fbpx

Bayesian biceps curl

Medium Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Biceps

De Bayesian bicep curl zie je op verschillende manieren worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt deze uitgevoerd als een normale one arm cable curl met de rug naar het rek gekeerd. Een curl oefening voor de biceps waarbij de kabel voor een meer constante belasting moet zorgen dan dumbells. Dat betekent niet dat de weerstand continu gelijk is. Deze varieert afhankelijk van de hoek waarin aan de kabel getrokken wordt.

Door de circulaire beweging verandert deze hoek tijdens de oefening. In deze variant waarbij je met de rug naar het rek gekeerd bent, ontstaat de weerstand vooral in het eerste deel van de oefening. 

Er is ook een variant op deze oefening waarbij je met je gezicht richting het rek begint (Cable one arm bicep curls, front). De meeste weerstand ontstaat dan later in de beweging door de aangepaste hoek van de kabel. 

Sommigen zien de Bayesian bicep curl als een variant op de one arm cable curl om de inzet van de lange kop van de biceps te verhogen. Deze variant wordt ook de  behind the back cable curl genoemd.

Hiervoor wordt deze variant uitgevoerd met de ellebogen achter de romp in plaats van ernaast. Hierbij sta je dan ook standaard wat verder van het rek. De lange kop (buitenkant) van de biceps loopt niet alleen over het ellebooggewricht, maar ook over de voorkant van het schoudergewricht. Door de bovenarm naar achteren te bewegen wordt deze lange kop dan ook gerekt. Hierdoor is er sprake van zogenaamde ‘passive insufficiency’. Het rekken zorgt voor een voordelige verhouding tussen lengte van de kop en spanning waardoor deze een grotere bijdrage heeft en meer geïsoleerd wordt. Deze variant is te vergelijken met de incline dumbell bicep curl

Omdat de meesten uitgaan van de uitvoering van de normale one arm cable curl zullen we de oefening hier als zodanig beschrijven. 

Bayesian bicep curl uitvoering

  1. Kies het juiste gewicht in het kabelrek en zorg dat de pin goed vast zit
  2. Bevestig een enkelvoudige handgreep aan de kabel
  3. Ga stevig staan met de rug naar het rek gekeerd. Plaats de voeten op schouderbreedte, naast elkaar of voor elkaar (om te voorkomen dat je jezelf naar achteren trekt). 
  4. Pak de handgreep vast, palm omhoog. Hou je elleboog in de zij. 
  5. Breng de greep met kabel naar voren en omhoog door (alleen) de onderarm naar voren te brengen.
  6. Ga door tot vlak voor het moment dat je bovenin de beweging de spanning op de biceps kwijtraakt.
  7. Laat het gewicht gecontroleerd zakken tot de arm bijna gestrekt is.

Bayesian bicep curl techniek

Voorkom dat de bovenarmen mee naar voren komen. Hiermee spreek je de schouders aan en creëer je momentum om de biceps juist te ontlasten (en verlaag je dus de effectiviteit). Beweeg niet vanuit het bovenlichaam naar voren om de oefening uit te kunnen voeren, maar pak dan een lichter gewicht. 

Wanneer de kabel te ver omhoog gebracht wordt, verlies je de spanning uit de biceps wat ten koste gaat van de effectiviteit. 

Mogelijke alternatieven

  • Dumbell bicep curls (palmen naar voren/omhoog)
  • Cable bar curls (rear)