Cable Concentration Curl

Fitsociety> Fitness oefeningen> Biceps> Cable Concentration Curl

Cable Concentration Curl

Moeilijkheidsgraad

Medium

Type Oefening

Kracht

Spiergroep

Biceps

Concentration curls zijn een oefening waarbij de biceps zoveel mogelijk geïsoleerd worden. Het belangrijkste aspect hiervan is dat de bovenarmen en het bovenlichaam gefixeerd worden waardoor deze niet mee kunnen helpen in de beweging. Behalve met dumbells kan deze oefening ook in het kabelrek worden uitgevoerd. 

Een belangrijk verschil met de dumbell concentration curls is de manier waarop de weerstand gelijkmatiger wordt verdeeld tijdens de beweging. Dat betekent niet dat de weerstand continu gelijk is. Deze varieert afhankelijk van de hoek waarin aan de kabel getrokken wordt. Door de circulaire beweging verandert deze hoek tijdens de oefening. In het voorbeeld beweegt de hand weg van het rek. 

Cable concentration curls kunnen in verschillende hoeken ten opzichte van het kabelrek worden uitgevoerd. Het grootste verschil hierbij zit tussen de variant waarbij de hand van het rek vandaan beweegt of juist hier naartoe. In het eerste geval ontstaat meer weerstand in het begin van de beweging, in het laatste geval juist later in de beweging. Hiernaast kan deze oefening voorover gebogen worden uitgevoerd, of zittend op een bankje. Dat laatste wordt vaak als een meer comfortabele uitvoering ervaren (met name voor de onderrug). 

Cable concentration curls

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen

Cable concentration curls uitvoering

 1. Kies het juiste gewicht in het kabelrek en zorg dat de pin goed vast zit.
 2. Bevestig een enkelvoudige handgreep aan de kabel (onderin).
 3. Plaats een bankje voor het kabelrek. Zorg dat de afstand naar het kabelrek groot genoeg is zodat er bij de begin positie al spanning is. 
 4. Pak de handgreep vast en plaats je bovenarm aan de binnenkant van het been dat het dichtst bij het kabelrek is. Op deze manier fixeer je de bovenarm. 
 5. Breng de greep met kabel weg van het rek en omhoog door (alleen) de onderarm naar voren te brengen.
 6. Ga door tot vlak voor het moment dat je bovenin de beweging de spanning op de biceps kwijtraakt.
 7. Breng de hand gecontroleerd terug tot de arm bijna gestrekt is.

Cable concentration curls techniek

In tegenstelling tot bij dumbells is er onderin de beweging, wanneer de armen bijna gestrekt zijn, nog steeds spanning. De kabel trekt je hand immers richting het rek, terwijl de zwaartekracht op dit punt weinig weerstand biedt bij dumbells. Dit kan de kans op overstrekken van de elleboog vergroten. Zorg daarom dat je schouder (van de actieve arm) aan de binnenkant van je been is en je hand richting onderbeen beweegt. Je arm kan dan hooguit gestrekt tegen je onderbeen eindigen en kan niet overstrekken. 

Mogelijke alternatieven

 • Dumbell concentration curls
 • Preacher curls
 • Cable standing preacher curls