phil heath 2012

Uitslag Mr. Olympia 2012

Dit weekend kwamen de beste bodybuilders in Las Vegas samen om te strijden op het meest prestigieuze podium van de bodybuildwereld. “Joe Weider’s Olympia Fitness&Performance weekend” wordt sinds 1965 jaarlijks gehouden en heeft sinds 1999 een vaste locatie gevonden in Las Vegas, Nevada.

Mr. Olympia 2012

Het is de grootste expo voor fitness en bodybuilding wereldwijd. Er worden wedstrijden georganiseerd in powerliften, strongman, “Olympia wrestling”, armwrestling (armpjedrukken), “Amerikaans kickboxen” en verkiezingen voor Ms. Olympia, Ms. Figure, Ms.Fitness, Ms. Bikini en de “212 showdown” (bodybuilders tot 212 pond). Waar het echter allemaal om draait is de Mr. Olympia verkiezing. 24 bodybuilders hadden zich gekwalificeerd door het afgelopen jaar een wedstrijd voor Pro’s te winnen of dankzij het nieuwe Olympia puntensysteem. Uiteindelijk waren het er 19 die zichzelf in staat achtten in de juiste vorm op het podium te verschijnen.

Eerste plaats: Phil Heath

Er waren een paar grote namen die de grootste verwachtingen hadden geschept en de meeste aandacht kregen. Ten eerste natuurlijk de titelverdediger Phil “the gift” Heath. Vorig won hij voor het eerst het felbegeerde Sandowbeeldje (naar de oprichter van het moderne bodybuilding Eugene Sandow). Hiermee stootte hij zijn vriend en mentor Jay Cutler van de troon. Phil had zich het hele jaar voorbereid op het verdedigen van zijn titel door grote wedstrijden zoals de Arnold Classic aan zich voorbij te laten gaan. Dit wierp zijn vruchten af. Phil verscheen in fantastische vorm en zag er nog beter uit dan vorig jaar. Volle spierbuiken, kurkdroog en perfecte balans.

Tweede plaats: Kai Greene

En dat was maar goed ook want de competitie was groot ondanks dat velen het al als een gelopen strijd zagen. Kai ” the predator” Greene, de filosofische gymwarrior is door zijn unieke karakter en extravagante poseerroutines wereldwijd een favoriet. Waar Phil Heath vergeleken kan worden met de tennisser Pete Sampras in zijn hoogtijdagen, lijkt Kai Greene meer op Andre Agessi. Hij wint misschien minder wedstrijden dan de schijnbaar onverslaanbare, perfecte Phil Heath, maar hij is een stuk interessanter.

Kai was dit weekend in zijn beste shape ooit, gaf zoals gebruikelijk weer een fantastische show en dat vertaalde zich in zijn beste prestatie ooit. Tijdens de prejudging (waarin het eindresultaat al grotendeels wordt bepaald) werd al snel duidelijk dat de strijd om de titel tussen Phil en Kai zou gaan. Het was dan ook geen verassing dat een dag later Phil en Kai als laatste twee op het podium stonden. Beide in hun beste vorm ooit en het is dan ook de vraag of Kai het in die omstandigheden van Phil kan winnen wanneer genen het eindoordeel bepalen. Ondanks Kai zijn verbeteringen was het geen verassing toen The gift zijn naam hoorde omroepen als winnaar

Derde: Shawn Rhoden

De meest verassende uitslag was de derde plaats. Geen Branch Warren (dit jaar winnaar van de Arnold Classics), geen Dennis Wolf (tweede dit jaar op de Arnold Classic), maar Shawn “Flexatron” Rhoden. Vorig jaar nog 11e op de Mr. Olympia, dit jaar 8e bij de Arnold Classic. Niet vreemd dus dat niemand had verwacht dat hij de mannen die hem daar versloegen nu achter zich liet om het brons te winnen (ook al won hij dit jaar de Tampa Pro). Misschien dat een rustpauze en hernia-operatie hiertoe hebben bijgedragen.¬†Terwijl Branch en Dennis Wolf nog trashtalk aan het praten waren onderling tijdens de persconferentie vooraf was het de Jamaicaanse Shawn Rhoden die met het been heen ging. Branch en Wolf eindigden als 5e en 6e.

Vierde plaats: Dexter Jackson

Een andere verassing was de vierde plaats voor de Mr. Olympia van 2008 en¬†winnaar van de Pro Masters 2011 (voor 40plussers). De, inmiddels 42-jarige, Dexter “the blade” Jackson die zowel messcherp was als “vol” toonde misschien wel zijn beste vorm ooit. Voor de meesten leek een top zes positie in deze line-up te hoog gegrepen en hij verbaasde dus velen door als vierde te eindigen. Dexter zal in december dit jaar zijn titel van de Pro Masters verdedigen tegen een aantal van de mannen die dit weekend ook met hem op het podium stonden zoals Toney Freeman. Het feit dat hij die namen allemaal verslagen heeft, voorspelt veel goeds voor Dexter in december.

Nieuw in de top tien: Evan Centopani en Lionel Beyeke

Nieuw op het podium dit jaar waren Evan Centopani en Lionel Beyeke. De fransman Lionel Beyeke viel¬†velen voor het eerst op toen hij 2e werd bij de amateurs op de NPC Arnold amateur championships van 2009 waarmee hij zijn pro-licentie verdiende. Het jaar erop werd hij vierde bij de New York Pro en tweede bij de IFBB Toronto Pro Super Show. In 2011 won hij de Flex pro en werd hij zesde op de Arnold Classic. Dit jaar deed hij voor het eerst mee met de Mr. Olympia en lukte het hem dus (net) in de top tien te eindigen. Hij had wat problemen met scherpte was niet droog genoeg voor een hogere plaatsing. Gezien het feit dat hij slechts enkele dagen voor zijn vertrek naar Las Vegas vader werd van een dochtertje was begrijpelijk dat zijn timing niet helemaal “spot on” was. Zijn massa en de ruimte voor verbetering in scherpte beloven echter nog wat voor de toekomst.

Evan “the ox” Centopani deed dit jaar ook voor het eerst mee op de Mr. Olympia. Evan toonde zijn potentie al in 2006 toen hij tweede werd bij de NPC Nationals in de klasse Super-HeavyWeight en opnieuw in 2007 toen hij hier de eerste plaats won (en de Overall Winner was)¬†en zijn pro-licentie verdiende. Toen hij vervolgens in 2009 de New York Pro won en in 2011 de Los Angeles Pro¬†leek zijn status als iemand om rekening mee te houden, bevestigd. Evan werd in zijn eerste optreden op de Mr. Olympia achtste.

Buiten de boot: Roelly Winklaar niet in top 10

“Onze eigen” Roelly Winklaar eindigde helaas buiten de top 10 op de 12e plaats. Het lukt Roelly maar niet om de weg omhoog te vinden na zijn winst op de Arnold Amateurs 2009 en¬†New York Pro van 2010 waar hij mannen als Toney Freeman, Dennis Wolf en Johnnie Jackson nog achter zich liet (bij zijn eerste optreden op de Mr. Olympia in 2010 werd hij vervolgens 14e). Dit terwijl al deze mannen vooruitgang boekten en¬†dit weekend voor hem eindigden. Dit jaar won hij nog de Nordic Pro, werd 4e op de Tampa Pro en 4e bij de Europa SuperShow. En dit is dan ook waar het volgens sommigen misliep, te veel wedstrijden in een jaar. Hoe vaker je in wedstrijdshape op een podium moet verschijnen hoe minder tijd je hebt om te bulken en te groeien. Mogelijk dat dit hem heeft opgebroken.

Ontbrekende namen op het podium

De grootste naam die ontbrak, was die van viervoudig Mr. Olympia Jay Cutler. Jay verloor zijn titel vorig jaar aan zijn vriend en “apprentice” Phil Heath. In diverse interviews gaf hij aan erop gebrand te zijn de titel terug te winnen.¬†Iedereen keek uit naar de strijd¬†om te zien of de leraar de titel kon terugwinnen van de leerling. Op 27¬†Augustus 2012¬†liet hij echter weten dit jaar niet mee te doen. Te weinig tijd om te trainen door zijn zakelijke activiteiten waren de reden. Wel kondigde hij een comeback aan in 2013. Velen twijfelen echter of, de nu 39-jarige, Cutler hier serieuze plannen voor heeft of dat hij dit slechts om marketingtechnische redenen zegt (zoals Ronnie Coleman ook bijna elk jaar op een comeback zinspeelt).

Geschat wordt dat Jay zo’n 30 miljoen dollar waard is. Om te blijven spekken, is het handig als je in de scene blijft als mogelijke contender en je nog niet door iedereen bent afgeschreven. Dan ben je interessanter om over te schrijven in magazines, krijg je meer uitnodigingen voor gastoptredens en zijn je sponsors makkelijker tevreden te stemmen.

De andere grote, ontbrekende, naam was die van Victor Martinez. Echter wel begrijpelijk. Victor gaf aan niet voldoende getraind en gegeten (en gespoten?) te hebben. Dit kan hem nauwelijks kwalijk genomen worden gezien het feit dat hij¬†een groot¬†deel van het jaar¬†in de gevangenis heeft gezeten wegens “immigratieproblemen”. Victor zat 7 maanden vast in Kearny , NJ County Correctional Facility. Victor had weinig tijd om te genieten van zijn winst (of juist erg veel) op de Sheru Classic in Madrid in oktober 2011.

Bij terugkomst op het vliegveld JFK werd hij namelijk aangehouden wegens een verlopen green card. In de gevangenis kon hij niet eten wat hij gewend was en werd hij niet in staat gesteld te trainen. Hij verloor ruim 60 pond tijdens zijn verblijf. Waar andere bodybuilders het te druk hebben met zaken doen of moeite hebben te bepalen aan welke wedstrijd ze wel of niet mee moeten doen, lijken dit nietszeggende probleempjes vergeleken met hetgeen Victor de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Vorig jaar en dit jaar waren een slechte herinnering, 2009 was nog een stuk erger door de moord op zijn zus. Het is dan ook te hopen dat het Victor voortaan wat beter voor de wind gaat.

Volledige uitslag

 • 1. Phil Heath
 • 2. Kai Greene
 • 3. Shawn Rhoden
 • 4. Dexter Jackson
 • 5. Branch Warren
 • 6. Dennis Wolf
 • 7. Toney Freeman
 • 8. Evan Centopani
 • 9. Johnnie Jackson
 • 10. Lionel Beyeke
 • 11. Ben Pakulski
 • 12. Roelly Winklaar
 • 13. Ronny Rockel
 • 14. Essa Obaid
 • 15. Hidetada Yamagishi
 • 16. Baitollah Abbaspour
 • 16. Bill Wilmore
 • 16. Fred Smalls
 • 16. Michael Kefalianos

Ben jij een personal trainer?

Ga dan gratis aan de slag met ons trainingsplatform

Ontdekken

Over Kenneth Nwosu

Kenneth Nwosu is hoofdredacteur van FITsociety en schrijft uitvoerig over alles met betrekking tot fitness, krachttraining, afvallen, voeding en voedingssupplementen. Als fitness fotograaf heeft hij honderden fitness fanaten in hun beste shape vastgelegd.

Plaats een reactie