fbpx

Barbell Drag Curl

Medium Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Biceps

Drag curls zijn een aangepaste uitvoering van barbell curls. De barbell blijft tijdens de beweging in contact met je torso (vandaar de naam). Hiervoor worden de ellebogen tijdens het omhoogbrengen van de barbell naar achteren gebracht. Dit zorgt voor een grotere rek op de lange kop van de biceps die over het schoudergewricht loopt (‘passive insufficiency’). Daarmee zorgt het voor een verhoudingsgewijs grotere inzet van de lange kop (buitenkant) ten opzichte van de korte kop.

Barbell drag curl

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen 
 • Core (stabiliserend)

Barbell drag curl uitvoering

 1. Plaats het juiste gewicht op een halterstang
 2. Ga stevig staan, voeten op schouderbreedte, knieën licht gebogen.
 3. Pak de stang vast, de handen op schouderbreedte of iets wijder op de stang, palmen omhoog. Ellebogen in de zij. De stang rust tegen de benen. 
 4. Breng de stang omhoog en behoud tijdens de beweging het contact tussen barbell en torso door de ellebogen naar achteren te brengen. 
 5. Laat het gewicht gecontroleerd zakken (waarbij weer contact worden gehouden tussen barbell en torso) tot de armen bijna gestrekt zijn.

Barbell drag curl techniek

Deze oefening is zwaarder dan de normale barbell curls. Ego uitschakelen dus en een lichter gewicht gebruiken. Breng de schouders niet omhoog tijdens het omhoogbrengen van de barbell. Door de schouder omhoog te brengen schakel je de trapezius (monnikskapspier) in om te helpen in de beweging. Dit gaat ten koste van inzet van de biceps en brachialis. 

Mogelijke alternatieven

 • Incline dumbell bicep curls (palmen naar voren/omhoog)
 • Barbell bicep curls (gezicht richting kabelrek, korte stang)
 • Incline dumbell hammer curls