fbpx

Nieuwe gevallen van scheurbuik

Geschreven door Kenneth Nwosu
Geschatte leestijd: 2 minuten

Een arts uit Australië heeft meerdere gevallen van scheurbuik ontdekt in zijn kliniek. De reden: Vitamine C tekort door diabetici die geen fruit durven te eten uit angst voor de suikers en kapot gekookte groenten.

Scheurbuik

Ik moest het even opnieuw lezen: scheurbuik. Was dat niet de manier waarop god zeevaarders van de VOC strafte voor het leegroven van de wereld? Ok, oordelen daargelaten, die tijden leken toch al een paar honderd jaar voorbij. Zeevaarders die een gebrek aan vitamine C hadden doordat fruit en groenten slechts beperkt bewaard konden blijven.

Hoewel scheurbuik al tijden niet meer voorkwam in westerse samenlevingen, zouden er al gevallen zijn opgedoken in zowel Spanje als Engeland. Zo kreeg een baby scheurbuik doordat deze alleen amandelmelk kreeg [1]. Nu zijn er twaalf gevallen ontdekt in een kliniek voor diabetes en obesitas in Australië[2].

Het hoofd van de kliniek, Jenny Gunton, ontdekte de ziekte toen de wonden van meerdere van haar patiënten maar niet wilden genezen. Bloedend tandvlees, blauwe plekken, bloeduitstortingen en gewrichtspijn kunnen allen symptomen zijn. Op basis van een bloedtest werd vervolgens de diagnose voor scheurbuik gesteld. Een vitamine C kuur leidde hierop tot genezing.

When I asked about their diet, one person was eating little or no fresh fruit and vegetables, but the rest ate fair amounts of vegetables; they were simply over-cooking them, which destroys the vitamin C,

It highlights a danger that you can consume plenty of calories, yet not receive enough nutrients.

-Jenny Gunton, Westmead Institute

Sommigen vermeden bewust fruit om te voorkomen dat de fructose hun bloedsuiker teveel zou doen stijgen. Anderen aten genoeg groente maar kookten deze te ver door.

Gunton wijst er dan ook op dat mensen overgewicht kunnen hebben of zelfs obese zijn en toch scheurbuik kunnen ontwikkelen. Normaal een teken van ondervoeding, nu dus een teken van een specifiek tekort aan vitamine C. Ook bleek sociaal-economische achtergrond geen indicator voor het risico op scheurbuik onder haar patiënten. Geen geld hebben voor de juiste gezonde voeding, was dus niet een oorzaak.

Scheurbuik weer onder de aandacht

Het blijkt vooral een kwestie van weer opvoeden als het gaat over voedingsbehoefte. Bovendien moeten medici weer alert zijn op de symptomen om zo rekening te houden met deze piratenziekte.

Referenties

  1. medicalxpress.com/news/2016-01-case-scurvy-infant-consuming-almond.html
  2. medicalxpress.com/news/2016-11-poor-diet-scurvy-reappear-australia.html
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

  • Gratis matchingservice
  • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
  • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen