Cable Standing Preacher Curl

Fitsociety> Fitness oefeningen> Biceps> Cable Standing Preacher Curl

Cable Standing Preacher Curl

Moeilijkheidsgraad

Beginner

Type Oefening

Kracht

Spiergroep

Biceps

Cable standing preacher curls zijn een variatie op de dumbell standing preacher curls en de barbell preacher curls. 

Een belangrijk verschil met de dumbell standing preacher curls is de manier waarop de weerstand gelijkmatiger wordt verdeeld tijdens de beweging. Dat betekent niet dat de weerstand continu gelijk is. Deze varieert afhankelijk van de hoek waarin aan de kabel getrokken wordt. Door de circulaire beweging verandert deze hoek tijdens de oefening.

Anders dan bij de normale preacher curls heb je voor de staande versie met een bankje geen speciale preacher bench nodig waardoor deze oefening in bijna iedere sportschool mogelijk is.

Al deze varianten zijn gericht op het isoleren van de biceps door de bovenarmen te fixeren waardoor de schouders en het bovenlichaam niet/minder mee kunnen helpen in de beweging. 

De lange kop van de biceps loopt niet alleen over het elleboog gewricht maar ook over de voorkant van het schoudergewricht. Omdat de elleboog zich in deze oefeningen niet naast, maar voor de romp bevindt, is de lange kop van de biceps al deels verkort. Dit maakt maximale inspanning onmogelijk voor deze kop (active insufficiency). Andere spier(kopp)en moeten dan ook extra helpen (de korte kop van de biceps, brachialis en brachioradialis). 

Cable standing preacher curls

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen

Cable standing preacher curls uitvoering 

 1. Kies het juiste gewicht in het kabelrek en zorg dat de pin goed vast zit
 2. Bevestig een enkelvoudige handgreep aan de kabel (onderin)
 3. Plaats een bankje voor het kabelrek met het zitgedeelte richting het kabelrek. Laat het bankje iets naar achteren hellen (maar niet helemaal ‘incline’). Zorg dat de afstand naar het kabelrek groot genoeg is zodat er bij de begin positie al spanning is. 
 4. Plaats je arm over de rugleuning van de bank en hou deze licht gebogen. Zorg dat de bovenkant van het bankje ongeveer ter hoogte is van de onderkant van je borst.
 5. Breng de hand omhoog tot je niet verder kunt (anders dan bij dumbells hou je langer spanning met de kabels)
 6. Breng de hand gecontroleerd terug tot de arm bijna gestrekt is.

Cable standing preacher curls techniek

Voorkom een volle rek van de armen. Hang niet met het gewicht van je bovenlichaam aan je arm om de kabel in beweging te brengen gezien deze manier van smokkelen de kans op overstrekken vergroot.

Mogelijke alternatieven

 • Dumbell concentration curls
 • Preacher curls
 • Cable concentration curls