fbpx

Barbell Preacher Curl

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Biceps

Barbell Preacher curls zijn een isolatie oefening voor de biceps. De oefening werd bedacht door bodybuilders in de 60-er jaren als manier om de biceps te isoleren. De plaatsing van de bovenarmen op het schuine bankje voorkomt dat je kunt smokkelen in de oefening door de schouders naar voren te brengen. Ook voorkomt het dat je gebruik maakt van je bovenlichaam door vanuit de romp te helpen in de beweging. Over de optimale uitvoering verschillen de meningen (zoals in veel gevallen). De juiste hoogte van het armstuk ten opzichte van de borst bijvoorbeeld, maar ook hoe wijd de ellebogen hierop geplaatst moeten worden en hoe wijd de greep van de handen moet zijn. 

De lange kop van de biceps loopt niet alleen over het elleboog gewricht, maar ook over de voorkant van het schoudergewricht. Omdat de ellebogen zich in deze oefeningen niet naast, maar voor de romp bevinden, is de lange kop van de biceps al deels verkort. Dit maakt maximale inspanning voor deze kop onmogelijk (‘active insufficiency’). Andere spier(kopp)en moeten dan ook extra helpen (de korte kop van de biceps, de brachialis en de brachioradialis). 

Barbell Preacher curls

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen 

Barbell Preacher curls uitvoering

 1. Plaats het juiste gewicht op een halterstang en leg deze klaar in de houders van de ‘preacher’ bank. 
 2. Stel het zitgedeelte op de juiste hoogte in zodat het armstuk ongeveer ter hoogte van de onderborst komt. 
 3. Pak de stang voorovergebogen over het armstuk vast en ga zitten waarbij de armen in de begin positie komen.
 4. Breng de stang naar voren en omhoog.
 5. Ga door tot vlak voor het moment dat je bovenin de beweging de spanning op de biceps kwijtraakt.
 6. Laat het gewicht gecontroleerd zakken tot de armen bijna gestrekt zijn.
 7. Kom bij de laatste herhaling omhoog om de barbell terug te leggen. 

Barbell Preacher curls techniek

De rechte stang kan voor een onnatuurlijke hoek van de hand ten opzichte van de onderarm zorgen. Een wijdere greep kan dit iets verlichten wat deze oefening iets veiliger maakt dan de normale barbell curl. Vaak wordt echter de voorkeur gegeven aan de EZ-bar, de gebogen stang. 

Wanneer je de stang pakt om in de beginpositie te komen, voorkom dan dat de armen helemaal gestrekt zijn. Houdt deze licht gebogen. Volledig strekken, moet gedurende de hele beweging worden voorkomen, maar vaak gaat dit al fout wanneer men in de startpositie wilt komen en met gestrekte armen aan de oefening begint. Zo kan je ook eindigen wanneer je de barbell na de laatste herhaling terug wilt leggen in de houders die lager liggen. Vandaar de tip om hierbij op te staan. 

Wanneer de stang te ver omhoog gebracht wordt tijdens de oefening, komt het gewicht recht op de onderarmen te liggen. Dit kan leiden tot polsblessures. De spanning is dan bovendien weg uit de biceps wat ten koste gaat van de effectiviteit. 

Mogelijke alternatieven

 • Concentration curls (palmen naar voren/omhoog)
 • Cable bicep curls (rug richting kabelrek, korte stang)
 • Barbell curls