fbpx

Baby Beckham in gym leidt tot discussie

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Cruz Beckham post een filmpje terwijl hij in de gym is met zijn vader, trainend op een roeimachine. Onder de reacties nogal wat kritiek; ‘slechte vorm’ en ‘kinderen zouden nog helemaal niet zo moeten trainen’. Dat laatste punt lijkt me ongefundeerd. 

Don’t bend it like Beckham!

Ok, dat hij de nodige opmerkingen krijgt over zijn uitvoering snap ik. Maar die zijn over het algemeen constructief. Er zitten echter ook nogal wat reageerders tussen die vinden dat de 12-jarige Beckham te jong zou zijn voor deze training.

Omdat het de Beckhams betreft, werd het natuurlijk al snel opgepikt in de Britse media [1].

‘Tis maar cardio’

We hebben het hier echter over roeien. Zou hij de dezelfde kritiek krijgen als hij op het water in de natuur aan het roeien was? Roeien is een cardiovasculaire oefening, net als fietsen of hardlopen. Activiteiten die we doodnormaal vinden voor kinderen. Je kunt misschien kritiek verwachten als een 12-jarige een marathon loopt, maar ook dit blijkt veilig volgens onderzoek (mits voldaan wordt aan een bepaalde voorwaarden) [2].

Voor een 12-jarige kan een gemiddelde roeimachine op de hoogste weerstand een hoge intensiteit vormen. Maar zelfs wanneer je dit daarom als ‘krachttraining’ zou beschouwen (wat ik op basis van het filmpje niet zou doen), is de kritiek niet terecht.

Ik snap deze misverstanden over krachttraining voor jongeren wel, of meer specifiek, trainen met gewichten. Niet dat ze terecht zijn, maar verhalen over schade aan groeischijven zijn zo hardnekkig dat je snapt dat ze regelmatig opduiken. Zolang je echter de richtlijnen volgt, is krachttraining voor kinderen veilig.

Belangrijker, het is niet alsof we hier een filmpje zien van kurkdroge en gespierde 10-jarige Russen die oefeningen doen die de meeste volwassenen niet kunnen. Ik zie hier een twaalf jarig jongetje die een keer met zijn vader meegaat trainen, even wat dolt op een roeimachine en daar een filmpje van maakt. Niets mis mee.

Referenties

  1. theguardian.com/football/shortcuts/2017/may/24/cruz-beckhams-workout-should-12-year-olds-be-hitting-the-gym
  2.  Roberts WO. Can children and adolescents run marathons? Sports Med. 2007;37(4-5):299-301. PubMed PMID: 17465593.
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen