fbpx

Abductor Machine

Beginner Moeilijkheidsgraad
Type Oefening Kracht
Spiergroep Billen

De abductor machine is een toestel gericht op een belangrijke functie van de bilspieren. Voor abductie van de benen (naar buiten bewegen vanaf de middellijn) worden alledrie de bilspieren ingeschakeld. Naast de gluteus maximus, medius en minimus wordt ook de tensor fasiae latae ingeschakeld. Deze spier aan de buitenkant van het dijbeen heeft namelijk naast het stabiliseren van het been tijdens staan en lopen ook abductie als functie. 

Abductor machine

Belangrijkste spieren:

 • Gluteus maximus (vooral onderkant), gluteus medius en minimus
 • Tensor fasiae latae

Uitvoering abductor machine

 1. Controleer de afstellingen van het toestel. Wanneer je met de onderrug tegen het rugkussen zit, dienen de knieën contact te maken met de kneepads.
 2. Selecteer het gewenste gewicht. 
 3. Plaats de voeten op de steunen met de enkels recht onder de knieën. 
 4. Plaats de handen op de hiervoor bestemde steunen. Voorkom in ieder geval dat je deze op de knieën legt om mee te helpen.
 5. Duw de knieën naar buiten en hou hier een tel de spanning vast.
 6. Laat de knieën gecontroleerd weer naar elkaar komen. 
 7. Herhaal. 

Abductor machine techniek

Abductor oefeningen doe je niet in de eerste plaats voor een mooi stel billen. Het grootste deel van de (massa van de) bilspieren wordt bij een andere functie ingezet, extensie van de benen. Deze oefening doe je vooral om functionele redenen, ter preventie van blessures, verhogen van sportieve prestaties of als revalidatie. Denk aan zijwaarts stappende bewegingen die in de praktijk en sport erg gebruikelijk zijn, maar relatief weinig getraind worden in de sportschool.

Een groot voordeel van de abductor machine is dat de uitvoering technisch erg makkelijk is. Daarmee is de oefening zeer laagdrempelig. Het functionele aspect van de beweging lijkt er echter ook voor te zorgen dat uitvoering op een machine de betrokken spieren minder hard aan het werk zet. Andere oefeningen lijken tot een hogere spieractiviteit te leiden, zoals uit sommige onderzoeken bleek. Dat geldt o.a. voor alledrie de hier onder genoemde alternatieven. 

Alternatieven

 • Standing abduction (elastiek om enkels)
 • side bridge/plank with hip abduction
 • Cross over step up