fbpx
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Cardio
 • >
 • Calorieen verbranden met cardio: waar verbrand je de meeste calorieen mee?
Calorieen verbranden met cardio: waar verbrand je de meeste calorieen mee?

Calorieen verbranden met cardio: waar verbrand je de meeste calorieen mee?

Geschreven door Redactie FITsociety
Geschatte leestijd: 4 minuten

Calorieen verbranden doe je voornamelijk met cardio training. Alleen zijn er zoveel verschillende vormen van cardio training. Welke vorm van cardio training leidt tot de hoogste aantal calorieen die je verbrandt? Je leest het hier!

Voorop gesteld: er bestaat niet een beste vorm van cardio training. In mijn ogen is de beste cardio, de cardio training die je lang en consequent kunt volhouden. Je hebt er niet veel aan als je 1 keer per maand gaat hardlopen om het vervolgens 6 maanden niet meer te doen.

En… er zijn veel verschillende vormen van cardio training, zowel binnen als buiten. Laten we kijken wat er voor zorgt hoeveel calorieën deze vormen van cardio training verbranden.

Wat bepaalt de calorie verbranding bij cardio training?

Elk mens is uniek en zo is ook de calorie verbranding per mens verschillend. Factoren als leeftijd, geslacht, lengte en gewicht vormen een belangrijke rol bij de calorie verbranding bij cardio training. Op je gewicht heb je natuurlijk zelf invloed, maar op de andere factoren heb je dat niet.

Voeding is leidend

Als je wilt afvallen is voeding natuurlijk de belangrijkste variabele. Immers, het is een stuk eenvoudiger om 200 calorieen te elimineren middels een goed uitgewerkt voedingsplan of dieet, dan wanneer je 200 calorieen moet verbranden met cardio training.

Diverse vormen van cardio training

We kunnen 3 soorten cardio onderscheiden, wetende: lichte intensiteit, middelmatige intensiteit en cardio op hoge intensiteit. Bij lage intensiteit moet je denken aan rustig wandelen of fietsen en bij hoge intensiteit kun je denken aan Tabata’s.

Vaak wordt er met cardio training de middelmatige training bedoelt.

Touwtje springen

Het is niet de vorm van cardio waar je als eerste aan denkt, maar met touwtje springen verbrandt je de meeste calorieen. Dit komt omdat touwtje springen een vorm van HIIT is, oftewel: high intensity interval training.

Dat houdt in dat in een relatief korte periode intensief sport en daarna weinig rust. Wanneer je dit in meerdere reps achter elkaar doet, leidt dat tot een hoge calorie verbranding en hoef je minder lang te sporten om een hoog aantal calorieen te verbranden.

Om je een idee te geven: 15 minuten touwtje springen staat gelijk aan 1 uur rustig wandelen of 30 minuten op de home trainer.

Daarnaast worden er bij het touwtje springen ook nog andere spieren aangesproken zoals je benen, kuiten, billen, maar ook je buikspieren en de spieren in je onderrug.

Hardlopen

Een van de makkelijkste sporten om mee te starten en om mee calorieen te verbranden is hardlopen. Immers, je doet je hardloop schoenen aan en gaat naar buiten en begint met rennen. Dit kun je overigens ook vrij eenvoudig doen in de sportschool of thuis op de loopband.

Tegenwoordig is hardlopen weer helemaal hot. Tijdens de corona crisis waren de sportscholen dicht en was hardlopen een aangewezen sport om toch in beweging te blijven.

Met hardlopen kun je ook veel calorieen vebranden. Hoeveel calorieen je verbrandt is afhankelijk van hoe hard je rent en ook hoe lang je rent. Daarnaast speelt het aantal kilo’s dat je moet meesjouwen, namelijk je eigen lichaamsgewicht ook nog een rol.

Er zijn diverse tabellen die een overzicht geven van een inschatting, hoeveel calorieen je verbrandt met hardlopen. Let op: dit is een indicatie. Zaken als basisconditie en geslacht spelen ook een grote rol in de calorie verbanding bij het hardlopen en worden in deze tabel niet meegenomen.

Gewicht → Duur↓60 kg70 kg80 kg100 kg120 kg150 kg
15 minuten155kcal182kcal208 kcal260kcal312 kcal390 kcal
30 minuten312 kcal364 kcal416 kcal520 kcal626 kcal779 kcal
45 minuten468 kcal550 kcal625kcal780kcal930kcal1.160kcal
60 minuten624 kcal725 kcal830 kcal1.030 kcal1.245 kcal1.550 kcal
90 minuten930 kcal1.092 kcal1.248 kcal1.558 kcal1.870 kcal2.339 kcal
120 minuten1.248 kcal1.457 kcal1.664 kcal2.079 kcal2.495 kcal3.119 kcal

Spinning

Fietsen is een derde goede manier om veel calorieen te verbranden. Maar dan heb ik het niet over gewoon een rondje door je wijk fietsen, maar ik bedoel dan spinning. Spinning is een intensieve manier van fietsen in een groep, wat je vaak binnen doet in de sportschool. Een ander woord voor Spinning is indoor cycling, of ook wel bekend als RPM van Les Mills.

De spinning lessen worden gegeven in een grote ruimte met veel fietsen en 1 fiets voor de instructeur. Vaak is de ruimte donker en wordt het verlicht door middel van LED verlichting. Tijdens de les geeft de instructeur aan wat je moet doen en hoe zwaar je de intensiteit van je fiets moet instellen. Dit gebeurt allemaal op opzweppende beats en muziek.

De intensiteit van je fiets pas je aan door middel van het wieltje op je fiets. Dit is een kleine knop waarmee je het fietsen zwaarder of juist lichter kunt maken.

Tijdens een spinning les verbrand je daardoor aardig wat calorieen. Iemand met een lichaamsgewicht van rond de 70kg kan tijdens een les indoor cycling makkelijk 300 kcal verbranden.

Roeien

Ok, misschien denk je niet gelijk aan roeien als je denkt aan afvallen, maar ook dit is een perfecte cardio oefening waar je veel calorieen mee kunt verbranden. Het oogt vaak saai een eenvoudig om te doen, maar wist je dat je bijna alle spieren traint tijdens het roeien? Dat is daarom ook 1 van de belangrijkste redenen waarom je er zoveel kcal mee kunt verbranden.

Wanneer je alle spieren gebruikt bij een oefening, betekent dit vanzelfsprekend dat deze spieren energie nodig hebben om deze oefeningen uit te kunnen voeren. Dus ga maar na, tijdens de roei-oefening, welke spieren er allemaal in werking gezet moeten worden om de oefening uit te voeren. Dan kom je erachter dat dit vaak meer spieren zijn dan bijvoorbeeld met spinning of met hardlopen.

Daarnaast is de belasting op je lichaam een stuk minder dan bij hardlopen. Het is een oefening die je vrij soepel kunt uitvoeren en weinig impact maakt op je gewrichten en knieen, zoals je met het hardlopen wel doet.

Net als bij het hardlopen zijn er bij het roeien diverse factoren die een rol spelen bij het aantal calorieen dat je verbruikt. Daarom hebben we ook hierom een tabel voor je.

Gewicht → Duur↓60 KG70 KG80 KG100 KG120 KG
15 min120 kcal139 kcal159 kcal197 kcal237 kcal
30 min235 kcal275 kcal318 kcal395 kcal470 kcal
45 min355 kcal415 kcal470 kcal590 kcal715 kcal
60 min470 kcal555 kcal640 kcal801 kcal949 kcal
90 min710 kcal830 kcal949 kcal1.190 kcal1.425 kcal
girl-2

Ben je op zoek naar een Coach of Personal Trainer?

 • Gratis matchingservice
 • Afgestemd op Jouw Unieke Behoeften
 • Expert coaches beschikbaar
Zoek voor mij een Coach
girl

Personal Trainer? Bekijk de Alles-in-één trainings- en voedingssoftware!

Geheel vernieuwde versie met alles wat je nodig hebt om je personal training nog persoonlijker te maken en je business te automatiseren.
Vanaf het voorjaar van 2024 beschikbaar voor iedereen, meld je aan voor een speciale lanceringskorting.

Aanmelden lanceringskorting
 • Afvallen
 • Conditie opbouwen
 • Vet verbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen