Tien Grootste Fouten In Je Bodybuilding Dieet

Succes laat sporen na. Als je om het even welke top professional, inclusief bodybuilders, vraagt ‘hoe kan ik mijn vooruitgang maximaliseren’ dan zal het beste antwoord niet alleen de correcte stappen beschrijven, maar ook die stappen aangeven die vermeden dienen te worden.

Mijn doel is om met jou de lessen met betrekking tot voeding te delen die ik heb geleerd door het ontwikkelen van voedingsprogramma’s voor menige topbodybuilder, waarvan enigen nu professional zijn. Ik hoop dat deze tips jou in staat zullen stellen om de zwakke punten in je eigen voedingsprogramma te corrigeren en hierdoor je eigen vooruitgang te maximaliseren.

Dit zijn de tien grootste fouten die je moet vermijden om de beste bodybuilder te worden die je mogelijkheden toelaten.

1. Ongeduldig di├źten

Veel bodybuilders gaan van het ene naar het andere dieet zonder het dieet een kans te geven om te werken. Het duurt minstens drie weken voor je lichaam gewend is aan veranderingen in je dieet.

Als je begint met een dieet dat hoog in koolhydraten is, gemiddeld aan eiwitten en laag in vet met gereduceerde calorie├źn, en je doel is om vet te verliezen, dan kan je na ongeveer 21 dagen resultaten beginnen te zien. Verwacht niet dat je onmiddellijk resultaten ziet.

2. Niet accuraat calorie├źn tellen

Zorg ervoor dat je niet alleen calorie├źn telt, maar ook je koolhydraten, eiwitten en vetten. Omdat ze niet bijhouden wat ze eten verliezen veel bodybuilders hun vet niet zo snel als ze verwachten, terwijl anderen niet aankomen in gewicht. Zorg ervoor dat je geen rekenfouten maakt bij het berekenen van je calorie-inname.

Succesvolle bodybuilders houden precies bij wat ze eten; ze gokken niet en ze schatten niet. Gebruik een voedingswijzer of een vergelijkbare bron voor voedingswaarden en schaf een keukenweegschaal aan.

3. Ongeregeld eten

Of je nu probeert om vet kwijt te raken of spiermassa aan te komen, regelmaat is de sleutel, en sporadisch eten werkt je vooruitgang tegen. Als je moeite hebt om aan te komen of als je problemen hebt om af te vallen, het vijf maaltijden per dag plan is het beste. Deze benadering – dus een maaltijd iedere twee tot drie uur – gaat het opslaan van vet tegen en vergroot je slanke lichaamsmassa (je spieren) door de voedingsstoffenopname van je lichaam te verbeteren.

4. Afgaan op je weegschaal om je vooruitgang te meten

Ga niet alleen af op je weegschaal om je dieet te verfijnen. Als bodybuilders proberen om groter te worden,┬ádan worden ze vaak ontmoedigd als hun gewicht niet snel toeneemt. Vaak maken ze dan de fout om teveel calorie├źn toe te voegen aan hun dieet om hun vooruitgang te versnellen.

Hetzelfde gebeurt in de voorbereiding voor een wedstrijd, waarbij de deelnemers proberen om te snel af te vallen, en daartoe soms teveel calorie├źn in ├ę├ęn keer eraf halen. Hoewel de weegschaal en andere hulpmiddelen als vetmeters goede hulpmiddelen zijn, is het beter om te vertrouwen op foto’s en de onbevooroordeelde blik van iemand anders om je vooruitgang te meten.

Bodybuilding is nu eenmaal een visuele sport. Als je er slanker en voller uitziet, dan werkt je dieet blijkbaar goed om je vet kwijt te raken, ook al zijn de weegschaal en de vetmeter het er niet mee eens.

5. Te veel eten (voornamelijk koolhydraten)

Atleten die proberen om massa aan te komen gaan vaak te ver en eten een overdreven hoeveelheid calorie├źn, die dan worden omgezet in lichaamsvet. Dan zijn er ook bodybuilders die op een dieet met heel weinig vet zitten en toch teveel lichaamsvet aankomen omdat ze een extreem grote hoeveelheid koolhydraten eten.

Natuurlijk, koolhydraten zijn nodig om hard te kunnen trainen, en ze helpen bij het herstel. Alleen, als het lichaam heeft opgenomen wat het nodig heeft, dan wordt het teveel snel opgeslagen in de vorm van vet.

6. Het niet aanpassen van je bodybuilding dieet aan jezelf

Er is niets verkeerd om te leren van wat de professionele bodybuilders doen. Alleen, het dieet van Dorian Yates is heel anders dan dat van Nasser El Sonbaty. De enige overeenkomst is dat ze een persoonlijke benadering hebben. Het dieet van Dorian werkt misschien niet voor Nasser en vice versa.

Het bijhouden van gedetailleerde beschrijvingen van wat je eet en hoe je op bepaalde soorten voedsel reageert kan je helpen om een dieet samen te stellen dat ideaal is voor jouw behoeften.

Sommige bodybuilders proberen van hun vet af te komen door carnitine en chroom te gebruiken, maar tegelijkertijd vergeten ze het vet-verbrandingsproces op te starten door hun calorieopname te verminderen.

Anderen gebruiken creatine, glutamine of BCAA’s (branched chain amino acids) om groter te worden, maar vergeten om voldoende calorieen en eiwitten tot zich te nemen om een positieve voedingsmiddelenbalans te stimuleren.

Supplementen werken om een voedingsprogramma aan te vullen, niet om slechte planning en voedingsfouten op te heffen.

8. Een slaaf worden van tonijn in blik

Om succesvol te zijn moet je altijd op de juiste manier eten. Ik heb atleten gekend die gek werden van verveling doordat zij alleen maar kale kippenborst en tonijn uit blik aten. Het kookboek van Laura Creavalle, The Lite Lifestyle (onder andere te koop bij Amazon) bevat 150 vetvrije en suikervrije recepten, speciaal ontwikkeld voor bodybuilders in wedstrijdvoorbereiding. Deze recepten zorgen ervoor dat je je voedingsschema kan volhouden, wat uiteindelijk goede resultaten bewerkstelligt.

9. Het elimineren van al het vet uit je dieet

Vet verminderen in je dieet is makkelijk om je totale calorie-inname in de hand te houden, maar om alle vet helemaal uit je dieet te verwijderen en alleen maar te vertrouwen op eiwitten met weinig of geen vet – zoals kalkoen, vis en prote├»nepoeders – kan leiden tot een verlaging van je verbranding of het vertragen van groei.

Een dieet met een laag vetgehalte dat wel de essenti├źle vetten bevat die zitten in vlees, kip en vis is goed voor het bevorderen van optimaal herstel, groei en de verbranding van vet.

10. Het Maken van hele grote veranderingen in ├ę├ęn keer

Als je calorie├źn toevoegt aan of weghaalt uit je dieet moet je proberen om dit in hele kleine stapjes te doen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan deze veranderingen. Als je in ├ę├ęn keer het aantal calorie├źn sterk verminderd zal je lichaam het vet vasthouden, als je het aantal flink omhoog brengt zal het lichaam vet op gaan slaan.

8 reacties

 1. Ester

  Hallo, ik ben een meid, 20 jaar, ben 1.65m, ik schommelde eerst tussen de 45-50kg en nu tussen 50-55kg. Ik eet veel vet. Maar kan me niet voorstellen dat dat goed is.
  Ik wil graag aankomen omdat ik te weinig weeg en ik wil graag wat spiermassa! Is dit dan ook het juiste voedingsschema wat ik aan moet houden? Ik train iedere dag, op zaterdag na. Iedere dag een andere spiergroep behalve borst. Nu moet ik wel toegeven dat ik nu niet iedere dag kan gaan aangezien ik im Duitsland stage loop.
  Groetjes Ester!

  • Kenneth

   Om in te gaan op de hoeveelheid vet: Een veel gebruikte verhouding tussen koolhydraten-prote├»ne-vetten is 50-30-20 (of 50-25-25). Dit houdt in dat je 50% van je dagelijkse behoefte aan calorie├źn uit koolhydraten haalt, 30% uit prote├»ne en 20% uit vetten. Hiervoor is dus wel van belang dat je behoefte in calorie├źn kent, maar die kan je hier op de site berekenen. Voor het gemak kan je aanhouden dat 1 gram koolhydraten 4 kcal oplevert. Hetzelfde geldt voor prote├»nen terwijl vetten 9kcal per gram opleveren. Stel je caloriebehoefte wordt bepaald op 3000 kcal dan moet dus 1500kcal uit koolhydraten komen. 1500 / 4 = 375. Je moet dan dus 375 gram aan koolhydraten per dag binnen krijgen, het liefst enigszins gelijk verdeeld over je maaltijden (m.u.v. bijv. prote├»neshakes). Voor prote├»ne kom je dan uit op: 3000kcal X 30% = 900kcal, 900 / 4 = 225 gram prote├»ne. Voor vetten: 3000 X 20% = 600kcal, 600 / 9= 66,7gram vetten. Met jouw gegevens zal je echter lager uitkomen dan 3000kcal.

  • Daan pussydestroyer

   Mijn dieet

   S’ochtends 08:00 ; 300 ml melk met 50 gram brinta / Wortelsmoothie

   S’middags 12:00 ; 3 pakjes noedels met 250 gram tonijn uit blik em 2 gekookte eieren / Spinaziesmoothie

   S’middags 16:00 ; Cranberries en honing / Ayran yoghurt drink en 2 bananen

   S’avonds 19:00 ; Stamppot of kip met rijst

   Tussendoortjes : Druiven, Lychees, Appels, Tonijnmootje rauw / Sushi

   Snoep ; geen
   Alchohol ; nooit
   Drugs ; nooit
   Sigaretten : nog wel helaas.

   Elke avond om 10 uur naar bed, wekker om 06:30.

   Geen idee of dit gezond is maar ik voel mezelf super door dit dieet.

 2. MR. BIG

  Profesionele bodybuilder en daar zijn er niet veel van … je bent namelijk pas pro als de ifbb je selecteert en niet als je aan een NL kampioenschap meedoet. Deze pro’s letten helemaal niet zo gepast op hun eten als verteld word, zij weten hoe hun lichaam reageert op verschillende voeding maar zitten echt niet op de gram nauwkeurig alles af te wegen.

  Vallen ze niet snel genoeg af , gaat de cardio omhoog en nemen ze een gehaktbal of aardappel minder.
  zo klooien ze wat aan tot 2 a 3 week voor de wedstrijd en dan heb je kans dat ze gaan wegen maar ook dan doen de meesten nog alles op gevoel….

  Hoe weet ik dit ? Ik heb jarenlang in America achter de schermen by MR. Olympia gestaan en met veel van de pro’s kunnen praten en overleggen over trainingen en voeding.

 3. Daan pussydestroyer

  P.S hou rekening met de kosten.
  Dit dieet kost gemiddeld 20-25 euro per dag.

  Daarbij wil ik vermelden dat heel veel mensen niet trainen zoals dat hoort.

  Zie veel stoere jongetjes alleen de armen trainen en nooit cardio of benen terwijl dat net zo belangrijk is.

  Cardio gaat VOOR krachttraining.
  Eerst een top conditie en daarna pas gaan pompen.

  Voor de mensen die bodybuilding te moeilijk vinden is crossfit een goede oplossing.

  • Dirk

   Denk toch andersom meer spiermassa meer verbranden vanzelf word je conditie beter pure spiermassa 85 kg nu weeg 107 en conditie is door de gewichten sneller te doen veel beter cardio doe ik thuis nog een beetje maar niet overdreven ik ben er van overtuigd dat mijn dikke spieren ook zorgen voor op de juiste plekken afvallen en daarnaast nog je voeding zeer belangrijk

 4. JustTal

  Hi,
  Ik heb al aardig wat zitten berekenen, en het doel is met name droog worden (vetrand weg vooral)

  Ik ben een vrouw, 31, en weeg 64 kilo ’s Morgens nuchter.

  Volgens mijn berekening kan ik 1950 kcal hebben en dan in 20% eiwit, 55% koolhydraten en 25% vet. (grammen 268 / 54 / 98 )

  Nadat ik dit heb uitgerekend in excel hou ik ruim 176 aan koolhydraten over die ik nog mag (moet?) eten terwijl eiwit en vet richting de gewenste grammen lopen.

  shake, yoghurt, frambozen aardbei en water
  volkoren cracker
  4 plakjes kipfilet met aromat
  2 plakjes zalm met rucola en aromat
  1 ei
  1 ei
  1 ei
  speltbrood
  tomaat slices 2
  1 kipfilet
  Zoete aardappel
  bakboter
  Sperziebonen

  Hoe los ik dat op ? Is het noodzakelijk? Ik train maar licht. vooral oefeningen thuis een paar keer in de week. Wegens kinderen geen tijd voor de sportschool.

Plaats een reactie