fbpx
Tien grootste fouten in je bodybuilding dieet

Tien grootste fouten in je bodybuilding dieet

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Succes laat sporen na. Als je om het even welke top professional, inclusief bodybuilders, vraagt ‘hoe kan ik mijn vooruitgang maximaliseren’ dan zal het beste antwoord niet alleen de correcte stappen beschrijven, maar ook die stappen aangeven die vermeden dienen te worden.

Mijn doel is om met jou de lessen met betrekking tot voeding te delen die ik heb geleerd door het ontwikkelen van voedingsprogramma’s voor menige topbodybuilder, waarvan enigen nu professional zijn. Ik hoop dat deze tips jou in staat zullen stellen om de zwakke punten in je eigen voedingsprogramma te corrigeren en hierdoor je eigen vooruitgang te maximaliseren.

Dit zijn de tien grootste fouten die je moet vermijden om de beste bodybuilder te worden die je mogelijkheden toelaten.

1. Ongeduldig diëten

Veel bodybuilders gaan van het ene naar het andere dieet zonder het dieet een kans te geven om te werken. Het duurt minstens drie weken voor je lichaam gewend is aan veranderingen in je dieet.

Als je begint met een dieet dat hoog in koolhydraten is, gemiddeld aan eiwitten en laag in vet met gereduceerde calorieën, en je doel is om vet te verliezen, dan kan je na ongeveer 21 dagen resultaten beginnen te zien. Verwacht niet dat je onmiddellijk resultaten ziet.

2. Niet accuraat calorieën tellen

Zorg ervoor dat je niet alleen calorieën telt, maar ook je koolhydraten, eiwitten en vetten. Omdat ze niet bijhouden wat ze eten verliezen veel bodybuilders hun vet niet zo snel als ze verwachten, terwijl anderen niet aankomen in gewicht. Zorg ervoor dat je geen rekenfouten maakt bij het berekenen van je calorie-inname.

Succesvolle bodybuilders houden precies bij wat ze eten; ze gokken niet en ze schatten niet. Gebruik een voedingswijzer of een vergelijkbare bron voor voedingswaarden en schaf een keukenweegschaal aan.

3. Ongeregeld eten

Of je nu probeert om vet kwijt te raken of spiermassa aan te komen, regelmaat is de sleutel, en sporadisch eten werkt je vooruitgang tegen. Als je moeite hebt om aan te komen of als je problemen hebt om af te vallen, het vijf maaltijden per dag plan is het beste. Deze benadering – dus een maaltijd iedere twee tot drie uur – gaat het opslaan van vet tegen en vergroot je slanke lichaamsmassa (je spieren) door de voedingsstoffenopname van je lichaam te verbeteren.

4. Afgaan op je weegschaal om je vooruitgang te meten

Ga niet alleen af op je weegschaal om je dieet te verfijnen. Als bodybuilders proberen om groter te worden, dan worden ze vaak ontmoedigd als hun gewicht niet snel toeneemt. Vaak maken ze dan de fout om teveel calorieën toe te voegen aan hun dieet om hun vooruitgang te versnellen.

Hetzelfde gebeurt in de voorbereiding voor een wedstrijd, waarbij de deelnemers proberen om te snel af te vallen, en daartoe soms teveel calorieën in één keer eraf halen. Hoewel de weegschaal en andere hulpmiddelen als vetmeters goede hulpmiddelen zijn, is het beter om te vertrouwen op foto’s en de onbevooroordeelde blik van iemand anders om je vooruitgang te meten.

Bodybuilding is nu eenmaal een visuele sport. Als je er slanker en voller uitziet, dan werkt je dieet blijkbaar goed om je vet kwijt te raken, ook al zijn de weegschaal en de vetmeter het er niet mee eens.

5. Te veel eten (voornamelijk koolhydraten)

Atleten die proberen om massa aan te komen gaan vaak te ver en eten een overdreven hoeveelheid calorieën, die dan worden omgezet in lichaamsvet. Dan zijn er ook bodybuilders die op een dieet met heel weinig vet zitten en toch teveel lichaamsvet aankomen omdat ze een extreem grote hoeveelheid koolhydraten eten.

Natuurlijk, koolhydraten zijn nodig om hard te kunnen trainen, en ze helpen bij het herstel. Alleen, als het lichaam heeft opgenomen wat het nodig heeft, dan wordt het teveel snel opgeslagen in de vorm van vet.

6. Het niet aanpassen van je bodybuilding dieet aan jezelf

Er is niets verkeerd om te leren van wat de professionele bodybuilders doen. Alleen, het dieet van Dorian Yates is heel anders dan dat van Nasser El Sonbaty. De enige overeenkomst is dat ze een persoonlijke benadering hebben. Het dieet van Dorian werkt misschien niet voor Nasser en vice versa.

Het bijhouden van gedetailleerde beschrijvingen van wat je eet en hoe je op bepaalde soorten voedsel reageert kan je helpen om een dieet samen te stellen dat ideaal is voor jouw behoeften.

Sommige bodybuilders proberen van hun vet af te komen door carnitine en chroom te gebruiken, maar tegelijkertijd vergeten ze het vet-verbrandingsproces op te starten door hun calorieopname te verminderen.

Anderen gebruiken creatine, glutamine of BCAA’s (branched chain amino acids) om groter te worden, maar vergeten om voldoende calorieen en eiwitten tot zich te nemen om een positieve voedingsmiddelenbalans te stimuleren.

Supplementen werken om een voedingsprogramma aan te vullen, niet om slechte planning en voedingsfouten op te heffen.

8. Een slaaf worden van tonijn in blik

Om succesvol te zijn moet je altijd op de juiste manier eten. Ik heb atleten gekend die gek werden van verveling doordat zij alleen maar kale kippenborst en tonijn uit blik aten. Het kookboek van Laura Creavalle, The Lite Lifestyle (onder andere te koop bij Amazon) bevat 150 vetvrije en suikervrije recepten, speciaal ontwikkeld voor bodybuilders in wedstrijdvoorbereiding. Deze recepten zorgen ervoor dat je je voedingsschema kan volhouden, wat uiteindelijk goede resultaten bewerkstelligt.

9. Het elimineren van al het vet uit je dieet

Vet verminderen in je dieet is makkelijk om je totale calorie-inname in de hand te houden, maar om alle vet helemaal uit je dieet te verwijderen en alleen maar te vertrouwen op eiwitten met weinig of geen vet – zoals kalkoen, vis en proteïnepoeders – kan leiden tot een verlaging van je verbranding of het vertragen van groei.

Een dieet met een laag vetgehalte dat wel de essentiële vetten bevat die zitten in vlees, kip en vis is goed voor het bevorderen van optimaal herstel, groei en de verbranding van vet.

10. Het Maken van hele grote veranderingen in één keer

Als je calorieën toevoegt aan of weghaalt uit je dieet moet je proberen om dit in hele kleine stapjes te doen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan deze veranderingen. Als je in één keer het aantal calorieën sterk verminderd zal je lichaam het vet vasthouden, als je het aantal flink omhoog brengt zal het lichaam vet op gaan slaan.

girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
  • Aankomen
  • Spiermassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen