SH. [Paraffin oil injection in bodybuilders calls for preventive action]. Ugeskr Laeger. 2010 Jan 18;172(3):219-20. Danish. PubMed PMID: 20089216.
 6. Iversen L, Lemcke A, Bitsch M, Karlsmark T. Compression bandage as treatment for ulcers induced by intramuscular self-injection of paraffin oil. Acta Derm Venereol. 2009;89(2):196-7.
 7. Smetana HF, Bernard W. Sclerosing lipogranulomas. Arch Pathol Lab Med 1956; 50: 296–325.
  Newcomer VD, Graham JH, Schaffer RR. Sclerosing lipogranuloma from exogenous lipids. Arch Dermatol 1956; 73: 361–372.
 8. Koopman M, Richter C, Parren RJ, Janssen M. Bodybuilding, sesame oil and vasculitis. Rheumatology (Oxford). 2005 Sep;44(9):1135. PubMed PMID: 16113147.
 9. Darsow U, Bruckbauer H, Worret WI, Hofmann H, Ring J. Subcutaneous oleomas induced by self-injection of sesame seed oil for muscle augmentation. J Am Acad
  Dermatol. 2000 Feb;42(2 Pt 1):292-4.
 10. Banke IJ, Prodinger PM, Waldt S, Weirich G, Holzapfel BM, Gradinger R, Rechl H. Irreversible muscle damage in bodybuilding due to long-term intramuscular oil
  injection. Int J Sports Med. 2012 Oct;33(10):829-34. Epub 2012 May 16. PubMed PMID: 22592548.
 11. dailymail.co.uk/news/article-2577998/Real-life-Popeye-doesnt-eat-spinach-injects-potentially-lethal-cocktail-oil-ALCOHOL-grow-monster-arms.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen