fbpx

Overhead Cable Curl

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Biceps

Overhead cable curls zijn een vrij bijzondere manier om de biceps te trainen. Ten eerste omdat er geen goed alternatief is voor deze oefening met dumbells. Dat zou teveel nadruk leggen op de schouders terwijl er maar kort weerstand zou zijn voor de biceps gezien de werking van zwaartekracht. 

Je kunt de biceps dus op deze manier in een bijzondere hoek trainen. De ellebogen zijn zijwaarts opgeheven (abductie van de schouder) waardoor er meer rek ontstaat op de korte kop van de biceps (passive insufficiency). Hierdoor heeft deze een grotere bijdrage in deze oefening. 

De oefening is uit te voeren met één hand hoewel dat niet altijd ideaal is. Afhankelijk van de verhouding kracht-lichaamsgewicht kan je zijwaarts naar het kabelrek getrokken worden. Je core spieren moeten dan harder werken om in positie te blijven. Probeer in dit geval dan ook een ander vast punt te vinden waaraan je je met je vrije hand kunt vast houden.

Overhead cable curl

Actieve spieren:

 • Biceps brachii, brachialis en brachioradialis.
 • Onderarmen (flexor spieren)
 • Schouders (stabiliserend)

Overhead cable curl uitvoering

 1. Kies het juiste gewicht in het kabelrek en zorg dat de pin goed vast zit.
 2. Bevestig de enkelvoudige handgreep aan de kabel (bovenin).
 3. Pak beide kanten vast en ga precies in het midden staan. De voeten eventueel wijder dan schouderbreedte om de zijwaartse krachten te weerstaan. De knieën licht gebogen.
 4. Draai de palmen naar boven. 
 5. Begin de oefening door beide handen naar boven en binnen te brengen (richting je oren). Hou de bovenarmen en ellebogen hierbij op dezelfde plaats.
 6. Breng de handen gecontroleerd terug tot de arm bijna gestrekt is.

Overhead cable curl techniek

Om de korte kop van de biceps hier te isoleren, dient deze gerekt te worden door je houding. De positie van de ellebogen is hierbij van belang. Hou deze naar achteren getrokken zodat ze naast je romp blijven.

Mogelijke alternatieven

 • Cable bicep curls
 • Cable concentration curls