fbpx

Cable Bar Curl

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Biceps

Cable bar curls zijn een variant op de barbell bicep curls. Een belangrijk verschil echter is de manier waarop de weerstand gelijkmatiger wordt verdeeld tijdens de beweging. Dat betekent niet dat de weerstand continu gelijk is. Deze varieert afhankelijk van de hoek waarin aan de kabel getrokken wordt. Door de circulaire beweging verandert deze hoek tijdens de oefening. De weerstand is het grootst wanneer de kabel recht omhoog getrokken wordt en dus in een hoek van 90% ten opzichte van de onderarmen staat (tevens het punt waarop de biceps het sterkst zijn). Dit is wel afhankelijk van je afstand ten opzichte van het kabelrek, specifiek ten opzichte van de katrol. Hou de lengte van je onderarm als afstand aan om de hoogste weerstand op het juiste moment te creëren. 

Cable Bar Curls

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen (stabiliseren van de pols)
 • Schouders (vooral voorkant)
 • Core (stabiliserend)

Uitvoering Cable Bar Curls

 1. Kies het juiste gewicht in het kabelrek
 2. Ga stevig staan. Plaats de voeten op schouderbreedte, naast elkaar of voor elkaar (om te voorkomen dat je jezelf naar voren trekt).
 3. Pak de korte stang vast, de handen op schouderbreedte, palmen omhoog
 4. Breng de stang naar voren en omhoog door (alleen) de onderarmen naar voren te brengen.
 5. Ga door tot vlak voor het moment dat je bovenin de beweging de spanning op de biceps kwijtraakt.
 6. Laat het gewicht gecontroleerd zakken tot de armen bijna gestrekt zijn.

 

Cable Bar Curls techniek

De rechte korte stang kan voor een onnatuurlijke hoek van de hand ten opzichte van de onderarm zorgen. Hiermee kan het leiden tot polsklachten. Afhankelijk van het type stang kan je deze aan de buitenkant vasthouden waardoor je deze op een natuurlijkere manier kunt vasthouden. Voorkom dat de bovenarmen mee naar voren komen. Hiermee spreek je de schouders aan en creëer je momentum om de biceps juist te ontlasten (en verlaag je dus de effectiviteit).  Wanneer de stang te ver omhoog gebracht wordt, komt het gewicht recht op de onderarmen te liggen. Dit kan leiden tot polsblessures. De spanning is dan bovendien weg uit de biceps wat ten koste gaat van de effectiviteit. 

Alternatieve oefeningen

 • Barbell bicep curls (palmen naar voren/omhoog)
 • Cable bicep curls (rug richting rek, korte stang)